GT Söder HK

23

GT Söder - Eskilstuna Guif 23-22 (9-12)

Målskyttar Guif: Mia Lagumdzija 7, Sofia Tenglin 4, Joline Jakobsson 3, Josefin Johansson 3, Frida Haraldsson 3, Caroline Karlsson 2.

Hemsidans David Sundgren tog ett snack med GT Söders färgstarke tränare Vaggo Schjölin och "vår" målfarligaste spelare Josefin Johansson inför den kommande matchen i Sköndalshallen. Artiga som vi är börjar vi med Vaggos frågor och svar.

Först, berätta om er förra match, seger borta mot Eslöv?
Tjejerna skötte sig bra. Vi höll oss till det vi pratat om på förhand. Leder man med åtta mål vill man ibland slappna av lite. Det går fort ibland i den här sporten, men vi höll.
Vi visade upp ett starkt artilleri och stressade inte upp oss. Gick sämre mot Spårvägen Matchen innan. Eslöv spelar bra handboll tycker jag, de är ett av mina favoritlag i serien, men vi gjorde vårt jobb och alla var delaktiga i segern. Yasmin Domonji tog tag i saker, Johanna Vidgren tog emot stryk, Vår högerkant Malin Wilén är tillbaka efter skada och gör det bra och även vår målvakt Hanna Hedlund, hon presterar och har alltid en vinnarinstinkt.

Er säsong i stort?
Vi har skött oss okej. Vi har ett helt nytt lag, det har varit uppförsbacke från dag ett att få ihop laget, att slå ihop starka viljor från olika håll och göra det till ett lag. Samspelet vi funnit är anledningen att vi börjat lossna. Nu ser vi varandras styrkor och svagheter. Det finns fler lag som kan blomma ytterligare i den här serien. Serien är jämn i år och utvecklingsmässigt för damhandbollen är det bra att det är en såpass jämn serie, det tyder på att damallsvenskan har gått framåt tycker jag. Jag hoppas det blir liknande i Elitserien. Damsidan lyfts på grund av jämnheten.

Eskilstuna Guif väntar, vad har du att säga om det motståndet?
Eskilstuna Guif har ett fint lag, snäppet finare i år än ifjol. Det jag har sett på video/filmklipp visar att de inte riktigt får inte riktigt till det. Kan säkert vara ännu vassare och har mer att hämta ut, samtidigt som de haft lite oflyt. Generellt ett bra lag med bra spelare, bland annat en bra vänster-nia. Det blir tuff nöt för oss att ta oss an på lördag.

Ni förlorade senast ni mötte Eskilstuna Guif i Eskilstuna, något du minns från den matchen?
Jag har en ganska stor minnesbild från den matchen. Guif tog tag i taktpinnen direkt i den matchen, de körde över oss. Det var ett tidigt läge i vårt lagbygge. Hade önskat att vi mött de senare under säsongen, det är ett lag man behöver ha bakom sig när säsongen är färdigspelad. Vi jagade från start i den matchen. Luften gick ut våra tjejer då, en riktig skitmatch från vår sida. Vi kommer att göra en bättre match nu på lördag.

Hur skulle du beskriva ert sätt att spela handboll?
Vi ger och tar, blandar snabbt och långsamt spel. Ett rullande schema skulle jag kunna säga, vi spelar inte efter ett fastställt spelsätt. Beror på att vi jobbar i olika faser, vi måste sätta laget först. Man måste alltid göra det innan man sätter spelsättet.

Vad talar för en GT Söder-seger på lördag?
Den vill som vinna vinner, bollen är rund. Vi kommer gå in för att vinna, så enkelt är det.

Någon/några spelare i GT Söder vi ska ha ett extra öga på under lördagens match?
Ni ska vara livrädda för tränaren, han är vassa biten. Punktar ni honom har ni vunnit matchen (hjärtligt skratt). Guif får komma med något alldeles extra om de ska ta poäng i vår hemmaborg. Spelare att ha koll på håller jag lite hemligt så här inför match..

Du har varit med länge i handbollen, både som aktiv spelare och nu som ledare. Finns det någon förändring/regeländring du skulle vilja göra?
Att man satsade mer på damerna. De förtjänar mer uppmärksamhet. När jag själv spelade ägnade man inte mycket tid att tänka på damidrotten. Tjejerna tränar exceptionellt hårt, samtidigt är de säkert världens bästa flickvänner och världens bästa lyssnare. Deras närvaro, intensitet och ambitioner imponerar på mig. Att folk får upp ögonen för dem. Nåt är på väg att hända. Oupptäckt marknad med damhandboll. Jag har full respekt för dem, efter de förutsättningarna de har. Finns spelare i mitt lag som tränar mer än vad jag gjorde som aktiv och jag var spelare på heltid... Jag kommer göra allt för att damerna ska få det bättre, oavsett vilken förening jag tillhör.

Du får välja en person att snacka handboll med i en timme, vem hade du valt och varför?
Jag hade nog valt Jimmy Jansson, En otroligt rolig och härlig människa som man har mycket roliga minnen och anekdoter som man kan prata om tillsammans med honom.

Till sist, vågar/vill du tippa vilka lag som slutar topp fyra när säsongen är färdigspelad?
Tippade från start topp fyra-lagen och håller mig fortfarande till samma då den verkar stämma in.
GT Söder, Eslöv, OV Helsingborg och Eskilstuna Guif.
Vilken som vinner eller vilken placering lagen slutar svarar jag inte på...

Josefin Johansson

Över till Josefins frågor och svar..

Tankar kring förra matchen, 25-23 mot Tyresö?

Riktigt skön vinst, där vi har mycket mer energi än vad vi haft dom senaste matcherna och det ger resultat.
Vad har du att säga om säsongen så här långt för Er del?
Vi har haft höga toppar men alldeles för djupa dalar. Finns mer att få ut och det ska vi försöka få till nu till slutspurten!
Din egen säsong så här långt?
Totalt sett får jag vara ganska nöjd med min säsong hittills, sen finns det matcher och delar som jag gärna skulle gjort bättre!
Nu väntar serieledarna GT Söder på bortaplan, vad har du att säga om det laget?
De har överraskat positivt och fått ihop det väldigt bra. Ett lag med snabba spelare och ett starkt försvar.
Deras spelare på nio meter är nog de som sticker ut mest.
Ni vann hemmamatchen mot GT rätt klart, några minnen från den matchen?
Jag kommer inte ihåg så mycket specifikt från matchen, men var en riktigt skön seger.
Frånsett hemmamatchen mot Hellton är ni riktigt bra hemma och haft det lite tuffare borta, vad beror det på tror du?
Vi har hittat en trygghet hemma och kunnat spela avslappnat och då kommer resultaten. Men egentligen tror jag det berott mycket på tillfälligheter och tror att vi kan få till det lika bra borta, det ska vi visa nu.
Du har varit i Eskilstuna Guif rätt länge nu, berätta lite om dina år i klubben?
Ja det har blivit några år nu. Har varit roliga år med flera kvalspel uppåt men där har vi inte riktigt kunnat ta det där sista steget hittills.
Vad talar för att ni vinner matchen på lördag?
Att vi tar med oss den fina energin från i lördags, får till ett bra försvar och målvaktspel och därigenom får lite enkla mål.
Du gör ständigt många mål och har ett jäkla skott. Hur mycket är medfött/upptränat?
Haha, tror det handlar om en kombination, utan hård träning går det inte att prestera!
Det bästa med att representera Eskilstuna Guif?
Efter flera år i klubben får jag nog säga sammanhållningen.
Du får en timme att snacka handboll med vem du vill, vem hade du valt och varför?
Oj, svårt, men vore ju kul att snacka med en så sjukt duktig spelare som Mikkel Hansen!
Finns det någon regeländring/förändring inom sporten handboll du skulle vilja införa?
Nej, inte vad jag kan komma på, är nog bättre att fokusera på att följa alla som finns.
Till sist, vågar/vill du tippa topp 4 när säsongen är slut?
Utan inbördes ordning: Eslöv, GT Söder, Eskilstuna Guif, OV Helsingborg

Tung förlust i Sköndalshallen.

Efter en härlig kämpainsats lyckades dessvärre inte Eskilstuna Guif besegra serieledarna GT Söder i Sköndalshallen. Med blott tre sekunder kvar av matchen avgjorde hemmalagets Johanna Vidgren matchen och en tung förlust var ett faktum.

Amanda Ingvarsson började i bortaburen, GT Söder startade med boll. Efter bra försvarsspel lyckades Eskilstuna Guif få till en snabb spelvändning och Joline Jakobsson gjorde matchens första mål.

Eskilstuna Guif hade ledningen med 3-1 och 4-2. Försvarsspelet var riktigt bra men det var en del tekniska fel framåt, vilket innebar att det blev tämligen målsnålt.

Matchens första Guifutvisning kom efter 11.44, en lyckosam utvisning för bortalaget som vann utvisningen med 2-0, totalt 6-3 till gästerna.

Mia Lagumdzija satte även 7-3 innan GT Söder tog matchens första timeout efter 16.09. Amanda Ingvarsson var bra i gästernas mål och hade bra hjälp.

17 minuter in i första halvlek drog Caroline Karlsson på sig sin och Eskilstuna Guifs andra utvisning i matchen, den utvisningen blev mållös.

19.22 tog Eskilstuna Guif sin första timeout, fortsatt 7-3 på resultattavlan. Strax efter timeouten gjorde Sofia Tenglin sitt tredje mål och 8-3 till gästerna. GT Söder svarade för två raka mål och gick upp till 8-5 innan ännu ett Tenglin-mål gav 9-5.

Efter 25.39 satte Mia Lagumdzija sitt fjärde mål i matchen och Eskilstuna Guif hade fortsatt fyra mål upp, 10-6. Eskilstuna Guif fortsatte att vara steget före halvleken ut och hade pausledning med 12-9 efter en riktigt bra insats, framförallt försvarsspelet.

GT Söder fick en klart bättre start på den andra halvleken. Efter 7.16 kvitterade GT Söder till 12-12, i samma sekvens drabbades Caroline Karlsson av sin tredje utvisning, rött kort således. Efter ca 8.40 gjorde GT 13-12, första gången man var i ledning. GT satte även 14-12 innan gästerna tog timeout. Ännu hade Eskilstuna Guif inte lyckats göra mål i den andra halvleken.

Det tog ca 10 minuter innan gästerna kom in i målprotokollet i den andra halvleken då Frida Haraldsson förvaltade ett fint inspel. Joline Jakobsson reducerade ytterligare och 15-14 efter 12 minuters spel. GT Söder gjorde dock ett litet ryck i målprotokollet på nytt och hade 17-14 med kvarten spelad av andra.

Med tio minuter kvar av matchen tog GT Söder sin andra timeout, de hade fortfarande tre mål upp. Eskilstuna Guif hade det kämpigare framåt men stod fortfarande för ett bra försvarsspel. Eskilstuna Guif testade en dubbelpunkt efter timeouten, men kom inte närmare till att börja med. Både lagen hade svårare att göra mål nu.

Med 6 minuter kvar stod det 21-19 och GT Söder tog sin sista timeout i matchen. Med tre kvar ledde hemmalaget med 22-19 och Eskilstuna Guif lade in timeoutkortet för sista gången den här eftermiddagen.

Eskilstuna Guif fortsatte med dubbelpunkt och testade 7 mot 6 framåt, vilket gav utdelning direkt. Laget fick stopp på GT Söder i anfallet efter och Frida Haraldsson reducerade ytterligare. GT Söder blev avblåsta för stegfel och med 32 sekunder kvar på klockan tilldömdes Eskilstuna Guif en straff. Josefin Johansson brände den straffen men var vaken och tog hand om returen, den satt hon säkert och likaläge med ca 20 sekunder kvar. Dessvärre för oss med Eskilstuna Guif-ögon fick GT Söder sista ordet då man satte segermålet med tre sekunder kvar, 23-22.

En riktigt tjurig förlust för Guifdamerna som dock har fortsatt kontakt med de tre kvalplatserna till damligan. Nästa helg möter Guifdamerna Spårvägen på hemmaplan, vi ses då!

Klicka på bilden för att se matchen (Kostnad 50 SEK)