Boden Handboll - Eskilstuna Guif 26-25 (12-12)

Målskyttar Eskilstuna Guif: Mia Lagumdzija 7, Moa Lindqvist 4, Caroline Karlsson 4, Cornelia Rehnholm 4, Josefin Johansson 3, Sofia Tenglin 1, Joline Jakobsson 1 samt Emilia Lövstad 1.

Publik: 996

Boden Handboll leder med 2-0 i matcher.

Det är dags för match 2 i SHE-kvalet. Eskilstuna Guifs damer är säkerligen revanschsugna efter hemmaförlusten senast när man reser upp till Boden under fredagen för en ny match mot Boden Handboll. David Sundgren kollade läget med Mia Lagumdzija och Boden Handbolls norska Kristiane Stormoen inför matchen.

Först tar vi Mias frågor och svar.

Kommentar till första matchen, förlust hemma?
- Oerhört sur förlust! Jag tycker inte att vi är åtta bollar sämre då vi spelar väldigt bra i 40 minuter. Tyvärr har vi inte någon ork kvar i slutet vilket gör att de drar ifrån så pass mycket.

Vad har du att säga om Boden som motståndare?
- Ett lag som spelar med mycket fart och har bra skytte samt kanter.

Vad talar för att ni tar revansch i match 2 nu på fredag?
- Våran första halvlek i första matchen visar att vi klarar av att spela jämnt med Boden så med ett bättre lugn och försvar i andra halvlek kan vi ta revansch!

Din egen insats i första matchen?
- Bitvis okej men jag har mer att ge!

Skillnader mellan SHE och allsvenskan?
- Största skillnaden är nog att SHE-lagen har lite mer rutin i avgörande moment i matcher. De har även fler spelare att gå runt på vilket gör att de kan hålla en hög nivå under hela matchen.

Lång resa till Boden, hur ser reseupplägget ut?
- Vi flyger upp samma dag som matchen spelas och åker hem dagen efter.

Vem ska vi ha koll på i Eskilstuna Guif på fredag?
- Ni ska ha koll på Carro i både försvar och på linjen då hon tar ett stort ansvar och skapar många lägen för oss på 9 meter. Sen tycker jag även att man ska ha koll på Amanda i målet som var en stor anledning till att vi höll oss kvar i matchen såpass länge senast.

Du studerar och spelar handboll, hur funkar upplägget student/handbollsspelare? Inga krockar med tentor/träning/matcher?
- Det är fullt upp hela tiden så jag måste ständigt planera för att hinna med allt. Ibland krockar det med träningar men det har Guif överseende med samt att skolan hjälper mig när det krockar med matcher.

Du var en av de första som skrev på nytt kontrakt inför nästa säsong, hur ser du på satsningen på damerna i Eskilstuna Guif och ditt nya kontrakt?
- Jag tycker att satsningen ska bli väldigt spännande därför ville jag skriva på ett nytt kontrakt och vara med på tåget.

Du får prata handboll med vem du vill i en timme, vem hade du valt och varför?
- Då hade jag valt Ivano Balic då han är lite av en förebild för mig och det skulle vara intressant att få höra lite om hans mentalitet inom handbollen.

Finns det någon förändring/regeländring du skulle vilja se i handboll?
- Inget speciellt jag kommer på nu. Jag är väl inte världens största fan av 7 mot 6 spelet så det skulle vara det isåfall.

Över till Kristianes frågor och hennes svar!

Din tränare ”Kekke” Harlin valde dig när jag bad om förslag på spelare att intervjua i Boden, hur kommer det sig tror du?
Jag önskar att jag hade ett mer spännande svar här, men det var nog så att jag satt nära honom när frågan kom (skratt).

Beskriv dig själv som handbollsspelare och privatperson.
Som handbollsspelare är jag dedikerad och målmedveten, jag gillar att ta ansvar och ställer höga krav både på mig själv och personerna runt omkring mig. Privat är jag nog lite mer lugn, jag hoppas och tror att jag ses som en positiv och snäll person.

Kommentar om första matchen, seger för Er i Eskilstuna!
Det var en skön seger för oss. Vi var förberedda på att Guif skulle hålla jämna steg med oss länge, och inte bli uppstressade av det, för tanken var att forstätta mala på och sätta ett högt tempo i matchen. Vi spelade inte speciellt bra i första matchen, men vi satte ett bra tempot i andra och då vi visade vi att vi spelade på en nivå högre och vann till slut komfortabelt. Det var en del nerver före matchen, något jag också tyckte syntes i spelet- Vi gör ingen jättebra match,
och även känner vi har mycket att gå på både framåt, bakåt och i målvaktsspelet, men totalt sett var vi nöjda med segern.

Känslan inför returen på fredag?
Vi går definitivt in i returmatchen med en bra känsla och ser fram emot att spela hemma. Nu vet vi vad vi möter och har lärt oss från föregående match, så det känns väldigt bra.

Första gången du mötte Eskilstuna Guif, vad har du att säga om det laget? Styrkor/svagheter, spelare du tyckte var bra i det laget?
Ja, eftersom det är min första säsong i Sverige har jag mött många lag för första gången i år. Eskilstuna GUIF har bra niometerspelare med bra skott från distans och ett bra samarbete med en smart linjespelare. De visade också att de har ett bra kontrings- och försvarsspel. Vi måste vara fullt fokuserade för att få stopp på dem.

Skillnader/likheter mellan svensk och norsk klubblagshandboll?
Skillnaderna är inte så stora. Eftersom båda länderna är skandinaviska, är sättet att spela handboll mycket lika, och träningskulturen är ungefär densamma. De allra bästa lagen i Norge är bättre än de bästa svenska lagen, men bortsett från det är nivån i de två toppligorna ganska jämnstarka.

Vem i Boden handboll ska vi ha extra koll på i fredagens match?
Hehe, ja, det skulle du gärna vilja veta! Nej då. Vår fördel är att vi har två bra spelare i alla positioner. Alla spelare kan komma in för att smälla på i försvaret och göra mål, så att välja en att fokusera på en eller två så är det den andra i den positionen som tackar för möjligheten att få chansen och utnyttjar detta.

Vad gör du när du inte spelar/tränar handboll?
Fördelen med att leva på handbollen är att jag har tid att återhämta sig och äta bra mellan passen, som ofta är två om dagen. Annars är vi I laget sociala med varandra och är mycket tillsammans även utanför träningarna. Jag jobbar också lite som lärare vid Luleå Universitet där jag håller föreläsningar för en del av deras studenter som läser fysioterapi.

Långa resor för Er i Boden, vad brukar du göra för att få tiden att gå under resorna?
Ofta är det ett ganska tätt spelschema, men på flygplan eller bussar händer det ofta att jag lyssnar på musik, tittar på serier eller ser på handbollsklipp eller handbollsmatcher, naturligtvis pratar och skrattar vi med varandra i laget. Vi sover ofta på hotell, antingen natten före eller natten efter, så vi är mycket sociala på våra resor och gör oss extra nära varandra. Vi är verkligen ett supergäng som älskar att resa tillsammans!

Du får en timme att prata handboll med vem du vill, vem hade du valt och varför?
Utan tvekan Mikkel Hansen. Jag hade älskat att höra om hans sätt att bli världens bästa handbollsspelare, hur han tränar, proffslivet han lever i PSG och om alla titlar han har vunnit.

Uddamålstorsk i match 2

Ett vilt kämpande Eskilstuna Guif föll i kvalmatch nummer 2 inför 996 åskådare i Boden Arena. Hemmalaget satte segermålet 26-25 med blott 19 sekunder kvar.

Eskilstuna Guif började med boll men det var hemmalaget som tog ledningen efter cirka 1.50 spelat, båda lagen hade lite svårt att få till anfallsspelet och bägge målvakterna började bra och efter 6 minuter hade vi 1-1, Mia Lagumdzija målskytt.

Boden gjorde 2-1 på straff, innan Eskilstuna Guif vände på matchen till 3-2-ledning, en ledning som dock kvitterades snabbt, 3-3 efter 10 minuter spelade.

Det var fortsatt aningen krampaktigt framåt, 4-4 efter 13 minuter innan Boden gick upp till 6-4 och Eskilstuna Guif tog matchens första timeout 14.46 in i matchen.

Cornelia Rehnholm reducerade efter timeouten, notera att samtliga Guif-mål gjorts av olika målskyttar såhär långt. Boden gjorde 7-5 innan Eskilstuna Guif svarade för tre raka mål, som dock kvitterades av Boden tämligen omgående. Nu var det Eskilstuna Guif som hade en uddamålsledning vid tre tillfällen - 9-8, 10-9, 11-10 - men sett ur Eskilstuna Guif-perspektiv lyckades man tyvärr inte rycka ytterligare, Boden svarade och gjorde även 12-11 innan Caroline Karlsson satte första halvlekens sista mål till 12-12.

Boden tog även ledningen i den andra halvleken, Josefin Johansson kvitterade tre minuter in i halvleken.

Nu var det dock hemmalaget som fick lite mer fart på anfallsspelet än gästerna. Efter 6.30 av andra stod det 17-14. Boden ledde även med 18-15 tio minuter in i halvlek nummer två och Eskilstuna Guif tog sin andra timeout i matchen.

Med kvarten kvar stod det 19-17, båda lagen stod bra bakåt och hade bra målvaktsspel, även om Eskilstuna Guif hade det lite kämpigare. Det stod 20-17 innan två raka Cornelia Rehnholm-mål gav gästerna kontakt på nytt, hemmalaget svarade dock igen och hade 22-19, hemmalaget hade även 23-20 med tio minuter kvar.

Eskilstuna Guif gav dock inte slaget förlorat, Mia Lagumdzija satte 23-21 (hennes sjunde) och Moa Lindqvists fjärde mål betydde 23-22 med ganska kort tid emellan målen och Boden tog timeout med 51.41 spelat.

Eskilstuna Guif drog på sig två stycken utvisningar och Boden fick chansen i 6 mot 4, ett mål hann man med, 24-22, innan man själva drog på sig en utvisning. Caroline Karlsson gjorde 24-23 innan en Boden-straff gav 25-23 med tre minuter kvar. Moa Lindqvist satte 25-24 i anfallet efter, och Boden blev avblåsta för steg. Med en minut kvar fick Eskilstuna Guif chansen att kvittera på straff - en chans som Josefin Johansson förvaltade. Dramatiskt värre! Med varning för passivt spel satte Boden 26-25 med 19 sekunder kvar, varpå Eskilstuna Guif tog timeout. Dessvärre ur mina Eskilstuna Guif-ögon sett blev det dessvärre inga mer mål i matchen och Boden leder matchserien med 2-0.

Sammantaget en väl genomförd match av samtliga i Eskilstuna Guif med extra plus för Mia Lagumdzija, Moa Lindqvist och Amanda Ingvarsson. Kul även att se Cornelia Rehnholm sätta fyra lägen från linjen. Nästa match är lördagen den 13 april, även då i Boden. Den behöver vinnas för att säsongen ska leva vidare.