19

IF Hallby HK

22

Eskilstuna Guif - IF Hallby 19-22 (12-11)

Målskyttar, Guif: Mia Lagumdzija 7 (1 straff), Emma Jarmteg 3, Sofia Delac 3, Emilia Lövstad, Jessica Dickfors, Joline Jakobsson, Cajsa Forsberg, Malin Bergkvist, Liza Burnelius

Måskyttar Hallby: Rebecca Hofsten 8, Elin Johansson 4, Emma Käll 3, Betty Svensson 2, Nora Edin 2, Ebba-Lisa Skogward 1, Kristina Iveljic 1, Lia Beckström 1

Sofia Delac inför Hallby

Guifdamerna tog en efterlängtad seger senast då man bortaslog Nacka HK. Allsvenskan rullar vidare med match mot Jönköpingslaget Hallby. David Sundgren kollade läget med Sofia Delac inför lördagens match.

Kommentar om förra matchen, uddamålsseger mot Nacka HK!
Skönt att äntligen få ta de två första poängen trots att det var nära oavgjort. Vi var värda den här segern, hade känts trist att förlora en poäng efter att ha lett hela matchen.

Vad har du att säga om er start på säsongen i stort, tre poäng på fyra matcher?
Såklart under förväntan, men med ett nytt lag så tar det längre tid än vad man tror att spela ihop sig. Nu har vi förhoppningsvis gjort våra sämsta matcher så det kan bara bli bättre.

Vad tycker du om din egen start på säsongen?
Den är långt över min förväntan. Efter att ha varit borta exakt två år från handboll och matchspel är jag väldigt nöjd. Blev spelklar bara några dagar innan premiären, så det blev tre premiärer för min del nere i Eslöv: Första matchen efter skada, seniordebut och Guifdebut.

Hur kommer det sig att du valde att stanna kvar i Eskilstuna och skriva på för Eskilstuna Guif?
Först och främst så vill jag gå klart skolan här. Sedan på grund av min knäskada så kändes det mest tryggt att stanna kvar hemma och få komma igång på hemmaplan. Jag tycker även att Guif är en fin och bra handbollsförening så tvekade inte att stanna.

Vad är det för skillnader/likheter som spelare mellan dig och din storasyster Lovisa?
Till utseendet så är vi väldigt lika och många blandar lätt ihop oss. På plan däremot är vi väldigt olika, vi har olika spelstilar och olika positioner, Lovisa är mer en duktig spelfördelare och jag är mer en skytt. Sedan är hon även högerhänt medan jag är vänsterhänt.

Hur skulle du beskriva dig själv som handbollsspelare?
Jag är orädd att skjuta och funderar inte så mycket om jag missar. Jag har även fördelen att vara lång och vänsterhänt.

Har du någon handbolls/idrottsförebild?
Har sen jag vart liten alltid gillat Zacke.

Hur skulle du beskriva Helena Lindblom/Allan Delac som tränare?
Det är en bra kombo då de har samma syn på handbollen. Jag gillar tränare som har höga ambitioner och det är tydligt vart Helena vill ta oss. Allan har jag ju haft tidigare så vi kan varandra, så det är skönt att ha en ny röst att lyssna på.

Bara spelats fyra matcher, men upplever du någon skillnad på junior/seniorhandboll? Vilka i sånt fall?
Med tanke på att jag var 15 år när jag skadade mig och nu direkt fick hoppa upp i allsvenskan minns jag knappt hur det är att spela juniorhandboll. Men såklart är tempot helt annorlunda och man möter mycket tuffare motstånd i seniorhandboll.

Vad vet du om helgens motståndare Hallby?
Har inte jättebra koll på spelarna i Hallby mer än att de spelar en snabb handboll.

Vem ska vi i publiken ha ett extra öga i Eskilstuna Guif på under lördagens match?
Jag tycker att så många som möjligt tar sig till Stiga på lördag och hejar fram hela laget.

Du har haft en del skadebekymmer, hur hittar man drivet att fortsätta satsa på handbollen när man går skadad?
Eftersom handbollen är en sån stor del av ens vardag så har man inte så många andra val än att bara rehaba på och blicka framåt. Sedan är såklart vissa perioder jobbigare än andra och man tappar ibland motivationen. Man får helt enkelt bara tänka varför man gör det och se den träningen man gör som en möjlighet istället för ett hinder.

Antar att det snackas en hel del handboll hemma/inom familjen Delac, men om du fick en timmes handbollssnack med vem du vill hela världen, vem hade du snackat med då och varför?
Det finns många som man skulle vilja prata med. Men om jag får välja en så skulle det nog vara Domagoj Duvnjak. Han är en väldigt allsidig spelare som har många toppkvalitéer, han är bra i allt både framåt och bakåt.

Tappert kämpande GUIF förlorade hemma mot Hallby

Guif började matchen bäst. Med bra rörelse och bra passningsspel lyckades man ganska enkelt luckra upp Hallbys 3-2-1-försvar och gå till ledning med 9-4 efter dryga nitton minuters spel. Guifs effektivitet gjorde att inte Hallby fick igång sitt snabba omställningsspel som man gjort sig kända för.

Bakåt var Josefin Holst strålande och tog det mesta som kom igenom.

Ett målvaktsbyte i Hallby, där Klara Härnström kom in istället för Hanna Persson, kom att ställa till det för GUIF. Plötsligt kunde man inte göra mål lika enkelt och Hallby fick igång sina kontringar. GUIF började köra alltför mycket på egen hand framåt och Hallby kunde kvittera till 11-11 med dryga tre minuter kvar av första halvlek. Mia  Lagumdzija kunde fastställa halvtidsresultatet till 12-11.

Även andra halvlek inledde GUIF bäst. Ett par snabba mål av Mia  Lagumdzija och Cajsa Forsberg gav hemmalaget en tremålsledning, 14-11. Sen följde en period där de bägge målvakterna i respektive lag stängde igen och det skulle dröja till 8 och en halv minut innan Hallbys Elin Johansson kunde göra 14-12. Symptomatiskt för resten av matchen kom det på kontring.

Guif hade fortsatt svårt att få hål på Hallbys duktige målvakt, Klara Härnström, vilket ledde till att Hallby fick igång sina snabba omställningar och med fyra raka mål gick Hallby från 14-16 till ledning 18-16.

Ett par Hallby-utvisningar gjorde att GUIF kunde komma ikapp igen till 18-18 med 10 minuter kvar. Tyvärr gjorde man sen bara ett mål till under andra halvlek och även om Josefin Holst fortsatte att spela bra i målet så räckte det inte då Hallby kunde göra 4 mål och till slut vinna med 22-19.

Bäst i GUIF denna dag var målvakten Josefin Holst. Priset som bäste spelar i bortalaget Hallby gick till duktige niometersspelaren Elin Johansson som faktiskt spelade på alla positioner på nio meter under matchen.

En hygglig insats av GUIF-damerna och hade det inte varit för storspelande Klara Härnström i Hallbymålet kunde man mycket väl ha vunnit matchen.

Tumnagel allsvenskan Sofia Delac Play

Klicka på bilden för att se matchen. Blir du månadssupporter till Eskilstuna Guif ser du samtliga matcher i allsvenskan.