Eskilstuna Guif- Tyresö Handboll 27-26 (HT 14-17)

Eskilstuna Guif: Olivia Gemmel 10, Caroline Karlsson 5, Malin Almqvist 4, Moa Lindqvist 3, Josefin Johansson 2, Jennifer Wallin 2, Sofia Tenglin 1

Tyresö Handboll: Alexandra Lundström 9, Olivia Svalstedt 4, Vilma Matthijs Holmberg 4, Madeleine Lindgren 3, Julia Fogelberg 3, Sara Odden 2, Fanny Norsten 1

Publik: 278

Statistik

Peter Luksic vitAllsvenskan bjuder i vanlig ordning på en spännande vår. Kampen om kvalplatserna är tajt in i det sista. Tyresö har fortfarande chansen till en kvalplats till SHE, precis som Eskilstuna Guif. Hur tänker damlagets tränare kring det?

Johan Moberger (JM): Det är väl bra att det är en jämn och tight serie. Vi tar en match i taget och hoppas att det ska räcka.
Peter Luksic (PL): Vi tänker inte så mycket på Tyresö och deras chanser och hur de ligger till utan vi fokuserar på vårt och det vi kan påverka. Det är roligt att spela tuffa och jämna matcher som betyder en del.

Torsk blev det borta mot Tyresö i höstas med uddamålet. Vad minns du av den matchen?

PL: Att vi spelade riktigt bra i första halvlek och blev lite för försiktiga i andra. Vågade inte riktigt samtidigt som Tyresö fick energi i andra och lyckades vinna.
JM: Att Tyresö lyckades få in den sista bollen i matchens sista sekund tyvärr.

Johan Moberger vitFörsvars- och målvaktsspel är nyckeln till framgång, har ni några andra taktiska detaljer att bjuda på?

JM: Skulle kunna tillägga att ha tålamod i det uppställda anfallsspelet och se till så att vi minimerar tekniska fel.
PL: Vi ska som sagt fokusera på oss själva och att vi måste vara noggranna i det vi gör över hela planen i olika situationer.

Nyckelspelare hos Tyresö?

JM: Tyresö har många bra spelare där Alexandra Lundström sticker ut lite extra i framför allt målfabrikationen.

Precis som i senaste hemmamatchen fick Eskilstuna Guif en tung start på det hela. Tyresö drog ifrån direkt till ledning 0-4 innan Jennifer Wallin kunde göra hemmalagets första mål efter 4.17. Tyresö utökar ledningen till 1-6 och Guif tar en timeout redan efter 7.32. Timeouten har ingen omedelbar effekt utan gästerna drygar ut ledningen till 3-9 innan hemmatjejerna börjar få fart och finess i spelet.

En kvart in i matchen byter Eskilstuna Guif in powerduon Malin Almqvist och Moa Hjalmarsson och man skiftar lite i positionerna och sakta men säkert kan Guif jobba in sig i matchen på allvar. Tyresös målvakt Evelina Eriksson hade en mäktig inledning av matchen och tog det mesta och lite till när Guifarna kom till lägen.

Till halvtidsvilan hade Guif putsat upp siffrorna till 14-17.

Andra halvlek börjar nästan lika illa som första. Det tar hela 5 minuter innan Guif gör sitt första mål. Innan det hade Tyresö hunnit med "bara" två fullträffar. I andra halvlek får spelmotorn Olivia Gemmel bättre utdelning, hon kommer till riktigt bra lägen och plussar på första halvlekens tre fullträffar med hela sju under andra halvlek.

Ett mål i taget knaprar Guif sig ikapp och man tar ledningen för första gången i matchen när klockan visar 55.01.

Eskilstuna Guif lyckas få sista anfallet i matchen och man tar en timeout med 12 sekunder kvar på klockan. Några pass på 9 meter, utspel till vänster till Sofia Tenglin som hoppar in från snäv vinkel, istället för ett skott passar hon in till Caroline Karlsson på linjen som avgör i matchens absolut sista sekund!

Bäst i hemmalaget var 10-målsskytten Olivia Gemmel även om Caroline Karlsson fick pris som hemmalagets bästa och Malin Almqvist gjorde en enorm insats när hon väl fick chansen. Hos Tyresö fick Alexandra Lundström priset som bäste spelare, hugget som stucket mellan henne och målvakten Evelina Eriksson.

Inför seriespurten har Guif 3 poäng och 28 mål till godo mot GT Söder med två matcher kvar att spela. I och med förlusten får Tyresö glömma SHE-kval denna säsong.

Nästa match för Eskilstuna Guif är på söndag 19 mars borta mot OV Helsingborg.