Eskilstuna Guif - IFK Ystad HK 33-33 (Ht 15-18)

Guif: Emil Andersson 7, Daniel Ekman 6, Daniel Wigö 5, Mathias Tholin 3, Jesper Lindgren 3, Markus Sjöbrink 2, Marcus Ekman 2, Fredrik Gustavsson 2, Emil Hansson 2, Simon Sonesten 1

IFK Ystad: Henrik Dahlberg 8, Erik Gannby 8, Daniel Wolf 5, Henrik Knudsen 5, Filip Långh 3, Oscar Göteby 2, Sebastian Tedenlid 1, Johan Nilsson 1

Utvisningar: Guif 1x2, IFK Ystad 5x2

Publik: 1040

Statistik:

Eskilstuna Guif har mött IFK Ystad vid 27 tidigare tillfällen i seriesammanhang. Vunnit 15, förlorat 11 och blott en match har slutat oavgjord - 27-27 i Skåne den 2 mars 2007. Men IFK Ystad har faktiskt vunnit 8 av de senaste 14 mötena. Enbart två av de 27 matcherna har spelats i julmånaden december.

Vid den här tiden för 13 år sedan föll Guif på hemmaplan med sex bollar (22-28), men två dagar senare triumferade Guif med tre måls marginal (22-19) i Österporthallen.

Det allra första mötet mellan lagen spelades i Sporthallen 17 november 1997. Guif vann med 35-32. Erik Hajas och Andreas Nilsson satte sju bollar var. Denis Bahtijarevic prickade in sex mål.

Det senaste mötet mellan Guif och IFK Ystad spelades också i Eskilstuna, 1 mars 2009. Den här gången tog Guif hem spelet med 35-28. Mattias Zachrisson var i högform och nätade 13 gånger. Mathias Tholin var hack i häl med nio mål.

Målrikt värre var det 25 januari 1998 i Sporthallen. Då klippte Guif till med hela 44-27 mot IFK Ystad. Erik Hajas 15, och Denis Bahtijarevic 12 hette de främsta kanonjärerna.

IFK debuterade i högsta serien redan säsongen 1941/42. 17 år innan Guif tog klivet in i finrummet. Före seriestarten i höstas stod IFK bokförda för tolv säsonger i den högsta serien.

IFK Ystad vann Allsvenskan förra säsongen efter 43 poäng och bara två förluster på 26 omgångar. Serien hemfördes närmast före Västerås Irsta, OV Helsingborg och LIF Lindesberg. En trio som senare stupade i kvalet.

IFK Ystad har dock haft det kämpigt i upptakten på årets seriespel med blott en poäng i bagaget efter tolv omgångar. Den pinnen kom hemma mot Lugi den 28 september i en match som slutade 29-29. Johan Nilsson räddade en poäng med en sen kvittering efter 59:58.

I lördags föll IFK Ystad hemma mot Sävehof med 33-37, trots pausledning och 22-22 efter 40 spelade minuter. Den danske 9-metersspelaren Henrik Knudsen - äldst i laget med sina 34 år - sköt tio mål. 747 åskådare tittade på.

Guif svarade för en förnämlig upphämtning i söndags och förhindrade att gå på grund i Karlskrona. Blekingarna ledde med fem bollar i paus men Guif triumferade med 24-23 trots två straffmissar. Daniel Ekman och Fredrik Gustavsson gjorde sju mål var. Ännu vassare var den väldige dansken Lars Möller Madsen som sköt 14 skott, ordnade tolv mål varav tio i den första halvleken.

Christer Johansson

Matchprogrammet kan du läsa här.

IFK Ystad inleder piggt och inleder målskyttet genom Filip Långh.Mathias Tholin

Första spelmålet för hemmalaget kom efter 4:40 då Daniel Ekman målade fram till 3-3. De två inledande målen gjordes av Mathias Tholin på inkast från 30 meter och Fredrik Gustavsson på straffkast.

Bortalaget behåller taktpinnen och återtar ledningen i anfallet efter och utökar till 5-9 och efter 10:36 slänger Nicklas Älgekrans in timeout-kortet för första gången.

Timeouten ger till en början ingen positiv effekt, tekniskt fel i anfallet efter varpå gästerna straffar direkt med att sätta 5-10 bakom Adam Krantz.

Efterföljande period vinner Guif med 6-3 och man knappar in något fram till 11-13 men här kommer ett nytt bortaryck.

Herdeiro Lucau byter av Adam Krantz (3 räddningar på 16 skott) in efter målet som betyder 11-14 och Loke inleder med en räddning men returen går rakt till ystadspelare som gör 11-15. Lite symptomatiskt för matchen så långt. En riktigt blek första halvlek av hemmalaget där varken målvakts-, försvars- eller anfallsspelet stod att känna igen. Vänsternian Henrik Dahlberg och målvakten Linus Persson bäst hos IFK Ystad. Paussiffrorna skrivs till 15-18. Herdeiro Lucaus inhopp resulterar i 3 räddningar på 6 skott = 50%.

Daniel EkmanDaniel Wigö inleder målskyttet i andra halvled med en elegant lobb från högerstruten fram till 16-18. Inledande 10 minuter byter lagen mål med varandra och IFK Ystad leder hela tiden med 2-3 mål. Dahlberg fortsätter ha lilla julafton med ständiga långskott i kryssen. Bortalaget tar en timeout efter 42:54 precis efter att Guif reducerat till 23-25 genom Daniel Wigö. På det gör gästerna två snabba mål och hemmalaget har frustrerat svårt att komma närmare än två mål bak.

Guif tar timeout efter 50:25 vid ställningen 27-30. Daniel Ekman reducerar därefter till 28-30 och hoppet lever fortsatt. I efterföljande anfall lyckas hemmalaget sno åt sig bollen och Jesper Lindgren gör en ny reducering till 29-30.

IFK Ystad tar sin sista timeout efter 55:18 precis efter att Emil Hansson haft chansen att kvittera på straff. Men målvakten räddar och ställningen är 30-31 med knappa 5 minuter kvar. Erik Gannby (bäst hos gästerna) sätter bollen i mål och det är åter två måls skillnad. Daniel Ekman lyckas reducera för att hålla liv i matchen. Med 1:25 kvar av matchen är hemmalaget ikapp efter ett genombrottsmål av den unge Marcus Ekman. Men återigen tar IFK ledningen, denna gång är det Daniel Wolf som lyckas från linjen, med fel hand dessutom. Daniel Wigö rullas fram till ett sista kantläge och bollen sitter bakom Linus Persson. Matchen slutar 33-33. Vilken pärs!

Nya tag på söndag då HK Malmö kommer på besök.