Lugi HF - Eskilstuna Guif 26-25 (Ht 13-14)

Lugi HF: Alfred Jönsson 8, Hampus Jildenbäck 5, Hampus Nygren 4, Lucas Pellas 4, Anders Hallberg 2, Hampus Henningsson 1, Karl Wallinius 1, Carl Möllerström 1

Eskilstuna Guif: Rickard Åkerman 6, Fredrik Gustavsson 5, Emil Hansson 4, Simon Sonesten 3, Robin Andersson Dickfors 2, Jesper Lindgren 2, Daniel Ekman 1, Emil Andersson 1, Marcus Ekman 1

Utvisningar: Lugi 2x2, Guif 4x2 samt 1 direkt rött

Publik: 745

Tätt på given mellan resorna till Skåne för Eskilstuna Guifs herrar. På måndag väntar LUGI i Lund, där återfinns Markus Sjöbrink som de två senaste åren stångades på linjen hos oss i Eskilstuna Guif. David Sundgren kollade läget med honom och vår egen Marcus, Marcus Ekman, som nu är tillbaka på allvar efter förra säsongens skada.

Hur är läget i ditt lag? Några spelare som utmärkt sig?

Sjöbrink: Läget är bra tycker jag. Vi har två segrar i ryggen och det känns bra. Formen på oss som lag tycker jag är stegrande. Det är ingen speciell spelare som utmärkt sig.

Ekman: Vi i laget är sugna på att visa vad vi egentligen kan. Efter två förluster de senaste matcherna känns det som att vi är hungriga efter poäng.

Hur känns din egen form?

Sjöbrink: Jag tycker den varit helt okej. Försvarspelet har varit bra i egentligen alla matcher. I anfallet jobbar vi med olika samarbeten mellan mig och niorna. Det börjar bli bättre men tar alltid lite tid innan man lär känna varandra på planen.

Ekman: Helt okej, jag har mycket att jobba på men känner att jag hittat tillbaka till mitt spel hyfsat bra till en början.

Marcus Ekman, Du är äntligen skadefri, känns det som du är tillbaka helt eller finns det fortfarande saker du känner kan bli ännu bättre?

Skadan i knät är inget som jag känner av längre. Det som skulle kunna bli bättre är min tajming i spelet efter en längre tid ur själva handbollsliret.

Markus Sjöbrink, du gjorde två säsonger i Eskilstuna Guif. Några minnen som sticker ut från tiden där?

- Främst tänker jag på två år med väldigt härliga lagkamrater, ledare och andra i och runt föreningen. Finns många bra minnen men mitt mål i premiären i Stiga Sports Arena toppar nog listan. (första målet någonsin i Stiga Sports Arena, intervjuarens tillägg).

Några spelare/ledare/övriga inom klubben du fortfarande har kontakt med, Markus?

Jag håller fortfarande kontakt med både spelare och andra i föreningen. Främst Emil Hansson. Många som jag kommit nära.

Tankar kring Eskilstuna Guif som motståndare, du borde ha rätt bra koll :-) ?

Snabbheten och tålamodet i anfallet är en stor styrka tycker jag. Samt snabbt tryck i första och andra fas. Målvaktsspelet är också en stor styrka i deras lag. Både Adam och Herdeiro kan stänga matcher fullständigt. Ytterligare en styrka som kanske är den största är lagsammanhållningen som var väldigt bra de två åren jag var där.

Svagheterna vill jag inte avslöja så nära in på match (skratt).

Vad har du att säga om måndagens motståndare, Marcus Ekman?

LUGI har många duktiga spelare. Bra skytte på 9 meter och skickliga på 6 meter.

Vad har ni att säga om varandra som spelare och privatpersoner, grabbar?

Sjöbrink om Ekman: En klok och ödmjuk människa som har en härlig attityd. Väldigt kunnig och bra handbollspelare. Väldigt roligt att se han tillbaka på banan efter skadan han fick förra säsongen. Ser ut att vara i bra form.

Ekman om Sjöbrink: Privatpersonen Markus Sjöbrink är alltid en glad och härlig kille. Handbollspelaren Markus Sjöbrink är tuff i försvar och väldigt bra på att hitta luckor på linjen i anfall.

Vilket lag är roligast att möta i handbollsligan och varför?

Sjöbrink: Den är svår. Tycker de flesta matcher är roliga. Men en match mot tex Kristianstad  där man möter spelare som är större och vana vid internationellt spel tycker jag är roligt. Brukar bli mer tuffa matcher vilket jag uppskattar.

Ekman: Hammarby i så fall, brukar alltid bli heta känslor på plan vilket jag gillar.

Vilken är seriens bästa målvakt, kantspelare, linjespelare och niometersspelare?

Niometersspelare: Alfred Jönsson

Både Eskilstuna och Lund är handbollsstäder, skillnader/likheter mellan städerna Sjöbrink?

Likheter är att man ofta ser spelare som går runt i föreningskläder och man märker på så sätt att många spelar i klubben. Skillnader är väl att i Eskilstuna är intresset lite större i staden. Där kunde man möta någon i affären som frågade om senaste matchen. Universitet här gör att det är många utifrån som bor i Lund som kanske inte har någon koll eller intresse av att följa handbollen.

Andra bussresan ner till Skåne på kort tid, hur fördriver du helst tiden på bussen Marcus Ekman?

Jag lyssnar på musik, tittar film men försöker främst att sova bort så mycket tid jag kan.

Hur mycket följer du din egen statistik?

Sjöbrink: Jag lägger inte mycket tid på min statistik. Klart att man har koll på sina avslut och mål. Men oftast är det mer matcher man analyserar. Hur man spelar och vad man gör bra/dåligt.

Ekman: Inte så ofta, jag brukar titta min egen statistik direkt efter match ibland.

Vad fäller avgörandet till er fördel i måndagens match och vad slutar matchen?

Sjöbrink: Att vi får hål på målvakterna i Eskilstuna Guif så vi även minskar deras kontringar. Och håller fokus hela tiden i försvaret med tanke på Guifs tålmodiga anfall. Jag är dålig på att tippa så väljer att inte göra det.

Ekman: Får vi stopp på deras skytte i försvaret så vinner vi matchen. Slutresultat 27-26 till oss.

Höjdpunkter

Uddamålstorsk i Lund.

LUGI lyckades besegra Eskilstuna Guif med uddamålet i måndagens match i handbollsligan.

Markus Sjöbrink saknades i LUGI och för andra matchen i rad saknades Mathias Tholin hos Eskilstuna Guif.

Herderio Lucau fick chansen i mål för Eskilstuna Guif och Josip Cavar startade i LUGI-målet.

Eskilstuna Guif började med boll och fick en utvisning med sig i första anfallet då Jesper Lindgren togs hårt. Det var även
Jesper Lindgren som fick inleda målskyttet i matchen. Emil Hansson ökade på till 2-0 innan LUGI blev fulltaligt. Eskilstuna
Guif ledde även med 3-1 och 4-2 innan två raka mål av Lucas Pellas gav 4-4 på resultattavlan.

Eskilstuna Guif fortsatte att vara det laget som hade ledningen, efter tretton minuter stod det 7-5 till gästerna. Anton
Hagvall byttes in i hemmamålet och efter 16 minuter var LUGI ikapp igen.

18.34 tog LUGI sin första timeout i matchen, ledning för Eskilstuna Guif med 8-7 efter ett fint och tålmodigt anfallsspel
och ett mycket bra målvaktsspel av Herdeiro Lucau. Eskilstuna Guif fortsatte dock fira triumfer och hade 11-8 efter 22
minuter och 13-10 efter 25 minuter efter att bland annat Rickard Åkerman gjort två snygga mål.

27.25 tog Eskilstuna Guif sin första timeout i matchen. Ställningen var då 13-11 för gästerna. Direkt efter timeouten satte
Robin Andersson Dickfors sitt första mål för den här handbollssäsongen då han satte 14-11.

28.29 in i första halvlek drabbades Eskilstuna Guif av sin första utvisning i samband med att LUGI reducerade till 12-14,
Hampus Jildenbäck hann även göra 13-14 innan första halvlek avslutades. Ett klart fall framåt spelmässigt så här långt för
de för dagen vitklädda Eskilstunagrabbarna.

LUGI kvitterade till 14-14 i andra halvlekens första anfall, två minuter in i andra halvleken gjorde även LUGI 15-14, första gången Lundalaget var i ledningen i matchen. Fredrik Gustavsson kvitterade på straff och Eskilstuna Guif ledde även med uddamålet tre gånger. Vid ställningen 18e-18 9 minuter in i andra halvlek drabbades gästernas Simon Sonesten av ett direkt rött kort, och åkte även på en utvisning för ett felaktigt byte och fick spela med 2 man kort i 44 sekunder. Eskilstuna Guif lyckades dock spela av utvisningarna förtjänstfullt. Vid ställningen 19-19 gjorde LUGI två raka mål och Eskilstuna Guif tog sin tredje och sista timeout med cirka kvarten kvar.

Tretton minuter kvar och hemmalaget ledde med 23-20. Två raka mål av Rickard Åkerman, en av gästernas bättre spelare för dagen gav kontakt på nytt och LUGI tog sin andra timeout. Strax efter timeouten gjorde Hampus Nygren 24-22, som även blev 25-22. Herdeiro Lucau var fortsatt bra i bortamålet, även LUGIs inbytte målvakt Anton Hagvall gjorde några riktigt fina pararader vilket bidrog en del till att slutet blev målsnålt. LUGI ledde med 26-23 med 2.40 kvar på matchen, Emil Hansson reducerade, LUGI blev avblåsta och Rickard Åkerman kunde ge matchen lite nerv på slutet. LUGI tog timeout med 30 sekunder kvar, med 22 sekunder kvar blev LUGI återigen avblåsta framåt men dessvärre sett ur Eskilstuna Guif-ögon så misslyckades man att göra mål i sista anfallet och LUGI vann med uddamålet.

Sammantaget, visst är det surt att torska, men ett klart steg framåt idag för Eskilstuna Guif. Extra plus till målvakten Lucau och återvändande Rickard Åkerman som gjorde sin klart bästa match sen återkomsten från Tyskland. På fredag väntar HIF Karlskrona i Stiga Sports Arena, då fyller vi STIGA Sports Arena tycker jag!