Alingsås HK - Eskilstuna Guif 29-24 (Ht 18-12)

Alingsås HK: Andreas Berg 7, Benjamin Helander 5, Mishels Liaba 4, Johan Nilsson 3, Andreas Lang 3, Samuel Lindberg 2, Felix Claar 2, Niclas Barud 2, Fredrik Teern 1

Eskilstuna Guif: Fredrik Gustavsson 6, Rikard Åkerman 5, Emil Andersson 3, Simon Sonesten 3, Marcus Ekman 1, Robin Andersson Dickfors 1, Daniel Ekman 1, Jesper Lindgren 1, Thim Ahlin 1, Eric Johansson 1, Emil Hansson 1

Spelaranalys

Herrarna imponerade stort senast då IFK Skövde besegrades klart i Stiga Sports Arena. Nu styr bussen till Alingsås för ett möte med Alingsås HK. David Sundgren kollade av läget med Eskilstuna Guifs Daniel Ekman och Alingsås Felix Claar inför söndagens match i handbollsligan.

Hur är läget i din klubb?
Daniel Ekman: Det känns bra, det känns som att vi är på rätt väg.
Felix Claar: Läget i AHK är bra även om vi kommer med två förluster i bagaget. Inga skador i truppen!

Hur upplever du ditt lags säsong så här långt?
Daniel Ekman: Vi har blandat ganska mycket i år med bra prestationer och några mindre bra men det känns som att formen är på väg tillbaka.
Felix Claar: Säsongen hittills har både varit bra och dålig, vi känner att vi har tappat några onödiga poäng som vi borde tagit.

Din egen säsong så här långt?
Daniel Ekman: Det har varit upp och ner precis som laget med några bra insatser och några mindre bra.
Felix Claar: Jag tycker jag har gjort en helt okej säsong, de finns matcher där jag känner att jag kunde presterat mycket mer.

Tankar kring söndagens motståndare?
Daniel Ekman: Ett skickligt lag som har ett bra försvars och målvaktspel och som vill kontra mycket.
Felix Claar: Guif såg väldigt starka ut hemma senast mot Skövde så det kommer bli en stentuff hemmamatch. Guif spelar med många lite mindre spelare som är lurigt då det ofta går väldigt fort när dom spelar. De gillar också att spela med fart och är noggrana i sitt anfallsspel där Ekman styr.

Ta ut handbollsligans bästa målvakt, kantspelare, linjespelare, niometersspelare och försvarsspelare!
Daniel Ekman: Målvakt: Tobias Thulin, Kantspelare: Mathias Tholin, Linjespelare: Mario Lipovac
Niometersspelare: Kim Andersson, Försvarsspelare: Niclas Paradis
Felix Claar: Målvakt Tobias Thulin, Kantspelare: Andreas Berg, Linjespelare: Mario Lipovac, Niometersspelare; Alfred Jönsson Försvarsspelare: Niclas Paradis

Felix, du spelade två matcher mot Japan med ligalandslaget, hur ser du på de matcherna?
Lärorika matcher med många väldigt duktiga spelare.

Daniel, du har spelat en massa år med din lillebror, skillnader/likheter mellan er som spelare?
Brorsan är lite kortare än mig men vi har ganska liknande spelstil med mycket fart och halvdistansskott.

Vad har ni att säga om varandra som spelare?
Daniel Ekman om Felix Claar: En skicklig spelare med bra blick för spelet och som är bra i man-man situationer.
Felix Claar om Daniel Ekman: Ekman är duktig på tempoväxlingar och är bra på att hitta hål i försvaret.

Du får en timme att prata handboll med en person, vem väljer du och varför?
Felix Claar: Gustav Skagerling, han är aldrig tyst!

Har du några ritualer före match du vill avslöja?
Daniel Ekman: Nej - det håller jag för mig själv.
Felix Claar: Jag har inga.

Vad talar för att ditt lag vinner söndagens match?
Daniel Ekman: Att vi har spelat bra på slutet och kommer in med gott självförtroende men det gäller att vara fokuserade i 60 minuter.
Felix Claar: Som vanligt är försvarsspelet viktigast, hoppas även vi får bra fart i vårat anfallsspel som har hackat lite under säsongen.

Höjdpunkter

Alingsås ryck i första halvlek avgjorde

Alingsås betvingade Eskilstuna Guif på hemmaplan med 29-24, en seger som grundlades i slutet på första halvlek.

Alingsås började med boll, men tappar boll och Emil Andersson gjorde matchens första mål, Andreas Berg kvitterade i det efterföljande anfallet. 2-2 efter fem minuters spel. En del tekniska fel från bägge lagen, innan Fredrik Teern krutade in 3-2 med sju minuter spelade. Två mål upp för hemmalaget efter dubbelräddning Skagerling.

Matchens första utvisning drabbade hemmalaget, 9.57. Ställningen då var 5-3, 6-4 efter att Alingsås blivit fulltaligt som även gick fram till 8-4 mycket tack vare Gustav Skagerlings inspirerade målvaktsspel, Gästerna tog matchens första timeout, tid 14.05, första målet efter den gjorde dock hemmalaget.

Hemmalaget drog på sig en ny utvisning efter 14.39, den inleddes med en straff som Fredrik Gustavsson förvaltade säkert. Sammanlagt 1-1 på den utvisningen och hemmalaget hade fyra mål upp med 17 minuter spelat av den första halvleken.

Första Eskilstuna Guif-utvisningen kom efter 18.40 med 10-7 på resultattavlan, en utvisning som slutade 2-0 för hemmalaget. Hemmalaget fortsatte att ösa på och 14-7 var ställningen efter 21.58 då Eskilstuna Guif tog sin andra timeout för kvällen.

Efter 23.48 var det dubbelt upp, 16-8. En ny hemmautvisning följde och gästerna gjorde tre raka mål innan Alingsås satte sitt sjuttonde på straff med 2.30 kvar av den första halvleken.

I halvtid hade vi 18-12 efter att Rickard Åkerman svarat för halvlekens sista mål.

Skagerling inledde andra halvlek med en räddning och Alingsås kunde gå upp till 19-12. Tre minuter in i andra stod det 20-14, två raka mål av Andreas Berg gav hemmalaget en åttamålsledning och rejäl uppförsbacke för Eskilstuna Guif.

Hemmalaget ledde fortsatt med åtta mål tio minuter in i den andra halvleken. En ledning som drygades ut till tio mål, 25-15.

Hemmalaget var fortsatt i tiomålsledning, 27-17, med ca 18 minuter spelade av den andra halvleken. Herdeiro Lucau gjorde några riktigt fina räddningar men dessvärre hade gästerna svårt att få utdelning framåt.

Med exakt nio minuter kvar och 29-19 på resultattavlan tog Eskilstuna Guif sin sista timeout. Tre mållösa minuter följde innan gästerna reducerade tre gånger, 29-22 med fyra minuter kvar av matchen. Gästerna gjorde två mål till innan slutsignalen ljöd, och höll alltså nollan de sista nio minuterna av matchen.

Nya tag på torsdag då IFK Kristianstad kommer till Eskilstuna.