Hemsidans David Sundgren tog pulsen på ”veteranerna” Niklas Grundsten i Karlskrona och vår egen Robin Andersson Dickfors inför måndagens match i handbollsligan.

Niklas Grundsten: Efter vinsten senast är det uppåt, det har annars varit en ganska tung säsong med tanke på tabelläget och tränarbyte och så vidare.

Robin Andersson Dickfors: Läget är bra. Känns som att vi lär känna varann mer och mer för varje träning och match som går och vi hittar våra roller bättre och bättre.

Din egen form?

Niklas Grundsten: Blir bättre och bättre tycker jag. Hade mycket strul med ljumskar och lite baksida lår under första halvan på säsongen, men nu börjar det kännas bra igen.

Robin Andersson Dickfors: Den känns bra. Jag har fått träna för fullt utan att ha några skador och har fått mer och mer speltid, vilket har gett mig större ansvar.

Tankar om måndagens motståndarlag?

Niklas Grundsten: Ett lag vi aldrig lyckats besegra, trots att vi har haft flera jämna matcher. De är ganska små och snabba, ett spelskickligt lag tycker jag. Bra i omställningarna. Kan vi bara vara disciplinerade i anfallsspelet tror jag att vi har goda chanser.

Robin Andersson Dickfors: Dom är luriga. Vi måste få till vårat aggressiva försvarsspel och kanske ha ett extra öga på Lars Möller Madsen.

Vad har du att säga om Robin Andersson Dickfors, Niklas Grundsten?

I mina ögon en bra spelare man mot man men som haft väldig otur med skador. Vi gjorde några landskamper tillsammans för ett par år sedan, och då innan skadorna var han otroligt bra.

Vad har du att säga om Niklas Grundsten, Robin Andersson Dickfors?

Stor, stark och rutinerad spelare. Både bra offensivt och defensivt. Gäller att få honom i gungning innan vi satsar emot honom.

Vad avgör matchen på måndagen och vad slutar matchen?

Niklas Grundsten: Som jag skrev ovan, ett disciplinerat anfall blir viktigt för oss, då kan de inte kontra så mycket. Annars är det som alltid viktigt att hjälpa målvakterna att vinna målvaktsmatchen.

Robin Andersson Dickfors: Jag tror vårat försvar och målvaktsspel avgör matchen. Spelar vi det aggressiva försvar vi gjorde sist så kommer Karlskrona få det svårt.

Du har hållit igång ganska länge som spelare, hur hittar du motivationen?

Niklas Grundsten:  Det är inte så svårt. Så fort domaren blåser igång matcherna känns det precis som när jag gjorde mina första elitmatcher i början av 2000-talet. Jag tycker fortfarande att handboll är väldigt roligt.

Robin Andersson Dickfors: Man älskar det man gör. Jag har alltid tyckt handboll är roligt. Jag valde mellan handboll och fotboll. Det blev handboll då helt enkelt för jag tyckte det var roligast. Sen gäller det att sätta upp mål hela tiden och vilja bli bättre.

Att ge sitt allt. Mitt senaste mål var att min dotter skulle få se mig spela handboll, och förstå vad det innebär. Mitt nuvarande mål är att min son ska få se samma sak.

För den som inte sett Karlskrona denna säsong, hur skulle du beskriva Er som lag? Några spelare att hålla koll på?

Niklas Grundsten: Vi har varit väldigt upp och ner under året och blandat riktigt bra insatser med totala bottennapp. Den spelare som har stuckit ut mest är väl vår högersexa Hampus Olsson som varit genomgående bra under året.

Hur har handbollsligan utvecklats under de här åren du har spelat handboll?

Niklas Grundsten: När jag debuterade i elitserien, 2002, var det betydligt fler mål generellt sett. Om det är försvaren som blivit bättre eller anfallsspelet som blivit sämre vet jag inte (skratt). Men jag tycker att det känns som att fler lag blir mer och mer professionella, vilket så klart för hela liga framåt. Vi i Sverige är duktiga på att få fram unga talanger.

Robin Andersson Dickfors: Det har blivit ett snabbare spel tycker jag, yngre spelare har blivit bättre i tidigare åldrar. Yngre spelare har fått chansen tidigare.

Sedan tycker jag att standarden på hela ligan har blivit bättre. Det är länge sedan ligan är så jämn som den är nu ifrån plats två till åtta.

Handbollsligans bästa Målvakt, kantspelare, linjespelare och niometersspelare?

Niklas Grundsten: Svårt. Målvakt Dan Beutler, kantspelare Fredrik Petersen, mittsexa Oscar Bergendal, bästa niometersspelare Albin Lagergren

Robin Andersson Dickfors: Målvakt Leo Larsson, kantspelare Fredrik Petersen, mittsexa Oscar Bergendahl, niometersspelare Albin Lagergren

Avslutningsvis Robin, ta ut till Eskilstuna Guif All Star Team under dina år i klubben

Målvakt Dane Sijan

Vänstersexa Mathias Tholin

Mittsexa Jimmy Jansson

Högersexa Zacke

Vänsternia Viktor Östlund

Mittnia Daniel Ekman

Högernia Pava Johanson när han var som bäst, annars Sasa Todosijevic.

Inför 818 åskådare vann Eskilstuna Guif återigen efter en riktig rysare. Denna gång i Karlskrona, blott 17 sekunder återstod när Fredrik Gustavsson satte segermålet på straff fram till 31-30.

I Eskilstuna Guif saknades Robin Andersson Dickfors, som ersattes av handbollsligan-debutanten Linus Gustavsson.

Herdeiro Lucau fick chansen i gästernas mål. Noterbart i övrigt från start var att Karlskrona spelade 7 mot 6 i anfall, vilket de gjorde första halvleken ut.

Karlskrona skaffade sig en tidig 2-0-ledning, och hade även ledningen med 3-1 innan Eskilstuna Guif gick upp till 3-3, varpå Karlskrona på nytt gick upp till en tvåmålsledning, 5-3 efter 5.20. Eskilstuna Guif tog sin första timeout i matchen 6.40, även då stod det 5-3.

Karlskrona fortsatte att vara något mål före Eskilstuna Guif, 11.34 tog Karlskrona sin första timeout, då de hade ledningen med 8-7. Ännu hade inte bortalaget haft ledningen i matchen.

Cirka 15.10 kvitterade Emil Hansson och 15.45 satte han även 10-9 för gästerna på straff, första gången gästerna var i ledningen i matchen. Erik Persson gjorde även 11-10 för Eskilstuna Guif, varpå Karlskrona svarade för tre raka mål och gick upp till 13-11. Daniel Ekman reducerade för gästerna, Lars Möller Madsen gjorde 14-12 innan Eskilstuna Guif gick upp till lika igen. Karlskrona satte 15-14 men Eskilstuna Guif fick sista ordet i en målrik första halvlek då Emil Andersson kvitterade med sju sekunder kvar av första halvlek.

Karlskrona inledde målskyttet i andra halvlek, men Daniel Ekman replikerade snabbt. Andra halvlek inleds i ett lugnare tempo och det blir färre mål än i upptakten av den första halvleken.

Första bortautvisningen kom efter 4.51, då ledde hemmalaget med 18-16. Utvisningen slutade 2-2 och således 20-18 efter utvisningen.

13.28 ledde hemmalaget med 24-21 och gästerna tog sin andra timeout. Eskilstuna Guif knaprade in till 24-23 och Karlskrona tog sin andra timeout i matchen.

Karlskrona hade ledningen med 26-24 och 27-25 men Eskilstuna Guif kom ikapp till 27-27 och tog även ledningen med 28-27 efter två raka mål av Mathias Tholin. Karlskrona kvitterade till 28-28, och efter 24 minuter stod det 29-29.

Eric Johansson som fick mycket speltid i andra satte 30-29 för gästerna och Karlskrona tog timeout med 4.59 kvar. Fyra mållösa minuter följde innan 30-30 med en minut kvar.

Med 26 sekunder kvar tog Eskilstuna Guif sin sista timeout i matchen. Med 17 sekunder kvar av matchen tilldöms Eskilstuna Guif en straff, en straff som Fredrik Gustavsson sätter. På 30.00 får Karlskrona chansen att kvittera på frikast men Lars Möller Madsen sköt utanför och två nya poäng till Eskilstuna Guif.

Ännu en kämpaseger för Eskilstuna Guifs herrlag denna säsong, Daniel Ekman fick pris som matchens lirare och jag vill även hylla Eric Johanssons andra halvlek. Nästa match är även den på bortaplan, på måndag 5/3 mot Alingsås.