Eskilstuna Guif - IK Sävehof 31-25 (Ht 14-12)

Eskilstuna Guif: Robin Andersson Dickfors 5, Mathias Tholin 4, Emil Hansson 4, Simon Sonesten 4, Markus Sjöbrink 3, Erik Persson 3, Marcus Pedersen 3, Marcus Ekman 2, Daniel Ekman 2, Herdeiro Lucau 1

IK Sävehof: Oskar Sunnefeldt 5, William Bogojevic 4, Atli Ævar Ingolfsson 4, Olle Forsell Schefvert 3, Victor Fridén 3, Jonas Larholm 2, Sebastian Karlsson 2, Johan Fagerlund 1, Niclas Fingren 1

Publik: 920

Statistik:

Intevju med Mathias Tholin

Guif-Sävehof, 21 december 2016

IK Sävehof bildades 1950. Debuterade i högsta serien hösten 1987 och gör nu sin 30:e säsong i svit i finrummet. Deltog i slutspel 15 år i följd (2000-2014) och vann under perioden fem SM-guld. Senast 2012 då Kristianstad finalbesegrades i Malmö med 29-21. Karismatiske Rustan Lundbäck tränade laget vid tre mästerskapstillfällen.

Guif har förlorat de fem senaste seriematcherna mot Sävehof. Senast i Partille, 3 oktober, med 30-24. Viktor Ottosson satte åtta bollar. Guif fick annars en bra start med ledning 2-0 efter fem minuters spel.

Sävehofs 28-årige mittsexa Atli Aevar Ingolfsson representerade Guif säsongen 2014/15. Gjorde totalt 199 mål på 51 tävlingsmatcher. 19 av målen kom i tre elitseriematcher mot Sävehof. Notabelt: Åtta baljor när Guif senast betvingade Sävehof, 20 december 2014. Vinstsiffrorna skrevs till 26-21 i en match som utkämpades i Mimershallen i Kungälv.

I våras nådde Sävehof semifinal i SM-slutspelet, där IFK Kristianstad blev för svåra och vann med 3-0. I kvartsfinalen hade Sävehof besegrat Lugi med 3-2 efter en beundransvärd viljeseger i Lund i den femte och avgörande dusten.

Guif mötte Sävehof i Sporthallen första gången 14 februari 1988, samtidigt som skrinnaren Tomas Gustafson firade stora OS-triumfer i Calgary. Guif vann inför hemmapubliken med 27-20. Bo Åslund hittade rätt med sju bollar.

Guifs största seger mot Sävehof är 44-25 för 19 år sedan. 20 oktober 1997 smällde Erik Hajas in tolv mål och Denis Bahtijarevic var inte långt efter med tio nätkänningar.

Underläge med 14 bollar i paus och till slut ett blytungt nederlag med elva måls marginal. Det råkade Guif ut för senast i Skjulstahallen på tredje advent mot Malmö: 25-36 (7-21). Precis samma mörka scenario inträffade i Templet mot Sävehof, 1 mars 1994. Efter pausresultatet 4-18 stannade utklassningen vid 16-27.

Den här säsongen har Sävehof vunnit två gånger mot Alingsås (32-30 och 27-21), men kammat noll i bägge matcherna mot Redbergslid.

Den första seriematchen i nya Partille Arena spelades 17 september. Efter stor dramatik kunde 3 700 personer bevittna en vinst mot IFK Skövde med 30-28.

I torsdags kväll vann Sävehof säsongens största seger, 38-21 hemma mot Karlskrona, med tolv olika målskyttar. Då var bara 973 åskådare på plats. Flest mål gjorde Olle Forsell Schefvert. Pappa Ulf är tränare hos Blekinges bidrag i högsta serien.

Halva serien är spelad. Guif har plockat 15 poäng (6-3-7). Efter halva serien förra året hade Guif exakt samma facit. Sävehof har tagit 22 poäng (10-2-4) vilket är en pinne mindre jämfört med i fjol (11-1-4). Det ska dock sägas att Guif denna höst förlorat två protestpoäng samtidigt som Sävehof vunnit två av samma anledning.

Målvakten Thomas Forsberg agerade levande vägg i SM-finalen, 7 maj 2011, när Sävehof mosade Guif med 35-18 i Scandinavium. Exakt på dagen fem år senare sa vi farväl till Eskilstuna Sporthall i samband med ett nostalgiskt heldags arrangemang.

När Guif mötte Melsungen i EHF-cupen i februari/mars 2015 (27-31 borta och 27-25 hemma) tillhörde Per Sandström tyskarnas trupp. Den 35-årige burväktaren har spelat nio säsonger i Tyskland. Ett år yngre Jonas Larholm har hunnit med tio proffsår utomlands i Spanien, Danmark och Ungern.

Christer Johansson

Äntligen seger för herrlaget

Efter en jämn första halvlek och ledning med 14-12 visade Eskilstuna Guifs herrar upp en formidabel andra halvlek och vann med klara 31-25 mot IK Sävehof.Sonesten Sjöbrink Sävehof hemma

Eskilstuna Guif inledde piggt med två raka mål, signerade Emil Hansson och kapten Tholin. Efter åtta minuter var ställningen dock 3-3, och efter 10.30 4-4.

14.26 tog Sävehof matchens första timeout, då Eskilstuna Guif ledde med 6-4. Eskilstuna Guif stod för ett bra försvarsspel men hade svårt att rycka ifrån då stolparna och ribban var i vägen.

Eskilstuna Guif gick upp till 7-5 efter ett piggt inhopp av Marcus Ekman, innan Sävehof svarade för tre raka mål och tog ledningen för första gången i matchen 23 minuter in i halvleken. Eskilstuna Guif lyckades kvittera, men Jonas Larholm satte 9-10 på sin egen straffretur.

Vid ställningen 11-11 gjorde Eskilstuna Guif ett miniryck och gjorde tre raka mål innan Sävehof spikade paus-siffrorna till 14-12 i slutskedet av en första halvlek som präglades av rätt hetsigt spel och en del missar - bland annat fyra straffmissar (två per lag), men Eskilstuna Guif kändes aningen hetare.
sonesten sävehof hemma

Andra halvlek började inspirerat och taggat från hemmalaget som gjorde två raka mål. Eskilstuna Guif red vidare på den fina starten och ledde med 19-14 med 35.56 spelat, främst pga bra målvaktsspel och Robin Andersson Dickfors kvicka fötter.

Eskilstuna Guif fortsatte att mala på och vid ledning 23-17 tog Sävehof sin sista timeout - det som skedde direkt efter det var att hemmalaget och Erik Persson satte två riktiga kanonmål och hemmaledning med åtta bollar.

Adam Krantz Sävehof hemmaIK Sävehof gav dock inte upp helt, de bytte in Oskar Sunnefeldt som visade ett mycket beslutsamt och moget spel från nio meter. Med dryga sju minuter kvar var hemmalaget fortfarande i ledning men den hade krympt till fyra måls marginal. Simon Sonesten lugnade eventuellt nervösa hemmaspelare och hemmafans då han utan pardon skickade in 27-22, Sävehof reducerade visserligen till 27-23 men Emil Hansson var säkerheten själv i anfallet efter och fem mål upp med cirka 5 minuter kvar. Sävehof och Sunnefeldt gjorde ännu ett mål innan Eskilstuna Guif spikade segern med tre raka mål av Ekman, Andersson Dickfors och Lucau som fick hoppa in i målet fyra sista minuterna av matchen och han hann både göra några spektakulära räddningar och mål i ett tomt Sävehof-mål på sitt korta inhopp.

Matchen slutade till sist 31-25 och Eskilstuna Guif är åter ett vinnande lag i årets handbollsliga. Många bra spelare i hemmalaget i dag, ingen som föll ur ramen, extra plus till Robin Andersson Dickfors, Emil Hansson, Simon Sonesten och Mathias Tholin. Hos gästerna var Oscar Sunnefeldt och gamla Guifaren Ingolfsson de två främsta.

Nästa hemmamatch för herrlaget är mot Aranäs 29/12- missa inte den- innan dess ska det firas jul och på annandagen reser vi till Skövde för match där.