Hammarby IF - Eskilstuna Guif 20-23 (Ht 13-12)

Hammarby: Rickard Lönn 4, Martin Dolk 4, Patrik Fahlgren  3, Adam Norman 2, Andreas Halvarsson 2, Tobias Rosengren 2, Kevin Eggan Johansson 1, Viktor Ahlstrand 1, Erik Borgenhäll 1

Eskilstuna Guif: Emil Andersson 5, Marcus Ekman 4, Fredrik Gustavsson 3, Eric Johansson 3, Simon Sonesten 3, Rikard Åkerman 2, Emil Hansson  2, Daniel Ekman 1

Utvisningar:  Hammarby 5x2, Guif 3x2

Publik: 1348

Matchanalys

Spelaranalys

Två matcher återstår innan VM-uppehållet. Denna Annandag jul väntar säsongens kortaste resa, då bussen styr till Södermalm i Stockholm och ett mycket viktigt möte mot Hammarby IF. David Sundgren kollade läget med Eskilstuna Guifs Jesper Lindgren och Hammarbys ena tränare Erik Larholm inför den både sportsligt viktiga och prestigefyllda matchen i Eriksdalshallen.

Vi börjar med Erik Larholms frågor och svar!

Hur är läget i Hammarby, Erik?
Det är fint. Vi tar oss sakta, men säkert framåt med våra ungdomar. Kul att se deras utveckling. Trist dock med våra skador.

Vad har du att säga om er säsong så här långt?
Vi är nöjda med den individuella utvecklingen på många av spelarna, men skulle allt vilja haft en fyra-fem poäng till.

Kort kommentar om förra matchen mot Eskilstuna Guif?
Tät, jämn och spännande.

Hur ser du på Eskilstuna Guif som motståndare?
Det är ett skolat lag med bra bredd på 9 meter. Nyckelspelare är Emil Andersson och deras målvakter. Lagets styrka ligger i bredden på 9 meter samt bra kantspelare.

Du är ny i Hammarby denna säsong, hur upplever du de första månaderna som ansvarig tränare i handbollsligan?
Tätt mellan matcherna, många träningar. Mycket som ska göras på kort tid. Det gäller att prioritera våra träningar rätt för att nå framgång.

Mycket i ditt liv kretsar kring handbollen, utöver din tränarroll i Hammarby är du instruktör och förbundskapten, hur gör du för att koppla bort handbollen om du känner att du behöver göra det?
Jag är inte förbundskapten, det uppdraget tog slut i somras. Hammarbyjobbet är det stora jobbet just nu. Mitt jobb på handbollsgymnasiet innebär just nu lite mindre tid.

Jag har blivit bättre med åren på att koppla bort. För att hantera det hela gäller det att planera tiden för mig samt att ha rutiner för arbetet. Min övriga tid ägnas åt min fru och mina två barn. När jag är med dem är det andra saker som gäller än handboll.

Hur går det i det kommande VM-slutspelet? Sveriges chanser och mästerskapet i stort?
Det går bra tror jag. Chansen för semifinalspel finns. Mycket handlar om att skapa sig momentum och att göra sina bästa matcher när det som bäst behövs. Man kommer säkert att spela sämre i perioder, men om de är rätt i timing så spelar det inte så stor roll.

Vad talar för en "Bajen"-seger på annandag jul?
Att vi har ännu fler fans med oss och att vi vet om vår styrka på hemmaplan.

Vem anser du är handbollsligans bästa
Målvakt - Tobias Thulin
Kantspelare - Hampus Jildenbäck
Linjespelare - Kan inte utse någon specifik faktiskt.
Niometersspelare - Kim Andersson
Försvarsspelare - Niclas Paradis
Domarpar - Har inte tänkt på det faktiskt. Fokuserar på mitt lag.

Du får en timme att prata handboll med vem du vill, vem väljer du och varför?
Min bror Jonas är väldigt rolig att prata handboll med. Vi har vår bakgrund gemensam vilket gör att det hela blir väldigt skoj.

Har du någon ledarförebild?
Det finns många bra ledare, med olika styrkor. Att prata ledarskap med Anders Lundin och Tomas Ryde är intressant, dessa herrar har gjort mycket bra med sitt sätt att leda.

Sen gillar jag Antonio Conte för hans engagemang, den typen av ledare har också sina stunder.

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?
Engagerad, seriös och noggrann.

Hur upplever du handbollsintresset i Stockholm?
Lite upp och ner. Vi som håller på med sporten tycker jag ska försöka att höja intresset ännu mera. Få fram profilen som ungdomarna ser upp till. Bjuda på passionerat spel, alla gillar att se lag som ger allt de har.

Till sist. Fritt val, du får välja en spelare i Eskilstuna Guif och förstärka ditt lag med, vem hade du valt?
Emil Anderson hade tillsammans med vår egen Erik Borgenhäll skapat ett bra par på höger 9.

Över till Jesper Lindgrens frågor och svar!
Läget i Eskilstuna Guif, Jesper?
Läget är bara bra, vi har spelat rätt tätt nu på slutet så det har varit skönt med ett par dagar på hemmaplan med familjen.
Kommentar om er säsong så här långt?
Vi har blandat högt och lågt. Lite färre toppar än dalar vilket inte gett oss den poäng vi önskat heller.
Vad tycker du om din säsong så här långt?
Ungefär som lagets. Förväntar mig mer av mig själv och jag vet att jag kan bättre.
Kort kommentar om förra matchen mot "Bajen"?
Tycker vi har rätt bra koll på dem matchen igenom även om det blir mer nervöst än behövligt i slutet.
Hur ser du på ”Bajen” som motståndare?
Tuffa eftersom dom aldrig ger sig. Det gäller att spela om det i hela matchen vilket vi såklart vet om!
Du har fått vara lagkapten i några matcher nu. Hur ser du på den rollen? Varför tror du att Janne och Nicklas valde dig?
Det är såklart en ära. Jag ser mig som en ledare och det är något jag vill vara. Förhoppningsvis är det också därför dom valt mig men jag vet inte (skratt).
Du har varit länge i klubben nu, vad är det bästa med att representera Eskilstuna Guif?
Guif är en stor och fin förening både nu och historiskt så att få vara en del av det är självklart något jag alltid kommer ta med mig.
Hur går det i det kommande VM-slutspelet? Sveriges chanser och turneringen i stort?
Jag tycker Sverige har ett jättefint lag som förhoppningsvis kan få ihop en helhet och ta sig långt!
Vad talar för en Eskilstuna Guif-seger på annandagen?
Vi har som sagt en fin resultatrad mot Bajen på senaste tiden och vi har en tydlig plan för matchen imorgon så det ska förhoppningsvis fortsätta se grönt ut!

Domarpar: De som dömer idag (skratt)
Du får en timmes handbollssnack med vem du vill, vem hade du valt och varför?
Då väljer jag alla i mitt gamla lag i Ludvika. Jag har filmer på våra matcher från 10 års ålder och det finns ett och annat guldkorn jag gärna diskuterar med dom.
Roligaste laget att möta i handbollsligan?
Svårt, men ”Bajen” är absolut ett av dom, många i min släkt är bajare så det är kul när dom har svårt att bestämma sig för vilka dom ska hålla på.
Finns det någon regeländring/regeljustering du skulle vilja göra?
Nja kanske, tycker att situationerna kring mitt 6 kan vara väldigt varierande... svårt att veta hur tufft man får låsa en mittsexa som har boll. Ibland händer inget och ibland ger det 2 minuter...
Det sägs att det var du som introducerade segerlåten Su Getir (Warra Warra) i omklädningsrummet, om du fick välja en låt som skulle spelas när du gör mål, vilken låt hade du valt då?
Kan inte ta på mig den faktiskt. Det var vi i laget som kom fram till den. Om jag ska välja en för mig så blir det ”Slira” med Frestelsen, det är mina polare från Ludvika som är med i bandet.

Höjdpunkter

Härlig kämpaseger mot Hammarby

Inför 1348 åskådare lyckades Eskilstuna Guif besegra Hammarby med 23-20 i Eriksdalshallen. Även denna match var Herdeiro Lucau den stora segerorganisatören.

Hammarby började med boll, men blev avblåsta. Eskilstuna Guif tog dock inte chansen att göra matchens första mål, istället blev det Bajen som kontrade in matchens första mål. Simon Sonesten kvitterade till 1-1 på retur.

Lagen följdes åt till 4-4, innan hemmalaget gick upp till en tvåmålsledning , innan Eskilstuna Guif kom ikapp igen, 6-6 efter ca 15.20. Fyra av bortamålen inprickade av Emil Andersson.

Herdeiro Lucau var precis som när lagen möttes senast i Eskilstuna riktigt bra i målet, men Bajen var steget före i målprotokollet och hade 9-7 efter 21 minuter, innan Eskilstuna Guif på nytt kom ikapp. Lagen gjorde varsitt mål och Eskilstuna Guif tog matchens första timeout 25.09. Strax efter timeouten tog Eskilstuna Guif ledningen för första gången i matchen, Bajen kvitterade dock snabbt och gick upp till 13-11 innan Rickard Åkerman satte punkt för målgörandet i den första halvleken, 13-12 efter första halvlek.

Andra halvleken inleddes med att Fredrik Gustavsson kvitterade, Herdeiro Lucau var fortsatt bra i bortamålet men ändå var det hemmalaget som ledde med 15-13 fyra minuter in i andra halvleken. Hammarby hade även 16-14 innan Eskilstuna Guif kom ikapp och förbi, ledning 17-16. Hammarby gav dock inte slaget förlorat, 17-17, innan Marcus Ekman satte 18-17 för gästerna. Hammarby tog timeout, 18.45 spelat. Efter timeouten gjorde hemmalagets Adam Norman två raka mål fram till 19-18. Daniel Ekman kvitterade dock tämligen omgående.

Hemmalaget drog på sig en utvisning med åtta minuter kvar, Emil Hansson var säker i läget och satte 20-19. Herdeiro Lucau var fortsatt formidabel i mål och knep en straff i Hammarbyanfallet som följde, Marcus Ekman gjorde 21-19 i det efterföljande anfallet. Hammarby tilldömdes ännu en straff, men Lucau lyckades knipa sin tredje raka straff. Två raka mål av Eric Johansson gav bortalaget en fyramålsledning med tre minuter kvar, Hammarby tog timeout men hade två spelare utvisade i slutskedet. Martin Dolk reducerade men inga mer mål gjordes i matchen, ännu en riktigt go seger för Eskilstuna Guif.

Sammantaget en väldigt fin kämpaseger, och på nytt var Herdeiro Lucau väldigt bra i mål. Nu väntar Redbergslid på fredag innan VM-uppehållet tar vid, då fyller vi Stiga Sports Arena tycker jag!