AIK Handboll - Eskilstuna Guif 19-23 (Ht 9-10)

AIK: Troels Vejby Jørgensen 7, Philip Jonsson 3, Andreas Windahl 3, Jesper Linéll 2, Ola Pewik 1, Mattias Windahl 1, Adam Tumba 1, Patrik Lindblad 1

Eskilstuna Guif: Fredrik Gustavsson 6, Daniel Ekman 4, Emil Hansson 4, Marcus Ekman 2, Emil Andersson 3, Jesper Lindgren 1, Eric Johansson 1, Rickard Åkerman 1, Simon Sonesten 1

Utvisningar: AIK 4x2, Guif 4x2

Publik: 232

Matchanalys

Spelaranalys

Handbollsligan går vidare. Nu väntar en bortamatch mot AIK i Solnahallen, en mycket viktig match för bägge lagen. David Sundgren kollade läget med de två mittsexorna Simon Sonesten och Jesper Linnéll inför matchen och ställde även lite andra frågor.

Vad tycker du om ditt lags spel efter VM-uppehållet?
Simon Sonesten: Det har varit några tuffa matcher mot bra lag som ligger högt upp i serien. Jag tycker ändå att vi har varit långt ifrån den nivån vi vet att vi kan komma upp i. Jag tror och hoppas att vi kan gå samman som lag och avsluta serien på ett snyggt och värdigt sätt.
Jesper Linnéll: Jag tycker att vi undantaget första halvlek mot Önnered har spelat bra men att vi inte har varit tillräckligt skarpa över 60 minuter för att kunna ta fler poäng.
Din egen säsong så här långt?
Simon Sonesten: Upp och ner. Har dragits med en hel del skador som gjort att jag inte kunnat träna på det sätt jag hade önskat. Jag hoppas ta flera steg på min nya position tills nästa säsong.
Jesper Linnéll: Jag är väl ganska nöjd men min säsong mäts enbart utifrån lagets prestation och vi behöver vinna fler matcher för att det ska bli godkänt.
Hur skulle du analysera onsdagens motståndare?
Simon Sonesten: Efter en tuff inledning så har de gjort det bra, och tagit en del fina skalper. Ett lag med betydligt mer storlek än vad vi har med en hel del skottglada spelare.
Jesper Linnéll: Eskilstuna Guif är ett lurigt lag som spelar med hög fart och mycket bollsläpp. Dom har många spelare som är bra i man-man dueller och är gifta i sitt kontringsspel.
Vad har ni att säga om varandra, grabbar?
Simon Sonesten om Jesper Linnéll: En duktig mittsexa som gjort det bra under många säsonger. Precis som jag själv så gillar väl Jesper när det hettar till och ingen av oss drar oss väl för att smälla på lite extra eller ibland spela lite över gränsen.
Jesper Linnéll om Simon Sonesten: Egentligen inte mer än att det är kul att han har kommit in i m6-klubben. Han gör det bra där!
Vad talar för att ditt lag vinner matchen på onsdag?
Simon Sonesten: Vi är ett bättre lag, och har en bättre lagsammanhållning, vilket är viktigt i såna här matcher.
Jesper Linnéll: Att vi har en uppåtgående form och att varje poäng betyder väldigt mycket för oss.
Vilken spelare i ditt lag ger dig dom bästa inspelen?
Simon Sonesten: Daniel Ekman
Jesper Linnéll: Det är ganska bra fördelat mellan våra niometare i år så är svårt att välja någon, jag försöker bara göra det bästa med det jag får.
Vilken är den mest sportsliga mittsexan i serien?
Simon Sonesten: Skulle nog säga Niclas Barud, Alingsås HK. Han kan också spela tufft men han är alltid go att springa runt och tugga med på planen. Det är svårt att bli sur på honom.
Jesper Linnéll: Niklas Grundsten i Karlskrona
Handbollen sägs ofta vara en schysst sport, hur mycket tjyvsmällar delas det ut en match? Du har varit med rätt länge nu, spelas det mer rent nu än förr eller är det liknande, eller rent av tuffare och fulare?
Simon Sonesten: Det delas ju såklart ut en del under matcher som kanske kan klassas som tjyvsmällar, men det ges och tas. Just därför tycker jag att det är en schysst sport
Jesper Linnéll: Jag tror att det generellt sätt är lite renare men att varje epok har sina speciella sidor. Dagens handboll går ganska fort vilket gör att vi har en del problem med sena tacklingar på skyttar och att försvarare tvingas (och tillåts av domare) att dra mycket mer i tröjorna för att dra ner tempo och hinna med i försvaret. Dessutom innebär tempot att det är svårt för domarna att hänga med hela tiden vilket tyvärr har ökat antalet filmningar, och just där är det väll kanske några spelare i GUIF som inte är bäst i klassen direkt.
Världens bästa på din position?
Simon Sonesten: Svårt att välja en. Jannik Kohlbacher och Youssef Benali skulle ta platserna i mitt världslag.
Jesper Linnéll: Fabregas i Frankrike och Barcelona
En antingen eller-fråga..
Mest mål framåt men en dålig dag i försvaret, eller nollad framåt men gedigen försvarsinsats?
(För att undvika svaret ”vinner vi matchen spelar det ingen roll så kan vi säga att ditt lag vann den matchen ifråga..)

Simon Sonesten: Nollad framåt och en gedigen försvarsinsats.
Jesper Linnéll: Mest mål framåt.
Finns det någon regeländring/någon förändring du skulle vilja se i sporten handboll?
Simon Sonesten: Skottklocka likt den de använder i basket.
Jesper Linnéll: Hårdare tag mot tröjdragningar, oftare utdömd utvisning för filmning och att anfallspelarna skall ha samma ansvar som försvararna när det gäller armar och händer i ansiktet. Idag åker man ut direkt som försvarare medan anfallspelare kan fullfölja skottarmen rakt i huvudet på försvararen utan konsekvenser och det tycker jag känns rätt konstigt om det nu är smällar mot huvudet som man är orolig för.
Avslutningsvis, du får en timme att prata handboll med vem du vill.. vem hade du valt och varför?
Simon Sonesten: Juan Carlos Pastor. Tränare i Pick Szeged.
Jesper Linnéll: Att prata med och fråga ut Tobias Karlsson om försvarsspel i en timme hade varit intressant.

Vattentätt försvar grundlade segern i Solna

Äntligen lyckades Eskilstuna Guifs herrar vinna i handbollsligan. 23-19 mot AIK, efter en riktigt härlig kämpaseger där alla drog sitt strå till stacken.

Adam Krantz fick chansen i bortamålet, han fick inleda med en räddning. Eskilstuna Guif lyckades dock inte spräcka målnollan i kvällens match i anfallet efter, istället var det AIK som tog ledningen med 1-0 efter 2.20. 3.30 lyckades Eskilstuna Guif kvittera genom Fredrik Gustavsson.

Båda lagen spelade rätt hårt i försvaret, 4.42 drabbades Eskilstuna Guif av sin första utvisning i matchen. AIK vann den utvisningen med 1-0, men Eskilstuna Guif kvitterade återigen, 2-2 efter 8.50. Efter 10.50 hade vi bortaledning för första gången i matchen, dock snabbt kvitterat av AIK.

13.02 tilldömdes AIK en straff och Eskilstuna Guif drabbades av sin andra utvisning. Straffen satt och det betydde 4-4, när utvisningen var avslutad hade vi 5-5.

En del räddningar från bägge håll innebar att lagen följdes åt till 7-7 innan Eskilstuna Guif gick upp till en tvåmålsledning för första gången, vi hade då spelat 21.15 av matchen.

Eskilstuna Guif var två mål upp även vid 24.54, 10-8, då man tog sin första timeout i matchen. Slutskedet av halvleken blev fortsatt snål på mål, AIK reducerade på en straff med 24 sekunder kvar av halvleken. Noterbart var att Eskilstuna Guif hade dragit på sig 4 utvisningar och AIK en, och att Adam Krantz målvaktsspel och försvaret var riktigt bra.

AIK gjorde andra halvlekens två första mål och gick upp till ledning 11-10 med 1.50 spelat, innan Daniel Ekmans första mål och Fredrik Gustavssons femte vänder på matchen åt Eskilstuna Guif igen. Emil Hansson spädde på ledningen till två mål, 13-11 till gästerna.

Tvåmålsledningen bestod och blev till en tremålsledning tretton minuter in i andra halvlek då Daniel Ekman gjorde sitt tredje mål i matchen, ett mål som innebar 17-14.

14.55 tog Eskilstuna Guif timeout, då hade vi 18-16 till gästerna. Försvarsspelet var helskärpt hos bortalaget, även Adam Krantz var fortsatt bra i målet. Även AIKs målvakt Matija Spikic var bra.

20.30 tog AIK timeout, Eskilstuna Guif hade fortsatt tvåmålsledning, 19-17. Efter timeouten kom AIK ikapp till 19-19 på 1.20 spelade minuter.

Efter två raka straffmissar av Eskilstuna Guif fick Emil Andersson chansen. Han förvaltade den väl då han satte 20-19 med sju minuter kvar. AIK kastade bort bollen i anfallet efteråt och Emil Andersson passade på att göra ännu ett mål, 21-19. Försvarsspelet var bra genom hela matchen för gästerna, och nu var det tokstängt bakåt, vilket ledde till att Daniel Ekman drygade ut till 22-19 med 3.40 kvar av matchen. Fortsatt tokstängt i Guif-försvaret och Emil Hansson fick äran att sätta matchens sista mål med 1.10 kvar av matchen vilket innebar att Eskilstuna Guif fick dansa segerdans igen!

Summasumarum, en mycket skön och härlig seger där främsta segerorsaken var ett oerhört bra försvarsspel, och mellan stolparna hade Adam Krantz en mycket lyckad kväll. Härnäst väntar Karlskrona på Eskilstuna Guif, den matchen spelas också på bortaplan nu på lördag.