32

Eskilstuna Guif - LUGI HF 25-32 (13-16)

Målskyttar Guif: Fredrik Gustavsson 7, Emil Hansson 5, Emil Andersson 4, Marcus Ekman 3, Jesper Lindgren 2, Robin Andersson Dickfors 1, Thim Ahlin 1, Rickard Åkerman 1, Simon Sonesten 1.

INFÖR GUIF-LUGI

• Lugi, ursprungligen Lunds Gymnastik- Och Idrottsförening, bildades den 28 november 1912. Det är Guifs motståndare i seriematch nummer 31 säsongen 2018/19.
  • Lugi har vunnit de fem senaste inbördes mötena mellan lagen. Således dags för revansch för Guif i säsongens näst sista match. Klubbarna har drabbat samman en gång tidigare i Stiga Sports Arena. Det var i oktober 2017 när skåningarna triumferade med 24-21 trots att de missade tre av fem straffar. Guif var faktiskt inte i ledning en enda gång i den matchen.
  • Första gången lagen möttes i Eskilstuna var 25 november 1962. Guif vände pausunderläge till seger 23-20 inför 2 601 åskådare i Sporthallen. En klassisk publiksiffra i en klassisk arena.
  • Lugi besegrade Guif i Eskilstuna med 33-27 den 21 oktober 1979. Men Mats-Ola Jansson var planens gigant med 15 mål. En sällsynt hög numerär på den tiden.
  • Guifs största segermarginal över Lugi hemfördes hösten 2014 då segersiffrorna skrevs till hela 41-25, paus 20-12. Det var Rickard Åkermans stora afton med åtta fullträffar. Helge Freiman hittade rätt sex gånger.
  • Lugis tränare heter Tomas Axnér och är en herre med bestämda åsikter i ämnet handboll. Fyller 50 år senare i höst och är född 1969, dagen efter förra fotbollsstjärnan Tomas Brolin. Inga jämförelser de båda profilerna i övrigt.
  • Lugis främste målskytt i historien är vinröde trotjänaren Sten Sjögren som i serie- och slutspelssammanhang mäktat med hela 1 648 fullträffar under 394 matcher mellan åren 1975-94. Sjögren var med 1990 när Sverige erövrade VM-guldet under ledning av "Bengan" Johansson. Spelade 200 landskamper under en 13 år lång blågul karriär, merparten av dessa på åttiotalet.
  • Lugi har vunnit ett SM-guld. Men det var längesen nu. Året var 1980 där det krävdes tre finalmatcher för att kora en vinnare. Lugi vann dramat med 19-17 mot Ystads IF efter förlängning sedan YIF tappat en fyramålsledning i slutet av ordinarie speltid. Målkungen på den tiden hette Claes Ribendahl.
  • Våren 2013 stod Lugi som seriesegrare i Elitserien men åkte sedan ut i semifinalen mot Drott med 3-2 i matcher. SM-finalen ett år senare spelades mellan Alingsås och Lugi. I Malmö Arena tog Alingsås hem spelet i en jämn drabbning med 24-22.
  • Guif och Lugi har under lång tid kämpat tight om tredjeplatsen i maratontabellen. För närvarande ligger Lugi trea med 1 384 poäng och Guif är placerat på plats fyra med 1 373 pinnar. Guif har spelat två säsonger mer i högsta serien än skånepågarna.
  • Guif slår dock Lugi tämligen klart i inbördes möten i SM-slutspel där Guif genom åren vunnit åtta av tio kamper. Bland annat minns vi kvartsfinalen 2009 när Guif var bäst och segrade med 3-1 i matcher. Fortfarande retsamt att inte Alingsås kunde finalbetvingas i Globen en månad senare.
  • Både Guif och Lugi gick bet mot mästarlaget IFK Kristianstad i fjolårets SM-slutspel. Guif föll i kvarten med 3-1 i matcher, Lugi föll i semi med 3-1 i matcher.
  • En tung pjäs i Lugis nuvarande lagbygge är Markus Sjöbrink, 23 år om några veckor. De senaste två säsongerna har han lirat i Guif. I säsongens sista seriematch för exakt på dagen ett år sedan gjorde han ett mål för Guif mot Lugi.
  • Nio poäng av tio möjliga på de fem senaste matcherna den senaste tiden. Ett fint formfacit som både Guif och Lugi kan stoltsera med inför torsdagens intressanta kraftmätning.

Position i laget Tränare
Yrke/sysselsättning vid sidan av handbollen:Assisterande förbundskapten för damlandslaget, jobbar även på Eskilstuna Golfklubb och Handbollsgymnasiet på Rekarneskolan

Åtta favoriter:
Maträtt Svårt att välja, finns mycket gott i matväg
Dryck Vatten/Öl/Vin i den ordningen
Musikgrupp/artist Samma svar som på maträtt, finns mycket bra musik i olika genrer
Film: Sagan om ringen filmerna
Favoritlag Arsenal
Idrottsförebild Ingens specifik, finns en massa fantastiska människor som gjort så mycket bra inom idrotten. Både som idrottare såväl som idrottsledare

Familj Fru Hannah, Isak och Tindra
Tröjnummer (finns det någon anledning till att du har det numret får du gärna berätta varför):B för A och C var upptaget

Känslan inför LUGI-matchen?
Janne: Enbart positivt och härligt, alltid kul med match!
Nicklas: Känslan är bra, vi har en bra period och en skön avslappnad känsla i gruppen!
Micke: Den är bra, nio poäng på fem senaste matcherna.

Imponerande slutspurt med många bra matcher, tankar kring det?
Janne: Starkt av killarna att spela som bäst när det som mest behövts. Det har varit skönt för oss alla i laget att vi krigat på och avslutar säsongen förhoppningsvis med ytterligare två starka insatser i de kvarvarande matcherna.
Nicklas: Mina tankar är att utomstående saker påverkar mer än vad man tror, men vi slöt oss samman som grupp och ville visa för oss själva att vi är ett bra lag.
Micke: Att vi har hållit ihop det bra i gruppen.

Beskriv dina två kollegor på ledarbänken!
Janne: Två fantastiska människor som jag haft vid min sida under de tre senaste säsongerna. Oerhört glad och stolt över att ha fått möjligheten att samarbeta med dom under denna tid.
Nicklas: Två fantastiska människor som har bidragit till en grym kemi bland oss ledare och spelare. Micke har varit spindeln i nätet, otroligt snäll och skämmer bort spelarna lite för mycket ibland. Janne är en otroligt kunnig och noggrann, skulle kunna ringa dem mitt i natten och be om hjälp så ställer dom upp, skulle göra likadant för dem!
Micke: Janne är lugn,Älgen är impulsiv.

Säsongen är snart slut, hur skulle du sammanfatta säsongen som varit?
Janne: Lite upp och ner under olika perioder. Vi har tyvärr tappat ett par matcher mot lagen bakom oss men även mot lagen närmast framför vilket gör att vi inte längre har en chans på en slutspelsplats. Tyvärr har en del skador och småskavanker denna säsong påverkat resultaten negativt. Tycker dock ändå att våra spelare utvecklats i rätt riktning och går en fortsatt ljus framtid till mötes i sin nuvarande eller framtida klubb.
Nicklas: Med tanke på att vi tappade två ledare i truppen inför säsongen (Sjöbrink och Larsson) och att Tholin och Robin varit skadade under en stor del av säsongen så är väl nionde plats helt ok även om vi hade slutspel som målsättning,
Micke: Mycket upp och ner.Tycker ändå att laget tagit sig samman och tagit de poäng som behövdes för nytt kontrakt.Starkt med tanke på förutsättningarna.

Tre säsonger tillsammans, hur skulle du sammanfatta ”resan” ni gjort tillsammans med laget under dessa tre år?
Janne: Från att ha varit utdömda av de flesta sk handbollsexperter första året så lyckades vi ta oss till slutspel. Klubbens mål var att överleva och att hålla oss kvar i serien. Säsong två var vi också tippade att hamna längre ner i tabellen än vad vi till slut gjorde. Denna säsong är den första säsongen där vi egentligen hamnar där de flesta tippat oss. Sett till förutsättningarna, där klubben för ca tre år sedan var på väg i konkurs och sportens budget halverades så har vi gjort betydligt bättre ifrån oss än vad som kunde förväntas. Att vi lyckats så pass bra vill jag tacka samtliga spelare och ledare i laget för. Utan den glädjen och sammanhållningen som genomsyrat dessa år hade det inte blivit lika bra. Nu hoppas jag att det skapas bättre förutsättningar för sporten än vad som gjorts de tre senaste åren för att laget ska kunna hävda sig bland de andra topp lagen. Det är ett måste för att föreningen ska ha ett lag högsta ligan.

Nicklas: Fantastisk faktiskt, lite som att koka soppa på en spik och det blev en jävligt god soppa!
Micke: Riktigt roligt och bra trots missat slutspel i år.
Vi har haft riktigt bra känsla i gruppen hela tiden.

Under de tre säsongerna tillsammans, vad är det roligaste ni upplevt under tiden ni varit i lagledningen tillsammans?
Janne: Varje dag har innehållit väldigt mycket glädje och skratt och det är framförallt det som jag kommer att minnas mest.
Nicklas: Har skrattat otaliga gånger med den här gänget, vet inte vad jag ska välja.
Micke: Vinsten hemma mot IFK Kristianstad hemma i kvartsfinal 2 förra säsongen.

Vilken är den bästa match laget gjort under den här tiden i lagledningen?
Janne: Det är kvartsfinalvinsten mot IFK Kristianstad förra säsongen. En riktig David mot Goliat tillställning där vi lyckades vinna efter förlängning.
Nicklas: Många bra matcher har spelats men om jag måste välja är det vinsten hemma mot Kristianstad i slutspelet 17/18.
Micke: Finns några att välja på men jag säger Skövde hemma denna säsong.

Vad har varit det bästa med att representera Eskilstuna Guif som tränare/lagledare?
Janne: Glädjen och sammanhållningen i laget med spelarna och ledarna.
Nicklas: Finns en tradition med handbollen i Eskilstuna och att ha fått representera Eskilstuna Guif som både spelare och ledare är hedrande!
Micke: Alla spelare och ledare i A-laget. Alla är fantastiska människor.

Vilken bortaarena har varit roligast att besöka? Motivera gärna!
Janne: Kristianstads arena är överlägset roligast för att det alltid har varit mycket publik och livat på läktarna.
Nicklas: Alltid inspirerande att besöka Kristianstad med så mycket publik!
Micke: Alltid kul i Eriksdalshallen.Alltid skönt tugg från läktarhåll där.Sen brukar vi alltid vinna också.

Du får en timme att prata handboll med vem du vill, vem hade du valt och varför?
Janne: Jag pratar gärna en timme eller två om handboll med Henrik Signell som jag arbetar tillsammans med i damlandslaget.
Nicklas: Vänder på det i stället, tar en handbollsspelare eller ledare och snackar om allt mellan himmel och jord, för det brukar vara riktigt bra människor!

Övrigt, något att tillägga?
Janne: Jag vill tacka de övriga personerna i ledarstaben för ett fantastiskt bra samarbete under dessa år. Peter Glas fyscoach och mer därtill, Sven - Olof Clevenvik läkare, Kenny Vokbus, Ronnie Schjött och Karolina Thor i medteamet, Gert Olofsson material och lagledning och Classe Boström som jobbat med ledarskapsutveckling.

Något du vill säga till hemsidans läsare?
Janne: Jag vill passa på att tacka våra härliga supportrar, gammal som ung, som stöttat oss under dessa tre säsonger.
Nicklas: Tack till alla som har supportrat oss under dom här åren!
Micke: Det här är min sista säsong som lagledare/materialare. Vill tacka alla fantastiska människor jag har lärt känna här under mina fem år som lagledare.Ingen nämnd, ingen glömd!

Höjdpunkter!

Vi går in i den näst sista omgången av Handbollsligan och i Stiga Sports Arena är det Lundalaget Lugi som kommer på besök. Ett Lugi som varit väldigt svårt för hemmalaget Eskilstuna Guif de senaste åren. Faktum är att Lugi gått segrande ur de sex senaste matcherna och därmed har inte Guif vunnit över Lugi sedan februari 2016. Vi hoppas få se en förändring på detta ikväll!

I övrigt är detta som bekant ingen match med betydelse för Guif om man ser till tabellen. Eskilstunalaget kommer landa på en 9:e plats och därmed "ingenmansland", dvs varken slutspel eller kvalspel ner till Allsvenskan. IFK Ystad som jagade bakom åkte på en uddamålsförlust mot Önnered och Sävehof på sista slutspelsplatsen är 10 poäng bort. Lugi å andra sidan har fortfarande mycket att spela för. Vinner Lugi sina två sista matcher finns det en liten chans att avsluta serien på fjärdeplats, om alla andra resultat går Lundalagets väg.

Vi drar igång matchen och hemmalaget börjar med boll. En annorlunda niometers-uppställning där vi spelar Andersson Dickfors - Lindgren - Åkerman.

1-0 efter fint skytte från Lindgren och därefter vunnen boll i försvar, vilket resulterar i kontring och den alltid lika säkra "Gurra" på kanten gör 2-0. Bra start för Guif!

Snabb replik från Lugi som reducerar till 2-1 men drar på sig en utvisning i försvarsspelet därefter. Förseelser som denna brukar resultera med gult kort när vi bara spelat två minuter av matchen, men Hampus Henningsson i Lugi åker ut direkt. Vi får se om domarna håller samma nivå hela matchen.

Guif gör mål i numerärt överläge och utökar till 3-1, men drygt fyra minuter in i matchens har ett välbekant ansikte gjort två mål och kvitterat till 3-3. Vi talar såklart om Markus Sjöbrink som för övrigt gjorde första målet någonsin i Stiga Sports Arena när han spelade i den röda tröjan.

Domarna verkar hålla samma nivå gällande utvisningar då de visar ut Jesper Lindgren för ungefär samma förseelse som Henningsson åkte ut på. Utvisning blir till straff som blir till  mål och 3-4 till Lugi sju minuter in.

Bortalaget lyckas därefter näta i öppen kasse efter tekniskt fel från Guif, men stensäkre Fredrik Gustavsson replikerar snabbt med sitt andra mål för dagen och vi har 4-5 på tavlan.

Lite lägre tempo nu men då antecknar vi ytterligare ett mål för Fredrik Gustavsson. Denna gång på straff där han oftast är säkerheten själv!

Lagen byter mål med varandra i en hittills jämn drabbning när Guif får straff igen och då vet vi vad som väntar. Mål Fredrik Gustavsson. 6-7 efter en kvart.

Vi har en just nu två spelare som briljerar extra mycket. Båda spelar vänstersexa i respektive lag och är säkra på 7-meter. Bortalagets Lucas Pellas vill inte vara sämre än Gustavsson och gör mål på straff. Pellas 5:e mål för kvällen.

Fortstatt jämn match men en spelare börjar sakta men säkert sticka ut. Spelaren är Adam Krantz i Eskilstunaburen som räddar ytterligare ett skott och detta från Alfred Jönsson (skytteligaledaren), som försökt flera gånger utan lycka.

Vi är 21 minuter in i matchen när ett lag börjar få ett litet försprång. Dessvärre är det bortalaget och nu sätter dem dit 8-11. Guif får chansen att reducera på straff men missar den. Det är Emil Hansson som står för den efter att Fredrik Gustavsson missat(!) straffen innan.

Lucas Hellas som står för bortalagets straffar gör dock inte samma misstag. 8-12 och Lugi har fått ett fint försprång. Som ni kanske redan märkt är det extremt mycket straffar i matchen. Denna straff var den åttonde för kvällen och då har vi inte ens avverkat första halvlek.

Efter högt tempo i början av matchen har tempot gått ned rejält. Lagen lunkar fram och tillbaka och det smäller inte riktigt lika mycket som det skulle göra om matchen hade större betydelse. Guif knaprar dock in genom en kontrande Emil Hansson och gör 11-13. Fem minuter kvar av första halvlek.

Guif lyckas bra i anfallsspelet men har det svårt bakåt. Emil Andersson gör sitt tredje mål för kvällen och reducerar till 13-16 med två sekunder kvar av halvleken.

Vi ska också säga att målvaktsspelet i båda lagen har mer att önska. 24% för bortalaget och 25% för hemmalaget då Adam Krantz inte riktigt orkade hålla upp samma nivå hela halvleken.

Vi inleder andra halvlek med Lugi i anfall. Guif har bytt målvakt men Lucau får se sig besegrad av Alfred Jönsson som gör 13-17. Jesper Lindgren svarar snabbt och sätter dit 14-17.

Alfred Jönsson har startat andra halvlek på bästa sätt och gör matchens delikatess, med en vacker knorr som letar sig in bakom Herdeiro Lucau.

Andra halvlek har startat ungefär som första halvlek slutade och det är Lugi som är snäppet vassare. Lagen följs åt men Guif får kämpa lite hårdare för varje mål.

Med det sagt hittar Emil Andersson en lucka i bortaförsvaret och sätter dit 17-20. Ett 17-20 som för någon minut sedan var 15-20.

Det går snabbt i handboll och suveräne Lucas Pellas gör 18-22 för Lugi och sitt nionde mål för kvällen.

Lugi utökar ytterligare och går upp i femmålsledning vilket tvingar Guif till Time out.

Vi har en kvart kvar av matchen och Lucas Pellas fortsätter göra mål. 20-25 och Pellas gör sitt tionde. Som sagt är det en rätt avslagen stämning både på planen och läktaren, vilket är föga förvånande när matchen inte betyder något rent tabellmässigt.

Det händer inte jättemycket just nu men efter två snabba mål av Emil Hansson från högerkanten har hemmalaget ändå fått lite blodad tand. 22-25 och Guif knaprar in likt perioden i första halvlek.

Också likt perioden i första halvleken så släpper man ännu en gång några snabba mål bakåt och vi har 22-27 till Lundalaget med kvarten kvar. Målskytt Lucas Pellas, igen.

Alfred Jönsson hade titeln för matchens delikatess men får se sig besegrad av Fredrik Gustavsson! Åkerman lägger upp för en "japan" på Gustavsson som han förvaltar på bästa sätt, med en tumskruv i mål.

Intressant matchbild nu med ett väldigt lågt tempo, men båda lagen försöker bjuda publiken på lite underhållning. Tre "japaner" i rad och 1372 personer i publiken får med sig lite handbollsgodis hem i alla fall.

Det är gåhandboll nu och det är inte särskilt hög kvalitét på matchen. Lugi har gått ifrån ytterligare och med fyra minuter kvar är avståndet sju bollar, 24-31.

Matchen slutar 25-32 och Lugi får med sig två viktiga poäng hem till Lund. Guif lyckas inte bryta förlustsviten mot Lugi denna gång heller och detta är ingen match som kommer gå till handbollshistorien.

Vi får hoppas på en roligare tillställning i sista matchen för säsongen när Guif välkomnar IFK Ystad HK till Stiga Sports Arena