Eskilstuna Guif: Emil Hansson 8(4), Markus Sjöbrink 4, Mathias Tholin 3, Jesper Lindgren 3, Emil Andersson 2, Markus Ekman 2(1), Daniel Ekman 2, Simon Sonesten 1

Hammarby IF: Alexander Morsten 6(4), Jonas Lökken 3, Viktor Ahlstrand 3, Axel Svansson 2, Nils Pettersson 2, Anders Wik Rydberg 2, Jonatan Wenell 1, Gunnar Pettersson 1

Förutom en mastig laddning med trivia signerat Christer Johansson bjuder vi på en head to head med lagens linjespelare. Alexander Morsten, mittsexa hos dagens gästande lag Hammarby, hur är läget i Bajen?

-Det känns som vi är vi är på väg uppåt, vi har gjort en del bra prestationer men varit osäkra i slutet på matcherna, men senast mot Skövde höll vi distansen ut, vilket var skönt.

För den som inte har sett Hammarby den här säsongen, hur skulle du beskriva er som lag?

-Vi spelar liknande som tidigare, vi försöker stå bra bakåt och kunna springa. I uppställt spel har vi inget utpräglat skytte och använder andra spetskvaliteter då vi spelar uppställt.

Tredje mötet mot Eskilstuna Guif den här säsongen, tankar om motståndet?

-Det är ett väldigt bra lag, det märks att de är en grupp som trivs tillsammans. De har många duktiga spelare. Det ska bli kul att möta dem igen.

Har du något att säga om Markus Sjöbrink, din motståndare på linjen, i dagens match?

-Han är väldigt duktig, ung och lovande, bidrar både framåt och bakåt och kan bli ännu bättre!

Någon linjespelare du har haft som förebild/idol?

-Tittar och tar influenser från flera olika spelare som spelar nuförtiden. Ska man nämna en tidigare spelare såg jag upp till Marcus Ahlm.

Vad avgör matchen mot Eskilstuna Guif?

-Det laget som klarar av att hålla ett högt tempo utan att göra för många tekniska fel vinner.

Har du något resultattips?

-Vi vinner med 33-29!

Markus SjöbrinkDå byter vi fokus. Markus Sjöbrink, mittsexa i Eskilstuna Guif, hur är läget i laget?

-Läget är bra, vi har en bra stämning i gruppen.

Du kom till Eskilstuna Guif inför den här säsongen, hur trivs du i laget och i staden?

-Det har gått jättebra att både komma in i både staden och i laget, jag trivs jättebra.

Tredje matchen mot Hammarby IF den här säsongen, hur ser du på dom som lag?

-Dom har haft det lite tufft men är ett bra lag. Första matchen hemma mot dom fick vi till både försvars- och anfallsspelet, senast fick vi stångas rejält framåt mot deras utgrupperade försvarsspel som de är väldigt duktiga på.

Något att säga om din motståndare på linjen i dagens match, Alexander Morsten?

-Han är väldigt bra, framförallt framåt. Han har bra avslut och gör bra spärrar. Senast vi mötte dom gjorde han många mål, så det är viktigt att vi försöker få stopp på honom.

Finns det någon linjespelare du själv har som förebild/idol?

-En blandning av flera olika spelare, det finns många duktiga linjespelare. Jag gillar verkligen Henrik Toft i Flensburg, men som sagt, det finns många bra.

Vad avgör matchen mot Hammarby?

-Tråkigt svar, jag vet - men får vi till vårat försvarsspel tror jag att vi vinner.

Något resultattips?

-Det blir 24-19 till oss!

--------------
  • De senaste två tillfällena Guif spelat handboll på datumet 19 februari är mot Hammarby båda gångerna med två förluster som följd. 21-39 för elva år sedan, och 33-36 i Stockholm 2008.
  • Guif spelade sin 1 000:e elitseriematch den 10 december 2008. Motståndare i Sporthallen var Hammarby. Guif vann med 25-21, paus 11-13, Mathias Tholin svarade för sju mål på Nobeldagen för drygt åtta år sedan.
  • Hammarby lade beslag på SM-guldet tre år i följd, 2006-08. Sävehof finalbesegrades två gånger i Göteborg. Enklaste triumfen hemfördes 5 maj 2007 i Globen (supportrarna hade väntat så länge på just denna dag) då Skövde fick ge sig med 34-22 efter en glimrande uppvisning inför ett grönvitt publikhav. Bland guldhjältarna den gången återfanns Janne Ekman (4 straffräddningar) och Patrik "Pava" Johanson (5 mål). 2013-14-15 nådde Bajen kvartsfinal tre gånger, men i fjol missades slutspelet.
  • Kryssningar kan vara mycket trevliga och minnesvärda. Särskilt om de äger rum i Medelhavet, Västindien eller bland norska fjordar. Kryssningar av annat slag har vi bevittnat i Skjulstahallen den här säsongen. Ingen annan arena i Sverige på elitnivå har sett lika många oavgjorda matcher. Guif har spelat kryss i fem av elva hemmamatcher. Totalt i serien 2016/17 har ungefär var tionde fight slutat med delad pott.
  • Hammarbys första elitseriematch i klubbens historia spelades 18 september 2002. Wasaiterna besegrades i Angered med 28-25. Bland målskyttarna märktes Åke Muwanga, William Ngeusseu, Mathias Adjovi, Lukas Karlsson och Herman Arenvang. Debutsäsongen avslutades med åttondelsfinal mot Guif där Godtemplarna hade bäst målskillnad (50-45) efter två möten. Tränare var Magnus "Nollan" Grahn.
  • Första gången Guif och Hammarby möttes i Eskilstuna var 13 februari 1974 i division II. Guif vann med 21-17 inför blott 74 åskådare i Sporthallen.
  • Hammarby besegrade Skövde med 27-24 på bortagolv i måndags trots att Skövde gjorde 8-1 under matchens avslutande tolv minuter. Det var Hammarbys första bortapoäng under säsongen efter nio raka nederlag utanför Stockholm. Långe och tunge mittsexan Alexander Morsten var felfri med åtta mål på åtta skott, och i buren briljerade målvakten Anton Hellberg (moderklubb Skövde) med 24 räddningar på 48 skott.
  • När Hammarby föll i Malmö med 26-16 för några veckor sedan var laget mållöst i 18 minuter när skåningarna rusade från 10-10 till 17-10.
  • Guif och Hammarby möttes i SM-kvartsfinal både 2005 och 2008. Efter stor dramatik vann Bajen bägge dusterna med 3-2 i matcher.
  • I höstas körde Guif över Hammarby med 25-17 i Skjulstahallen, måndag 10 oktober noga räknat. Guifs bästa försvarsinsats under säsongen, och framåt lyste elva olika målskyttar. Efter tio minuter var ställningen 4-0.
  • Guifs två senaste hemmamatcher har utmynnat i samma resultat, 28-28 mot både Aranäs strax före nyår och mot Skövde i början av februari. Guif har aldrig noterat samma resultat tre hemmamatcher i följd.
  • När Hammarby besegrade Lindesberg med 53-40 den 15 november 2006 noterades alla tiders målrekord. Sammanlagt 93 fullträffar och 126 avslut. Den andra halvleken bjöd på 49 mål! Patrik Johanson och Michael Apelgren nätade tio gånger vardera. "Vi spelade rolig och sevärd handboll", sa tränaren Staffan Olsson. Tänk att göra 40 mål på bortaplan mot det regerande mästarlaget och ändå bli totalt utklassad...
  • Guif svarade för en kanonmatch när Sävehof besegrades i Partille med 31-28 i förra veckan. I julveckan gjorde Guif 31-25 hemma mot samma Sävehof.
  • Hammarbys publiksnitt i Eriksdalshallen efter elva hemmamatcher är 1 097 personer, vilket ger en åttondeplats i denna liga. Mot Guif (30-28) den 14 december kom det bara 713 personer.
Christer Johansson

Seger mot Hammarby IF (videointervju längst ned på sidan)

Eskilstuna Guif gick segrande ur eftermiddagens match i Skjulstahallen med 25-21 (12-8) efter att haft ledningen större delen av matchen.

Herdeiro Lucau startade i hemmamålet och Anton Hellberg fick börja i bortamålet. Hammarby gjorde matchens första mål men Eskilstuna Guif ledde med 3-1 efter fem minuter efter bland annat två mål av försvarsgeneralen Jesper Lindgren. Bajen kom dock igen och efter 14 minuter stod det 5-5 och hemmalaget tog matchens första timeout. Båda lagen hade svårt att få utdelning framåt så här långt in i matchen.

Hammarby tog ledningen med 5-6, men efter det följde fyra raka hemma- och Emil-mål, tre av Emil Hansson och ett av Emil Andersson, vilket ledde till Hammarbys första timeout 21.07 in i matchen. Hammarby fick in två raka mål efter sin timeout och krympte Eskilstuna Guif-ledningen till 9-8.

Eskilstuna Guif svarade för en bra slutforcering på halvleken och kunde svara med tre raka mål. Försvars- och målvaktsspelet från Lucau var den främsta anledningen till det, trots en straffmiss på 30.00 var det främst Emil Hansson som utmärkte sig offensivt i hemmalaget. Hammarby stod bra bakåt hela halvleken, Hellberg blev ersatt i målet av Eskilstuna Guif-bekantingen Robin Hallberg.

Andra halvlek började Eskilstuna Guif som man avslutade den första, med bra försvarsspel och en het Lucau i målet. 6.18 in i den andra ledde Eskilstuna Guif med 15-9 och Hammarby tog sin andra timeout i matchen.

Eskilstuna Guif fortsatte dock trumma på, fick även utdelning framåt och ledde med 19-10 och 20-12 16.50 in i halvleken då gästerna tog sin tredje och sista timeout.

50.05 snitsade Marcus Ekman in 22-14 och det hela kändes väldigt komfortabelt. Hammarby ville dock annat och svarade i detta läget för för fem raka mål på fem minuter, vilket ledde till att det blev viss nerv i matchens sista fem minuter.

Med ca 3.20 kvar på klockan och Daniel Ekman utvisad tilldömdes Eskilstuna Guif ett straffkast och den långa måltorkan för hemmalaget tog äntligen slut då Emil Hansson satte straffen bakom Robin Hallberg. Lucau räddade anfallet efter, Eskilstuna Guif tilldömdes ännu ett straffkast och Emil Hansson var återigen säker i läget och satte 24-19 med 2.10 kvar att spela. Nu orkade inte Hammarby resa sig igen och när slutsignalen ljöd lyste 25-21 på resultattavlan.

Ännu en seger för Eskilstuna Guif, det var främst försvarsspelet som grundlade segern. Plussar för Lucau, Sjöbrink och Emil Hansson i hemmalaget. Hos gästerna fick Wik-Rydberg pris som bäste spelare, målbäst var nyblivna Danmarksproffset (från och med nästa säsong) Alexander Morsten med 6 stycken fullträffar.

Nästa uppgift för herrlaget är borta mot Malmö 27/2, dagen innan spelar damlaget mot Spårvägen i Skjulstahallen.