IFK Ystad HK - Eskilstuna Guif 25-31(Ht 14-17)

IFK Ystad: Erik Gannby 6, Johan Nilsson 6, Mattias Kvick 4, Henrik Dahlberg 4, Herman Bosson 2, Daniel Wolf 1, Henrik Knudsen 1, Oscar Hansson 1

Eskilstuna Guif: Mathias Tholin 6, Simon Sonesten 5, Emil Andersson 4, Robin Andersson Dickfors 4, Fredrik Gustavsson 3, Emil Hansson 3, Daniel Ekman 2, Markus Sjöbrink 2, Jesper Lindgren 1, Marcus Pedersen 1

Publik: 643

Statistik:

Matchanalys

Spelaranalys

• Eskilstuna Guif har mött IFK Ystad vid 28 tidigare tillfällen i seriesammanhang. Vunnit 15, förlorat 11 och blott två matcher har slutat oavgjorda, 27-27 i Skåne den 2 mars 2007 och senast lagen möttes, 7 december 2016 i Skjulstahallen.
  • Det allra första mötet mellan lagen spelades i Sporthallen 17 november 1997. Guif vann med 35-32. Erik Hajas och Andreas Nilsson satte sju bollar var. Denis Bahtijarevic prickade in sex mål.
  • Målrikt värre var det 25 januari 1998 i Sporthallen. Då klippte Guif till med hela 44-27 mot IFK Ystad. Erik Hajas 15, och Denis Bahtijarevic 12 hette de främsta kanonjärerna.
  • IFK debuterade i högsta serien redan säsongen 1941/42. 17 år innan Guif tog klivet in i finrummet. Före seriestarten i höstas stod IFK bokförda för tolv säsonger i den högsta serien.
  • IFK Ystad vann Allsvenskan förra säsongen efter 43 poäng och bara två förluster på 26 omgångar. Serien hemfördes närmast före VästeråsIrsta, OV Helsingborg och LIF Lindesberg. En trio som senare stupade i kvalet.

Christer Johansson

IFK Ystad med första anfallet, börjar med att spela 7 mot 6. Richard "Valpen" Larsson som får förtroendet i målet börjar med en räddning. I anfallet efter stänker Emil Andersson dit matchens första mål.

Emil Hansson, högersexa i Månadens lag i februari, stänker dit 0-2 från 9 meter. Strax efter får Guif tag på bollen och lagkapten Mathias Tholin kan enkelt dutta in bollen i tom kasse. Bra start och 0-3.

I samband med IFK Ystads första mål drabbas Daniel Ekman av matchens första utvisning.

Simon Sonesten gör Guifs nästa två mål och det är ledning med 2-5 efter sju minuters spel.

Efter att Emil Andersson stänkt dit sitt andra mål fram till 3-6 tar IFK Ystad timeout. Eskilstuna Guif kommer fram till bra lägen i varje anfall hittills och man lyckas lösa IFK Ystads 7-6-spel ganska effektivt.

Ett par räddningar av Valpen och snabba Guifmål senare står det 4-9 på tavlan.

Sen får Valpen ett skott rakt i plytet och får tas om hand. Men det stoppar inte hjälten från Sala, han följer upp med att några minuter senare rädda tre skott i samma anfall. Ny timeout för IFK Ystad efter 17 minuter när ställningen är 6-11.

Efterföljande period följs lagen åt målmässigt, eller ja, IFK Ystad lyckas krympa avståndet till 13-16 efter drygt 28 minuters spel och då slänger Janne Ekman in det gröna timeoutkortet.

En målrik första halvlek slutar 14-17 i Guiffavör.

Andra halvlek inleds av en fyrverkeri av tekniska fel. En mörk inledning för Guif och tre raka Ystadmål ger ställningen 17-17 och Guif tar timeout. "ÄR NI MED!?" frågar Janne Ekman spelarna.

Fredrik "Harry Potter" Gustavsson återger Guif ledningen genom ett straffkast. Sen går det snabbt, Emil "Hasse" Hansson spär på ledningen i anfallet efter, 17-19, Valpen räddar och Guif får ny straff som Gustavsson sätter säkert fram till 17-20. Markus Sjöbrink och Marcus Pedersen målar mellan nya räddningar av Richard Larsson och efter fem raka Guifmål går man från 17-17 till 17-22. Timeout IFK Ystad. Bra effekt av Guifs timeout efter den minst sagt knackiga starten av andra halvlek.

Adam Krantz namn kliver in i matchprotokollen när han kniper ett straffkast av Erik Gannby. Guif drar ifrån ytterligare fram till 20-28 efter 50 minuters spel och det börjar lukta vinst för Eskilstunas stolthet. Eller snarare doftar två poäng. Och precis då landar Daniel Ekman illa efter ett hoppskott och får hjälpas av planen med befarad stukning.

Guif surfar lugnt mot en vinst med komfortabla 25-31!

Bäst i hemmalaget IFK Ystad är Johan Nilsson medans i ett jämnbra Eskilstuna Guif sticker nog Simon Sonesten och Richard Larsson fram mest.

Nästa match för herrarna blir det på onsdag 8/3 då Karlskrona med Patrik "Pava" Johanson kommer på besök till Skjulstahallen, ses där!