Eskilstuna Guif - IFK Skövde 28-24 (13-14)

Målskyttar, Eskilstuna Guif: Rickard Åkerman 7, Marcus Ekman 6, Pavle Karacic 5, Eric Johansson 4, Vasilje Kaludjerovic 3, Isak Älgekrans 2, Simon Sonesten 1.

Målskytttar, IFK Skövde: Richard Hanisch 5, Kristian Stranden 4, Jack Thurin 4, Kristian Svensson 3, Dan Beck Hansen 3, Rasmus Wremer 2, Rex Blom 2, Matias Helt Jepsen 1

Publik: 1201

Hemsidans David Sundgren tog pulsen på Eskilstuna Guifs nya lagkapten Marcus Ekman och IFK Skövdes talangfulle skytt Jack Thurin inför onsdagens match i handbollsligan.

Marcus, säsongen har precis startat- tankar kring säsongsstarten för Er del?
Helt okej insats i första matchen borta mot Sävehof, inte det resultat vi önskade men en positiv känsla. Andra matchen var en besvikelse, vi fallerar på många plan och lyckas inte alls i hemmapremiären mot Hallby.

IFK Skövde väntar på onsdag, vad har du att säga om det motståndet?
Skövde har många duktiga spelare som lyckades väldigt bra förra säsongen, jag tror de kommer bli farliga även i år.

Vad talar för att ni tar era två första poäng den här säsongen i onsdagens match?
Vi är väldigt revanschsugna efter matchen mot Hallby och har gjort lite ändringar inför onsdag.

Tankar kring handbollsligan i stort. Vilka lag tillhör toppen? Hur kommer det se ut i övrigt? Vilka spelare får sina genombrott?
Handbollsligan är ju en blandning mellan ungt och gammalt, rutin och ungdomlig entusiasm. Det finns många unga och talangfulla spelare i ligan, jag tror många kommer få genombrott denna säsongen. Inte minst min lagkamrat Eric Johansson som har möjlighet att utvecklas till en av ligans bästa spelare.

Ny lagledning från och med den här säsongen, hur skulle du beskriva Zoran och Robins ledarstil?
Zoran är en ledare som vet hur han vill att vi ska spela. Han brinner för handbollen och kan lära oss i laget mycket om sporten. Robin fungerar mer som mentor för oss andra i laget, speciellt de yngre spelarna där han styr oss i hur vi ska tänka.

Jag intervjuar Jack Thurin parallellt med dig, vad har du att säga om honom som handbollsspelare?
Jag har spelat med Jack i ungdomslandslaget, han har ett riktigt vasst skott framför allt. Han hade en mycket fin säsong förra året, känns som att han har tagit stora kliv i sitt spel.

Vilken försvarare i handbollsligan är tuffast att möta?
Kassem Awad är riktigt svår att ta sig förbi.

Ny lagkapten från och med i år, innebär det några skillnader för dig?
Jag får ta mer plats som lagkapten, vilket jag trivs med. Jag tycker det känns bra med ett större ansvar.
Det känns bra att jag och Lucau delar på det, vi har ett bra samarbete.

Skillnader/likheter på Eskilstuna Guif 2018/19 och Eskilstuna Guif 2019/20?
Det är ju ett helt annat lag i princip, 8 spelare som lämnat, 3 spelare in plus ny tränare. Vi har fått tänka om och bygga upp ett nytt spel.

Du har gått från bollskola till A-lagspel med samma förening och även fått spela i U-landslaget. Vilka råd har du att ge till barn/ungdomar som vill nå dit?
Alltid vilja vara bättre än kompisen. Jag har alltid tagit i det där lilla extra. Vill man bli bäst måste man göra det som ingen annan är villig att göra.

Om du fick välja en låt som skulle spelas när du gjorde mål, vilken låt hade du valt?
Éinar - "Fusk"

Finns det någon regeländring/förändring du skulle vilja se i handboll?
Nej

Du får en timme att prata handboll med vem du vill under en timme. Vem hade du snackat med då och varför?
Uwe Gensheimer, en riktig lirare.

Över till Jacks frågor och svar!

Vad tycker du om IFK Skövdes inledning av handbollsligan?
Jag tycker att vi har gjort en bra inledning av ligan. Två av två vinster kan man inte vara missnöjd med även om spelet har varierat lite men mest varit positivt. Stundtals väldigt bra spel både bakåt och framåt som jag tycker att vi kan ta med oss vidare in i säsongen.

Tankar kring din egen start på säsongen.
Är relativt nöjd med min egen start. Kommit in i det bra framåt med de resterande 9meters spelarna. Målmässigt har det gått bra men sen finns det alltid saker att slipa på. Bakåt har jag mestadels spelat som etta vilket är lite ovant men som jag tycker jag börjar komma in i ju mer tid jag får där.

Hur skulle du beskriva IFK Skövdes sätt att spela handboll?
Vi har en bra och bred trupp iår som gör att vi kan välja om vi vill spela med mer fart och bollsläpp eller om vi vill ha mer skytte. Men överlag så är vi ett lag som vill stå tätt och aggressivt i försvaret för att få mycket kontringar. Vi vill gärna bjuda på fina samarbeten, ett fartfyllt spel framåt också och samtidigt göra mycket mål.

På onsdag väntar Eskilstuna Guif, vad har du att säga om det motståndet?
Eskilstuna Guif vet man inte riktigt vart man har denna säsong. Många nya spelare och stommen som faktiskt har lämnat. De spelar relativt snabbt med många halvdistansspelare och kanske inte lika mycket skytte som många andra. Nyckelspelare hittills har varit Eric Johansson som mycket i anfallsspelet kretsar kring. Även Lucau får en stor roll i buren detta år.

Vad fäller avgörandet i onsdagens match?
För vår del gäller det att vi får bra träff bakåt tillsammans med försvar och målvakt för att kunna få lätta mål. Sedan att kunna lösa deras irrationella försvarsspel där de både kan spela 6-0, 5-1 och 3-2-1. Då tror jag att det kommer gå bra.

Jag intervjuar Marcus Ekman i Eskilstuna Guif parallellt med dig, vad har du att säga om honom som spelare?
Väldigt snabb och genombrottstark spelare som också är väldigt spelsmart. Kan mycket handboll och är duktig i det taktiska spelet.

Vilka lag tror du slåss om SM-guldet längre fram i vår?
Jag tror att Kristianstad, Alingsås, Malmö och om vi själva får till spelet under året förhoppningsvis kommer vara med i diskussionen.

Vilken försvarare är svårast att möta/hårdast i handbollsligan?
Tycker inte det finns någon speciell att nämna. Många lag har tuffa försvarsspelare.

Du är en IFK Skövdeprodukt som gått hela vägen från bollskola till A-lag, även fått debutera i A-landslaget! Vad ger du för råd till de som vill nå långt inom handbollen?
Svårt att säga men såklart krävs det mycket träning och viktigt att man även har roligt emellanåt så att det inte blir för mycket allvar så att man är villig att gå till träning varje dag. Försöka ta efter småsaker från andra spelare som man tycker är bra och att hela tiden vilja lära sig nytt för att utvecklas tycker jag är viktigt.

Jag tänker mest på ditt skott när jag tänker på dig som spelare. Hur skulle du beskriva dig själv som spelare? Är skottet upptränat eller upptäcktes det tidigt att du kunde skjuta?
Skottet är väl en viktig del i mitt spel som jag hela tiden försöker utveckla. Förr var det endast mycket skott men försöker hela tiden förbättra mitt samspel med de andra spelarna som jag tycker jag gjort det senaste.

Det bästa med att representera IFK Skövde som klubb?
Vi har en härlig miljö här hemma och ett riktigt bra gäng med en mix av lite mer rutinerade och unga spelare. Många är villiga att göra jobbet för att vi som klubb ska utvecklas. Vi har en fin lagsammanhållning och en verksamhet som jobbar hårt och är på uppgång. Har också ett väldigt bra ledarteam med Jonas i spetsen. Vi har även en fantastisk publik på hemmamatcher.

Finns det någon regeländring/någon annan förändring du skulle vilja se inom handbollen?
Jag är inget särskilt fan av 7-6 spel. En utvisning blir inte lika bestraffande. Samtidigt försvinner oftast farten när lag spelar 7-6 då det går långsammare och inte blir lika roligt att se på.
Skulle kunna se ett hjälpmedel där domarna kan titta på eventuella repriser vid situationer som kan innebära rött kort så att det oftare blir rätt där.

Du får en timme att snacka handboll med vem du vill, vem hade du valt och varför?
Skulle nog valt Kim Andersson. Han har varit med om så mycket under många år. Är en otrolig spelare i sina bästa stunder som man kan lära sig hur mycket som helst av överallt på banan.

Höjdpunkter

Pavle Karacic efter segern mot Skövde

Härlig seger mot IFK Skövde

Ett oerhört taggat Eskilstuna Guif kämpade ner IFK Skövde med 28-24 (13-14) inför 1201 åskådare och tog därmed årets två första poäng i årets handbollsliga.

Innan match prisutdelning till förra säsongens Eskilstuna Guif-spelare, Stjärnurmakarnas årliga pris, som tilldelades Marcus Ekman.

Rickard Åkerman gav hemmalaget ledningen i matchens första anfall, två snabba Skövdemål vände dock på matchen. Eric Johansson kom loss för första gången och kvitterade, 2-2 efter fem minuter.

Efter att ha stegat sig förbi i stort sett hela Skövdeförsvaret gjorde Marcus Ekman 3-2 och fick i samma veva med sig en Skövdeutvisning, en utvisning som blev mållös åt bägge håll.

9.01 drabbades hemmalaget av sin första utvisning, när utvisningen var klar hade vi 4-4 på resultatavlan.

Lagen följdes åt till 6-6 12.50 min, efter bland annat fyra mål av en stekhet Rickard Åkerman.

Målvaktsbyte Skövde 17 minuter, Fabian Norsten ersatte Håvard Åsheim. Ställningen då var 7-7. Efter en magnifik dubbelräddning på straff av Lucau gick Eskilstuna Guif upp till 8-7 då Simon Sonesten hittade målet för första gången, dock lyckades Skövde kvittera än en gång och ta ledningen på nytt, 9-8 Skövde efter 21 minuter.

Fortsatt jämnt och spännande, 25 minuter in hade vi 11-11, inget lag hade haft ledningen med mer än ett mål.

Ett numerärt överläge för Eskilstuna Guif 25.59, Åkermans femte för kvällen och Pavle Karacic andra gav oss 13-12 till hemmalaget när Skövde var fulltaliga.

Simon Sonestens andra utvisning följde och gästerna kvitterade på nytt. Skövde gjorde även första halvlekens sista mål till 14-13. En riktigt tajt halvlek där inget lag hade ledningen med mer än ett mål.

IFK Skövde tog ledningen med 15-13 åtta sekunder in i andra halvleken. Skövde ledde även med 16-14 men två raka hemmamål gav likaläge 16-16 3.30 in i halvleken.

Lagen följdes åt till 17-17 innan Skövde återigen gick upp till en tvåmålsledning. 10.11 drabbades man dessutom av en hårt dömd utvisning, vilket gav 20-17 för gästerna.

Mattias Hildenorg in hemmalagets mål efter 13.10 av den andra halvleken. Två raka mål av Vasilje Kaludjerovic gav hemmalaget vittring igen, 20-21 med 14 minuter spelade av den andra halvleken. Dock svarade bortalaget, 20-22.

Hemmalaget gav dock inte upp, med 17.53 spelat kvitterade Marcus Ekman till 22-22. Samma Ekman satte 23-22 till hemmalaget i ett tomt Skövdemål 18.34 in i halvleken och IFK Skövde begärde timeout.

Lucau tillbaka i Eskilstuna Guifmålet. 20.06 utvisning Eskilstuna Guif och straff Skövde. Stolpträff av Rasmus Wremer, Isak Älgekrans var säker i läget i det efterföljande anfallet och nu var det två mål upp för hemmalaget. Laget gick även upp till en tremålsledning 25-22 och 26-23 med 6.30 kvar, vilket ledde till IFK Skövdes sista timeout.

IFK Skövde gamblade lite och tog ut målvakten och spelade 7 mot 6. Lucau räddade det första skottet efter timeouten och Rickard Åkermans vänsterslägga gav fyra mål upp med 5.30 kvar. En del tekniska fel åt båda håll följde och med 2.22 tog Eskilstuna Guif sin sista timeout, fortsatt 27-23 på resultattavlan. Kristian Svensson putsade siffrorna till 27-24 men med en minut kvar satte Eric Johansson 28-24 och "spikade" segern.

En härlig seger för Eskilstuna Guif som gjorde en otroligt fin insats såväl bakåt som framåt efter förra onsdagens förlust. Redan på tisdag kan ni få se "nya" Eskilstuna Guif i Stiga Sports Arena igen då Önnered gästar oss.