-När Karlskrona hörde av sig så var det inte så mycket att fundera på. Jag hoppade på tåget och tyckte det skulle bli riktigt kul. Jag kände redan några av gubbarna i laget så det var också en fördel.

-Jag har kommit in i laget jättebra. Jag blev bra omhändertagen från dag 1 och det är ett lätt gäng att komma in i så det var inga problem.

-Även spelmässigt har det gått helt okej i början så nu hoppas jag att det rullar på och blir bättre och bättre.

Er tränare Ulf Schefvert fick lämna häromdagen, hur kändes det för din del?

-Ja det kom lite hastigt men jag hade bara varit där någon vecka när det hände och nya tränaren Kalle är bra så det var bara att fokusera på handbollen.

Du känner ju i stort sett alla Guifspelare och Guifspelarna känner dig. Är det till din eller Guifs fördel ute på handbollsplanen?

-Ja precis. Nej det vet jag inte. Det är inget jag tänker på direkt, det ska bara bli kul och spela och träffa alla gamla lagkompisar!

• Dagens motståndare bytte för ett par år sedan namn från Hästö IF till HIF Karlskrona.
  • HIF blev säsongen 2014/15 seriesegrare i Allsvenskan med 37 poäng på 24 matcher, en pinne före Västerås Irsta. Bland annat besegrades HK Eskil med 30-18 i Eskilstuna. I samma jublande veva blev Karlskrona för första gången klart för SHL i ishockey, tidigare benämnd Elitserien.
  • Förra säsongen tvingades HIF Karlskrona kvala sig kvar i högsta serien. Det var väldigt nära nedflyttning. Underläge 0-2 i matcher och underläge i den tredje kampen mot OV Helsingborg. Till slut klarades nytt kontrakt efter 3-2 i matchserien mot nordvästskåningarna som nu själva är på god väg mot finrummets salonger.
  • HIF är den fjärde klubben från Karlskrona som spelar i handbollens högsta serie. Karlskrona BK två säsonger 1934-36, Karlskrona-Flottan fem säsonger 1934-39, samt IFK Karlskrona som gjort 32 säsonger mellan 1939 och 1995. IFK ligger för närvarande näst sist i söderettan, den tredje serienivån.
  • Karlskrona har inte vunnit sedan den 20 november, 29-27 hemma mot IFK Skövde. Därefter har det enbart blivit två poäng på 14 matcher efter oavgjorda uppgörelser mot Aranäs och Ricoh.
  • Efter 13 spelade hemmamatcher har Karlskrona publiksnittet 1 024 personer i sin egen hall. Bästa siffran är 1 559 i seriepremiären i september mot Malmö (21-23).
  • 8 mars innebär Internationella kvinnodagen. Sedan senaste sekelskiftet har Guif spelat fyra matcher på just detta datum. 2000: 21-24 mot Drott. 2004: 33-27 mot Hammarby. 2006: 33-28 mot Alingsås. 2008: 24-31 mot Sävehof.
  • Efter 25 omgångar har Guif plockat 27 poäng (11-5-9). Vid samma tidpunkt i fjol hade Guif skrapat ihop 28 pinnar (12-4-9). Förra säsongen slutade Guif på åttonde plats med 36 poäng (16-4-12).
  • Karlskrona bytte tränare i förra veckan efter en lång tid med negativa resultat. Karl-Johan Lång ersatte Ulf Schefvert. Klubben fick därmed en 27 år yngre tränare. Ulf har varit förbundskapten för Danmark och Grekland, och även för Sveriges damer.
  • Det 35-åriga kraftpaketet Lars Möller Madsen glänste tidigare i Kristianstads tröja. Den väldige dansken har både EM-guld och VM-brons på meritlistan. LMM klämde in tio bollar i söndags, men det blev ändå storstryk hemma mot Ystads IF, 25-33. Det var Karlskronas sjunde raka förlust.
  • En annan profil hos blekingarna är mittsexan Nicklas Grundsten som har fina meriter från Hammarby IF. Har lirat i Danmark och Tyskland där konkurrensen i Hamburg var tuff. De senaste säsongerna har han tillhört Granollers i Spanien.
  • Hemmamatchen mot Karlskrona förra året vanns med 23-20. Daniel Pettersson var målbäst med sex fullträffar. Därefter har Guif vunnit två knappa segrar borta mot samma lag. 21-19, respektive 24-23 (paus 9-14) för tre månader sedan. Då prickade Möller Madsen in tolv mål men Guif kunde ändå resa hem med full pott!
  • Senast Guif åkte ur Elitserien var 10 april 1991, just i Karlskrona. En tredje och avgörande kvaldrabbning mot IFK blev ytterst dramatisk. Guif tappade en femmålsledning med nio minuter kvar att spela. I förlängningens slutskede avgjorde Robert "Bobby" Stubb på frikast trots kramp i båda benen och att Guif bildade mur med sex man. Bollen mirakulöst i mål förbi Janne Ekman. Det är inte enbart Guif som gått på grund i Karlskrona.
  • Karlskrona är den största av de fem kommunerna i Blekinge. Övriga är Sölvesborg, Olofström, Ronneby och Karlshamn. Bekant välgörare i staden är Rosenbom, träfiguren placerad framför Amiralitetskyrkan.

Christer Johansson

Hemmaseger mot Karlskrona

En stark avslutning av första halvlek grundlade Eskilstuna Guifs seger med 32-29 mot Karlskrona.

Adam Krantz fick förtroendet att starta i hemmamålet, och hos gästerna fick gamle Guifaren Patrik Johanson starta på högernio.

Inledningen av matchen handlade annars mest om gästerna och i främst Gustaf Hallén firade stora triumfer hos gästerna. Efter 6 minuters spel stod det 3-6 på resultattavlan och Janne Ekman lade in timeout-kortet för första gången. Eskilstuna Guif bytte målvakt till Richard Larsson efter timeouten och spelet började komma igång efter timeouten.

11.55 gjorde Emil Andersson sitt fjärde mål i matchen vilket innebar att Eskilstuna Guif kvitterade till 8-8 och gästerna tog sin första timeout i matchen. Eskilstuna Guif var dock ordentligt på gång och svarade för två raka mål efter timeouten. Karlskrona hann emellan med ett 10-9-mål innan Eskilstuna Guif fortsatte målproduktionen fram till 13-9 innan gästerna tog sin andra timeout i matchen. Efter timeouten gjorde Patrik Johanson 13-10, men nu var hemmalaget glödhett, Snabba fötter, snabba i händer och snabba i tanken och vips hade hemmalaget gjort fem raka mål och ledde med 18-10. Patrik Johansson hann emellan med 18-11 innan hemmalagets två målkungar Emil gånger två, Andersson och Hansson gjorde varsitt mål fram till 20-11 innan Lars Möller Madsen spikade halvtidssiffrorna 20-12.

Sammanfattningsvis började gästerna väldigt bra i första halvlek men efter 10-9 så var det Eskilstuna Guifs halvlek helt och hållet, Richard Larsson gjorde några bra räddningar och framåt så firade Emil Andersson och Emil Hansson stora triumfer med sju mål var.

Inför andra halvlek bytte Eskilstuna Guif målvakt, Lucau kom in mellan stolparna och inledde med en räddning direkt.

Efter fem minuter i andra var ställningen 22-14, efter tio minuter 24-16 och Eskilstuna Guif verkade ha kontroll på händelserna i Skjulstahallen, låter många spelare få speltid och det är bland annat kul att se Marcus Pedersen tillbaka.

Med 11 minuter kvar utgick Emil Hansson skadad, Eskilstuna Guifs ledning var då 28-21. Karlskrona gav dock inte slaget förlorat.

Efter Erik Perssons 29-22 för hemmalaget svarade Karlskrona för fem raka mål, 29-27 med cirka fyra minuter kvar. Helt plötsligt var det spännande igen. Simon Sonesten stänkte in 30-27, men gästerna svarade för ett snabbt 30-28, Eskilstuna Guif misslyckades dock i anfallet efter och chansen till poäng fanns fortfarande för gästerna, dock åkte de på ett stegfel i sitt anfall därefter och Simon Sonesten kunde göra ett viktigt mål till då han satte 31-28 och spikade hemmasegern.

Till slut vann Eskilstuna Guif med 32-29 och två nya poäng på kontot. Bäste hemmaspelare över 60 minuter var Emil Andersson, Emil Hanssons första halvlek var riktigt bra och starkt av Simon Sonesten att våga skjuta och sätta två viktiga mål i slutet av matchen.

Nästa herrmatch för Eskilstuna Guif på söndag mot LUGI nere i Lund, på söndag spelar även damerna, då hemma mot Tyresö!