HK Malmö - Eskilstuna Guif 27-24 (Ht 16-12)

Malmö: Jim Andersson 6, Linus Persson 6, Adam Lönn 4,  Binai Aziz 2, Anton Blickhammar 2, Emil Möllerström 1, Simon Nyberg 1, Hampus Nygren 1, Fredrik Lindahl 1, Fredrik Petersen 1, Mattias Kvick 1, Kristian Saeveras 1

Eskilstuna Guif: Emil Hansson 5, Emil Andersson 5, Mathias Tholin 3, Erik Persson 3, Daniel Ekman 2, Fredrik Gustavsson 2, Markus Sjöbrink 1, Robin Andersson Dickfors 1, Jesper Lindgren 1, Thim Ahlin 1

Publik: 588

Statistik

Matchanalys

Spelaranalys

Hemsidan tog pulsen på de två målvakterna Richard "Valpen" Larsson och HK Malmös Dan Beutler inför matchen HK Malmö - Eskilstuna Guif.

Richard Larsson

Hur kommer det sig att du blev handbollsmålvakt?
RL: Haha, Beror på vem du frågar! Om du frågar de i laget, kommer de säga att min vänsterarm var för dålig att spela ute och att jag är för slö för att springa. Dock är det så att jag springer ifrån de flesta på längre sträckor, men vänstersläggan är väl inget att skryta med. Det började egentligen att min storebror o hans kompis som inte hade någon målvakt att skjuta på när de var 7-8 år. De ställde mig mellan två björkar och började skjuta på mig. En gång när jag stod på garageuppfarten träffade de en lampa ovanför mitt huvud så jag fick lite glas i huvudet. Då sprang vi in kollade så det var lugnt o sedan blev det att dammsuga hårbotten från glas o köra igen. Jag har nog alltid varit en målvaktstyp, Jag har provat på att stå i mål i den flesta sporterna (Innebandy, Hockey, Fotboll, Bandy).

DB: Det var ingen annan som ville stå i HSK när jag var liten och jag var väl ingen av de bättre på att spela ute när det begav sig på den tiden.

Hur kartlägger du dina motståndare?

RL: Vi har lite olika grupper i laget där vi diskuterar igenom motståndet. Grupperna är målvakterna, 6 meter och 9 meter. Sedan en försvarsgrupp som är lite blandad där vi målvakter är med o diskuterar igenom hur vi ser på olika saker. Men det blir att kolla lite skyttar i vårt analysprogram, sen har Janne bra koll där vi får annan info på vissa spelare.

DB: Jag är och har alltid varit en analytisk målvakt, jag kollar mycket film och klipp på spelare, det är många olika motståndare som man möter de olika säsongerna. Filmtittandet är en stor framgångsfaktor för egen del, tror jag.

Vem skjuter hårdast i ditt eget lag / resten av handbollsligan?
RL: Hårdast i Guif skjuter nog Erik Persson och snabbaste skottet skjuter Robin Andersson. Bland motståndarna skulle jag säga Kim Andersson i Ystad eller Johan Jakobsson i Sävehof.

DB: Anton Blickhammar har ett jäkligt hårt skott, i övriga lag finns det många hårdskjutande, Felix Claar, Johan Jakobsson och William Bogojevic. Nu blev det en del Sävehof-spelare märker jag, jag tycker (Jesper, intervjuarens tillägg) Lindgren skjuter riktigt hårt också, men det finns många som skjuter hårt i handbollsligan.

Vilken spelare har lurigast avslut i ditt eget lag/resten av ligan?
RL: Lurigaste måste jag nog tyvärr säga Matte Tholin, Inte alltid så mycket finess men han ser var luckan finns o då är det mål. Bland motståndarna tycker jag Tim Sörensen i Kristianstad har brett register och är en lurig rackare.

DB: I vårt lag får jag säga Fredrik Petersén, finns många luriga avslutare i ligan. Victor Fridén tyckte jag var svår, men han har slutat. Jonas Larholm har luriga avslut, Kim Andersson skjuter kanske inte lika hårt som förut men har bra avslutsteknik. Er unga vänstersexa Fredrik Gustavsson gjorde ett riktigt snyggt mål mot oss som dömdes bort senaste vi mötte er, han är otroligt teknisk den grabben, en riktigt spännande spelare.

Hur funkar samarbetet mellan dig och din målvaktskollega/dina målvaktskollegor?
RL: Samarbetet är gött och avslappnat, Alltifrån bra diskussion på träning och match hur spelet fungerar o vad man gör bra respektive bra. Klart att vi konkurrerar om samma plats men summan är att vi vill laget ska vinna o då spelar det mindre roll vem som står. Sen hade vi också ett magiskt fredagsfika förra fredagen, där vi bjöd på hembakad äppelkaka, chips, rökt korv o pizzaslizar ( Varje fredag är det någon som bjuder på fika efter träningen kan vara allt från fryst daimtårta till semlor från Amarant! )

DB: Jag delar med mig av mina erfarenheter, en roll jag gärna tar på mig. Kristian är otroligt proffsig och kommer gå långt, förmodligen bli proffs inom en snar framtid och sporrar mig att ge det lilla extra varje match och träning. Han är väldigt ung så han har mycket att jobba med som alla unga målvakter har men hjälper honom gärna.

Vem anser du är världens bästa handbollsmålvakt just nu?
RL: Jag gillar balkan-målvakter, det har väl avspeglat mig i mitt spel genom åren. Daniel Ekman brukar ogilla när jag gör saker som målvakter inte brukar göra. Citat ofta av Daniel "Larry, ingen målvakt gör sådär, släpp ner armarna då" ( Jag kallas Larry ofta av grabbarna i laget). Arpad Sterbik i Vardar Skopje tycker jag målvakternas chef

DB: Det tycker jag att Arpad Sterbik är, med hästlängder. Imponerande att vara så dominerande under så många år tycker jag och vara i den åldern och fortfarande vara så pass bra. Min gamla målvaktsidol är Dejan Peric, inte speciellt lång för att vara målvakt, 186 cm men måste vara den målvakten som haft bäst teknik på kantavslut genom tiderna.

Kort inför matchen:
RL: Skånematch, Grabbarna är vana att åka buss :) Alla verkar hela och rena inför matchen. Tholin krockade med Älgen på träningen men det ska nog inte vara några problem, Byggar-Tholin är rätt hård i kroppen.

Hur känns formen för ditt lag?
RL: Tycker vi hade en liten vändning i laget hur vi spelar och agerar borta mot Kristianstad. Där var det många som klev fram och tog ansvar. Riktigt kul för en lite äldre räv som jag när många yngre är hungriga och kliver fram. Kurvan pekar uppåt tycker jag.

DB: Den känns rätt så bra, vi gjorde en jäkligt bra match senast mot IFK Kristianstad men fick inga poäng där som bekant, men samtidigt tog vi två poäng mot Redbergslid när vi kanske förtjänade en poäng egentligen, så sånt jämnar väl ut sig antar jag.

Hur känns formen för egen del?
RL: Det jag spelat har väl varit hyfsat, tycker att jag borde gjorde några fler räddningar i vissa lägen. Men jag hoppas att det kommer ju längre säsongen går.

DB: Det har dippat lite nu på slutet, jag hade en period där jag var väldigt högt uppe, men nu har det gått ner lite, vet inte riktigt vad det beror på även om jag känt mig lite seg i kroppen nu på slutet.

Tankar om motståndarlaget nu på måndag?
RL: Tycker att Malmö har en go mix av gammalt och ungt. Beutler med rutin i målet och några riktigt upcoming gubbar i Linus Persson och Adam Lönn på 9 meter. Det är ett skottglatt gäng så det är inga problem att vi målvakter kommer kunna stå o klia oss i naveln, plus att de har även börjat kontra en del. Sen spelar en gammal lagkamrat som jag hade i många år i Lindesberg, Binai Aziz, där. En underskattad handbollsspelare som också löste mina datorproblem när vi bodde i Lindesberg.

DB: Det är ett svårspelat och bra lag, vi har många tuffa bataljer mot Eskilstuna Guif. Vi måste komma upp i hög nivå i morgon med för att kunna vinna, de är ett riktigt bra lag.

Vad slutar matchen och vad fäller avgörandet?
RL: Vinst med 29-27 där Erik Persson avgör med Hoppskott när han valt vilket kryss han ska sätta bollen i :)

DB: Här måste jag vara lite egoistisk och säga att vi vinner med tre mål, 28-25. Det bästa målvaktsspelet avgör (skratt), det ska sägas att Eskilstuna Guif också har bra målvakter, bland annat min gamla kollega Lucau!

/David Sundgren

Minut 1-10: Emil Hansson inleder målskyttet stensäkert på straff efter 1:43. Eskilstuna Guifs andra mål är en riktig delikatess - Emil Andersson serverar en flygande Mathias Tholin som sätter bollen i mål. En mycket tät inledning av matchen med snabba mål varvat med målvaktsräddningar och en hel del tekniska fel. Malmö tar en tidig timeout redan efter 7:30 när ställningen är 3-3. Malmö gör två snabba mål efter timeouten fram till 5-3 innan Emil Andersson gör sitt första mål för kvällen.

Minut 11-20: Emil Andersson reducerar ännu en gång, 6-5 efter dryga tio minuter. Malmö rycker åt sig en tremålsledning innan Mathias Tholin utnyttjar en kontring på bästa sätt, 8-6 på tavlan. Hemmaledningen växlar mellan två och tre mål och Eskilstuna Guif hittar inga medel för att krypa avståndet förrän Herdeiro Lucau räddar och Emil Hansson lyckas lirka in en boll med passivitetsvarningen hängandes i luften, 10-9 på tavlan.

Minut 21-30: Markus Sjöbrink får kvitteringsläge efter en ny räddning av Lucau. Hemmamålvakten Kristian Säverås räddar och slänger iväg ett långt kontringspass som Jim Andersson sätter dit fram till 11-9, Guiftränaren Janne Ekman kontrar med att slänga in timeoutkortet efter 20:20. Jim Andersson ökar även på till 12-9 och 13-9 och nu gäller det för bortalaget att minimera de tekniska felen om man ska ha chans på poäng. Matchens första utvisning drabbar hemmalagets Patrik Kvalvik och här kommer chansen att äta ikapp ett par mål. Utvisningsperioden slutar dock 1-1 efter nytt slarv i Guifanfall. Malmö åker på en andra utvisning men lyckas ändå med målskyttet rätt bekvämt, den tvåminutersepisoden vinner hemmalaget med 2-1 och ställningen är 16-11. Första halvlek slutar som den började - med ett straffmål av Emil Hansson. Till pausvilan går vi med 16-12 på tavlan. Alldeles för många tekniska fel (9 st) av Eskilstuna Guif i första halvlek, och bara tre målvaktsräddningar jämfört med hemmalagets tio.

Minut 31-40: Eskilstuna Guif byter in Adam Krantz i målet till andra halvlek. Krantz får vittja nätet direkt när Fredrik Petersen sätter hemmalagets första straff i matchen i andra halvlekens första anfall. Malmö gör även 18-12 innan Eskilstuna Guif gör sitt första mål i andra halvlek genom Emil Andersson. När det står 19-13 åker Malmös Petersen på en utvisning. Nu gäller det för gästerna att sätta dit lägena för att åter få kontakt målmässigt men det verkar inte vara melodin ikväll. Malmö ökar på till 20-13 och här håller matchen definitivt på att glida Guif ur händerna. När Adam Lönn stänker dit 21-13 via guiftäck tar bortalaget timeout efter 38:48. Martin Eek får chansen på högerkanten.

Minut 41-50: Efter drygt 40 minuter ökar Jim Andersson på till 22-13 och hemmakeepern Kristian Säverås fortsätter att storspela. Efter 43 minuter leder hemmalaget med tio mål, 23-13, endast ett guifmål har vi sett hittills i andra halvlek. Robin Andersson Dickfors får slut på bortalagets måltorka som varade i nästan tio minuter. Vid ställning 26-15 med lite drygt tio minuter kvar att spela tar Eskilstuna Guif sin sista timeout med uppmaningen att avsluta på ett snyggt sätt.

Minut 51-60: Sista tiominutersperioden blir givetvis en transportsträcka fram till slutsignalen där Eskilstuna Guif lyckas putsa siffrorna en aning. Hemmalaget vinner övertygande med 27-24. Nya tag på tisdag nästa vecka (21 november) då Hammarby kommer på besök till STIGA Sports Arena.