Eskilstuna Guif - Redbergslid IK 35-27 (15-13)

Guif: Markus Sjöbrink 9, Marcus Pedersen 5, Mathias Tholin 4, Emil Andersson 3, Daniel Ekman 3, Jesper Lindgren 3, Emil Hansson 3(1), Fredrik Gustavsson 3(1), Marcus Ekman 1, Erik Persson 1.

RIK: Tobias Johansson 8(5), Linus Arnesson 7, Emil Mellegård 3, Rickard Lönn 2, Albin Stenberg 2, Daniel Wester 2, Oliver Wigmark 2, Jonathan Carlsbogård 1.

Utvisningar: Guif: 3x2 RIK: 1x2

Publik: 954

Intervju med Herdeiro Lucau

Statistikgurun Christer Johansson bjuder på fakta inför matchen:

• Eskilstuna Guif gillar verkligen lördagsmatcher spelade i Eskilstuna. Ingen hemmaförlust en lördag i serie- och slutspel på mer än åtta år, inte sedan 8 mars 2008, Sävehof 24-31. Därefter ett 20-tal matcher som resulterat i en etta eller kryss.
  • RIK är bildade 6 december 1916. Fyller 100 år inom kort.
  • RIK har hemfört SM-guldet 20 gånger. Senast 2003 då Drott besegrades i tre raka finalmatcher. Senaste finalen är från 2004 då Sävehof vann i tre raka. Senaste semifinalframträdandet är 2007 då Hammarby vann tre raka matcher. Guif slog ut RIK i SM-kvartsfinal både 2014 och 2015.
  • RIK är mesta mästare i Sverige. Under ett glansfullt kvartssekel, 1985-2009, nådde de SM-slutspel 25 säsonger i följd.
  • Senaste mötet i Eskilstuna mellan lagen spelades 14 februari tidigare i år. RIK vann med 28-23. För ungefär ett år sedan vann Guif på hemmagolv mot RIK med 26-20. RIK har bara vunnit två av de senaste 20 mötena i Eskilstuna.
  • RIK är Guifs mesta motståndare genom åren. Lagen har mötts sammanlagt 141 gånger i Allsvenskan/Elitserien, SM-slutspel och Ligacupen. RIK leder med 75 segrar mot 49. Dessutom 17 oavgjorda bataljer. 72 av dessa matcher har spelats i Eskilstuna och på hemmaplan leder Guif segerstatistiken med 34 mot 28.
  • RIK kallas för "De vita eleganterna". Ett smeknamn som hängt med sedan 1950-talet främst för det eleganta spelet, men även för att spelarna ville ha pressveck på matchbyxorna.
  • Det första mötet i Sporthallen mellan lagen spelades 22 februari 1959. RIK vann med 24-23.

8 Robin Andersson Profil

Radiointervju i P4 Sörmland med Robin Andersson Dickfors. Klicka här för att lyssna. (Lyssna från delad tidpunkt)

Jasmin Zuta, Redbergslids IK. Foto från redbergslid.se

Intervju med RIK-tränaren Jasmin Zuta

Vad betyder handboll för dig?

-Glädje, möjligheter.

Du är inne på andra året som huvudtränare i RIK, vad skiljer sig mest från samma tidpunkt förra året?

-Gruppen känns fokuserad och motiverad. Vi har ett långsiktigt mål och vi har en tydlig plan om hur vi ska nå dit som lag och förening.

Om du var tvungen att byta sport, vilken skulle det bli då och varför?

-Tennis, har svårt att se att någon annan tränare i handbollsligan slår mig på fingrarna där.

Vad gör du när du inte lever/andas/tänker handboll?

-Kollar på EHF TV :)

Vad känner du om RIKs säsongsinledning?

-Den är av naturliga skäl lite upp och ner men så fort de nya spelarna blivit lite varma i skorna ser vi fram emot fortsättningen.

Eskilstuna Guif inledde lite trevande, men efter dryga nio minuter vaknade hemmalaget och anförda av en för dagen skållhet Markus Sjöbrink (9 mål) vann hemmaidolerna till slut med klara 35-27 efter pausledning med 15-13 inför 954 åskådare.

Gästerna började som sagt bäst i dagens match. Efter fem minuter ledde Redbergslid med 2-3. Främst Linus Arnesson firade triumfer i början av matchen. Det dröjde till 8.54 till Eskilstuna Guif tog ledningen för första gången efter ett snyggt Emil Andersson-mål. Lucau började växla upp rejält i målet och försvarsspelet stämde bättre än i början på matchen, samtidigt som Eskilstuna Guif spelade mer metodiskt och mer bestämt framåt.

Efter dryga 16 minuter ledde Eskilstuna Guif med 8-6 och Janne Ekman tar första timeouten i matchen. "Knattarna" Erik Persson och Marcus Ekman fick rejält med förtroende och tackade och tog emot med riktigt bra spel. Sjöbrink satte sitt fjärde mål redan efter 20 minuter, Eskilstuna Guif ryckte lite ytterligare och ledde med 15-11 innan Redbergslid putsade paussiffrorna till 15-13 efter två raka mål från vänstersexan Emil Mellegård. Sammantaget tog Eskilstuna Guif över efter Emil Anderssons 4-3-mål men 15-13 är ju som bekant ingen klar ledning i handboll.

I pausen skedde två stycken prisutdelningar, Eskilstuna Guif började med att gratulera Redbergslids IK (100 år, respekt - grattis även från undertecknad!) och sedan uppvaktades den föredetta linjekämpen Rickard Blank som numera kan titulera sig som hedersmedlem i Röda Havet.

Eskilstuna Guif rivstartade den andra halvleken med tre raka mål, varav två av Mattias Tholin, som hade vilat hela första halvlek. Redbergslid svarade med två raka mål, men matchens främste spelare Markus Sjöbrink firade stora triumfer på mittsex. Åtta minuter in i andra halvlek satte Markus sitt åttonde mål och hemmafavoriterna ledde med 21-16.

Redbergslid väntade på att ta sin första timeout, men den kom när Eskilstuna Guif hade seglat ifrån till 22-17. Eskilstuna Guif hade dock bestämt sig och många spelare levererade, Markus Pedersen levererade fint skytte, hans femte betydde 26-19 med ca 15 minuter kvar.

Eskilstuna Guif hade bra koll på händelserna i stort sett resten av matchen. Redbergslid fick lite vittring med 4.50 kvar då det var fyra mål upp till hemmalagets fördel. Redbergslid kontrade med chansen att krympa till tre mål, men Lucau svarade för en frilägesräddning på Tobias Johanssons avslut, och Jesper Lindgren var skoningslös och satte två raka skott som ledde fram till 31-25. Resten av matchen blev en transportsträcka för Eskilstuna Guif som vann med 35-27 efter två snygga Emil Hansson-mål alldeles i slutet av matchen.

Sammantaget en väldigt bra genomförd match av Eskilstuna Guif, många spelare som var bra utöver Markus Sjöbrink. Marcus Pedersen fem mål, Lucau var riktigt bra i mål, Jesper Lindgren var bra både bakåt och framåt - men svårt att inte imponeras av bredden, alla bidrog till denna seger. Hos gästerna var Tobias Johansson (8 mål) och Linus Arnesson (7 mål) outstanding enligt mig.

Niomålsskytten Sjöbrink: "Rena julafton ikväll, har nog aldrig gjort nio mål i en match innan, kanske som pojkspelare i Eksjö men då lirade jag på 9 meter" säger en glad matchhjälte.