Redbergslid IK - Eskilstuna Guif 26-26 (Ht 15-13)

Redbergslid: Daniel Wester 6, Tobias Johansson 6, Oliver Wigmark 4, Simon Örtelind 3,  Markus Thorbjörn 2, Martin Adolfsson 2, Pontus Mellegård 1, Albin Stenberg 1, Ludvig Högberg 1

Eskilstuna Guif: Emil Hansson 7, Mathias Tholin 5, Fredrik Gustafsson 5, Emil Andersson 3, Daniel Ekman 3, Jesper Lindgren 2, Markus Sjöbrink 1

Utvisningar: RIK 4x2, Guif 4x2

Äntligen är EM över och vi kan återgå till Handbollsligan. Vi tog ett snack med tränaren Janne Ekman inför omstarten och bortamatchen mot RIK.

Hur har tiden spenderats efter sista matchen i 2017?

-Vi var lediga i tolv dagar efter sista matchen (Helsingborg hemma 29 dec). Jag har mest sett till att vara just ledig efter en relativt intensiv period med mycket handboll under november och december. Killarna i laget har också passat på att göra lite annat än handboll denna period. Även om vi varit lediga från kollektiva samlingar så har vår fysguru Peter lagt in en del individuella pass som killarna kört under ledigheten. Vi inledde januari med lite lätt handbollsträning samt fystester. Under denna period har vi också fördjupat oss litegrann i att utveckla vårt spel ytterligare. På träningarna har det för övrigt sett bra ut men med lite småskavanker som stört denna period för en del spelare.

Var det nån som visade framfötterna lite extra i fystesterna?

-Denna period brukar vara den period när fystesterna inte riktigt är på topp då det varit en hel del matcher innan samt ledigheten över nyårshelgen. Dock har det slagits en del nya personliga rekord i olika tester vilket alltid är kul och visar på att killarna får resultat av sitt hårda arbete tillsammans med Peter.

Det blev en bortavinst mot RIK i höstas, men även hemmaförlust. Hur blir matchbilden denna gång?

-Förhoppningsvis så kan vi ha lite mera flyt i vårt anfallsspel än vad vi hade i den senaste matchen mot RIK. Det kommer att krävas lite mer rörelse och uppoffrande spel där vi gör det tillsammans. RIK spelar ju som bekant ett offensivt försvarsspel som ställde till det lite gör oss senast men vi har många spelare som gillar att spela mot just offensivt försvar så vi ser fram emot denna match.

RIK har stärkt sin trupp med Pontus Mellegård från Aranäs under uppehållet. Hur kommer han att ändra er game plan?

-Pontus Mellegård är framförallt en duktig individuell anfallsspelare som med all säkerhet kommer att bidra med sin spelstil och sin speed. Det kommer i sig inte att förändra vårt spel något speciellt utan vi lägger fokus på vad vi ska göra. Sedan tar vi givetvis alltid hänsyn till duktiga individer i motståndarlagen.

Läget i truppen?

-Förhoppningsvis så kan vi ställa ordinarie lag på banan på onsdag. Det innebär att Marcus Ekman och Jesper Hedar är de som saknas pga skador.

Kryss efter RIK-tig rysare

Med fyra sekunder kvar räddade Fredrik Gustavsson en poäng hem till Eskilstuna då han satte 26-26 efter en riktig rysare i Lisebergshallen i den första matchen efter EM-uppehållet.

Inför matchen hade Redbergslid förstärkt med Eskilstunabekantingen Martin Adolfsson och Pontus Mellegård, dock saknades Jonathan Carlsbogård. I bortalaget saknades en för dagen febersjuk Robin Andersson Dickfors.

Adam Krantz fick starta för gästerna i mål i sin hemstad. Efter ett missat Redbergslid-avslut fick Emil Andersson göra första målet för Eskilstuna Guif efter EM-uppehållet. Redbergslid missade även sitt andra avslut och Mathias Tholin fyllde på med 2-0 för gästerna.

Gästerna hade en 3-1-ledning efter fem minuter, men Redbergslid vvar ikapp efter 7.30. När Redbergslid satte 5-4 var man i ledning för första gången i matchen, den ledningen utökades till 6-4 genom Daniel Wester efter 11.24 och Eskilstuna Guif tog sin första timeout i matchen.

Redbergslid fortsatte att vara laget som hade ledningen i matchen, 16.13 var ställningen 9-7 och hemmalaget tog sin första timeout.

Tobias Thulin i hemmalagets mål gjorde några snygga räddningar och hemmalaget gick från ledning 12-11 till en fyramålsledning innan bortalaget kröp något närmare med två raka mål, vilket betydde att vi gick till pausställningen 15-13. Bästa målskyttar i bortalaget så här långt var Tholin och Hansson med fyra mål var.

Andra halvleken inleddes med ett bortamål, men Redbergslid repilkerade med tre raka mål. Efter 35.30 ledde värdarna från Göteborg med 5 mål och Eskilstuna Guif tog sin andra timeout i matchen.

Redbergslid ledde fortsatt med fem mål, 21-16, innan Eskilstuna Guif kom igång ordentligt både framåt och bakåt och svarade för fem raka mål och var ikapp med 48.37 spelat vilket ledde till att Redbergslid tog sin andra timeout i matchen.

Efter timeouten skaffar sig Redbergslid på nytt ett försprång, tre raka hemmamål följer med 4.15 kvar att spela. Avgjort? Nej då, inte på långa vägar. Fredrik Gustavsson fick chansen på nio meter och svarade för ett fint eget genombrott, 24-22, och vi fick även se 24-23 och även en kvittering av gästerna, då stod klockan på 57.09.

Redbergslid satte 25-24 genom Eskilstunasonen Martin Adolfsson med 1.55 kvar, Daniel Ekman kvitterade i anfallet efter.Dramatiken fortsatte. Redbergslid tilldömdes en straff och Markus Sjöbrink blev utvisad. Herdeiro Lucau som fått chansen i bortamålet i slutet av matchen tog dock Tobias Johanssons straff, olyckligtvis halkar Tholin i anfallet efter och Martin Adolfsson gjorde ett nytt RIK-mål med 14 sekunder kvar. Eskilstuna Guif besegrade? Nä, med blott fyra sekunder kvar satte Fredrik Gustavsson 26-26 och räddade en poäng till Eskilstuna Guif.

En härlig match där Eskilstuna Guif aldrig gav slaget förlorat. Roligast och mest oväntat var att se Fredrik Gustavsson på nio meter i slutet av matchen, men många drog sitt strå till stacken denna kväll. På fredag är det dags för hemmamatch igen, då Sävehof kommer till Eskilstuna!