I en buss någonstans i mörkret

Ett par timmar efter uttåget i kvartsfinalserien mot IFK Kristianstad och många tankar som snurrat runt i huvudet tänkte jag här göra en liten summering av säsongen. Lite svårt att sova trots att natten är sen...

För ungefär ett år sedan så hade föreningen stora ekonomiska problem och inga, eller väldigt få spelare med kontrakt för säsongen 2016-2017. Inga ledare fanns heller kontrakterade för den aktuella säsongen. Från spelartruppen 2015-2016 försvann Richard Blank, Daniel Pettersson, Helge Freiman, Viktor Östlund och Patrik Johanson. Fem spelare med stor erfarenhet och kunskap, som under många år haft ledande roller såväl på plan som utanför. På ledarsidan slutade Kristján Andrésson efter 10 år som tränare.

Efter de inledande samtalen med spelare och ledare under våren fick vi ihop en bra stab med människor, dels de som varit med tidigare men även en hel del nya ansikten. Ålder och erfarenhet på spelplan ersattes i stort sett med talangfulla ungdomar och ungdomlig entusiasm.  

Vi visste att vi stod inför en hel del utmaningar inför den kommande säsongen, unga spelare blandat med några äldre spelare samt en ny tränarkonstellation. Dock visste vi/kände vi ledare, att gruppen hade stor potential tack vare den positiva stämning som rådde från dag 1. Vid den sedvanliga kick-offen inför starten av Handbollsligan, så hade vi i laget, såväl spelare som ledare, tippat oss själva (snittvärde) på en sjundeplats. Våra motståndare i ligan hade oss på en nionde plats. I en del media var vi tippade ännu längre ned i tabellen.

Jag hade själv gjort en egen liten kalkyl som innebar att om vi i snitt tog en poäng per match så var det väldigt troligt att vi skulle nå vår målsättning om en sjundeplats i serien. Vi klarade det med råge, 33 poäng på 32 matcher :-)

De första omgångarna blandade vi och gav både spelmässigt men även poängmässigt. I den första seriematchen, Alingsås på bortaplan, hämtade vi upp ett stort underläge och hade till och med kvitteringschans i slutminuten. En bra start trots förlusten, framförallt så visade vi härliga kämpatakter trots ett stort underläge och i en match mot ett av seriens tippade topplag. Bra och välbehövlig energi för fortsättningen samt  en positiv effekt för självförtroendet. Två kryss på hemmaplan efter kvitteringar i slutskedet av bägge matcherna och däremellan en riktigt härlig fullträff i matchen mot Redbergslid på bortaplan. Där och då tror jag att det även gick upp för spelarna att dom är bra och att vi är ett bra lag i våra bästa stunder.

September innebar 4 poäng på fyra matcher, allt enligt min poängkalkyl. Fortsatt bra spel i oktober och november resulterade i 8 inspelade poäng på 8 matcher. En lite tyngre period under säsongen var december, månaden med flest matcher under hela säsongen, 6 inspelade poäng på 7 matcher och totalt 18 inspelade poäng på 19 matcher. Ok efter kalkylen, men det som tyngde lite mer denna period var spelet och sättet vi agerade på. Därför kom januariuppehållet perfekt sett ur det perspektivet, ett bra tillfälle för oss att ladda batterierna och träna på ordentligt under en längre period utan matcher.

Februari inleddes med att serien vände, för vår del innebar det bortamatch mot Aranäs, samma Aranäs som vi kryssade mot på hemmaplan i slutet av december. Trevande inledning på matchen men en riktigt bra andra halvlek bäddade för en skön seger på bortaplan. Spelet fortsatte periodvis med riktigt bra prestationer under våren och resulterade i 15 inspelade poäng på de 12 sista matcherna, 33 poäng totalt (kalkylen höll)!!  Vi slutade på en sjundeplats i serien, som även var vår målsättning.

Den sista seriematchen förtjänar en egen liten presentation för det var dagen då vi spelade vår första match i vår nya fantastiska hall, Stiga Sports Arena. Fullt på läktarna (4.000 åskådare), livat och glatt, precis som det ska vara och som vi givetvis hoppas att det ska fortsätta vara kommande säsong och säsonger. Att vi sedan vann matchen mot Ystad IF gjorde inte saken sämre. Häftigt var ordet.

Vad skulle vi då komma att få på vår lott i slutspelet? Föga överraskande så valde IFK Kristianstad oss. Här fick vi verkligen något att bita i. Efter att egentligen bara bjudit upp till dans i match 2, den på hemmaplan, så var vi chanslösa mot ett riktigt bra spelande Kristianstad, framförallt i de bägge matcherna på bortaplan. Att vi känner en viss besvikelse för att vi åkte ut efter 3-0 i matcher är givet för de flesta, lika givet är den stora besvikelsen vi ledare och spelare känner efter den tredje och sista matchen där vi inte alls var att känna igen. Ett stort grattis till semifinalplatsen och lycka till i det fortsatta slutspelet önskar vi IFK Kristianstad.

En kort sammanfattning på en lång säsong, som gärna hade fått vara betydligt längre. 

Avslutningsvis så vill jag tacka följande personer och grupper i och omkring vår verksamhet i Eskilstuna GUIF för denna säsong:

Ledarstaben i herrlaget, GP och damlaget:
Nicklas Älgekrans, Micke Hagström, Kenny Vokbus, Peter Glas, Gert Olofsson, Jimmy Jansson, Peter Luksic, Johan Moberger, Anton Claesson, Micke Johansson, Pierre Åslund, Mattias Flodman, Håkan Jonsson, Jacob Kasche, Micke Björkstrand, Stefan Adolfsson.

Spelarna i laget:
Richard Larsson, Herdeiro Lucau, Adam Krantz, Emil Unger, Mathias Tholin, Fredrik Gustavsson, Jesper Lindgren, Simon Sonesten, Marcus Pedersen, Robin Andersson Dickfors, Daniel Ekman, Marcus Ekman, Emil Andersson, Erik Persson, Emil Hansson, Daniel Wigö, Martin Eek, Edvin Jobark, Markus Sjöbrink, Thim Ahlin, Jesper Hedar.

Sportgruppen:
Richard Svalling, Andreas Adolfsson, Urban Åkerman, Jenny Salo.

Classe Boström.

Hasse Rydén.

Patrik Lennartsson & Leif Tonvall.

Styrelsen.

Kanslipersonalen.

Funktionärerna och alla övriga ideellt arbetande.

Publiken.

Röda Havet.

Guif fotograferna.

Sponsorer och samarbetspartners.

Eskilstuna Kommun.


Nu tar vi nya tag till nästa säsong. 


Resan har börjat, Stiga Sports Arena ger oss en bra möjlighet till att åstadkomma något fantastiskt framöver. Alla ni ovanstående är en minst lika viktig faktor för fortsatta framgångar. Jag hoppas innerligt att så många av er som möjligt, följer med på denna resa.

På återseende 

//Janne Ekman




Datum: 2017-04-22 09:00