Hur ska det gå för Tarjas gäng?

Tarja undervisar på Rekarnegymnasiet, på Språkintroduktion, det individuella program som finns för nyanlända elever i gymnasieåldern. Detta är personer som har varit i Sverige mellan 8 månader till 3 år.

I september fick Tarja nys om Å-loppet och fick då idén om att ta med sina elever runt varvet.
- Jag för egen del ska gå men ska inte komma sist i mål; det har jag lovat eleverna.

En viktig del med deltagandet är inkluderande för eleverna. De ska inte stå vid sidan som åskådare och känna att de inte är en del i denna folkfest. Många av eleverna är inte heller vana vid att orientera sig i Eskilstuna.
- De har sina vardagliga stråk som de hittar, men så fort de ska till ett nytt ställe är det svårt för dem att veta hur de ska ta sig dit. Så jag hoppas att loppet även ska hjälpa dem att bättre orientera sig här. Dessutom får de se delar av centrum och dess närområden, platser som de aldrig besökt, under en årstid när stan är som allra vackrast. Många har även svårt att relatera till hur långt en kvartsmara är. Jag har fått förklara för en elev som bor på Hotell Eskilstuna att det är som att gå in till stan och tillbaka plus 2 km till.

När vi pratar med Tarja så är det 50 elever anmälda och 5 lärare. Eleverna kommer få sin startplats sponsrad av Eskilstuna Guif.
- Vissa elever har bara en månadsinkomst på 700 kr, då de ännu inte fått uppehållstillstånd.

Vi i Eskilstuna Guif hjälper gärna till att få fler att känna sig hemma i vår fina stad och tycker det ska bli väldigt roligt att se hur det går för Tarja och gänget.

 

Å-loppets hemsida hittar du här. 




Datum: 2017-05-11 13:52