Minnesord: Runar Svensson 1939-2019

Vår hedersledamot Runar Svensson har lämnat oss. Runar somnade in torsdagen den 24 januari, knappt 3 veckor före sin 80-års dag. Runar hade under några år haft problem efter en hjärtinfarkt och byte av en höft och därav fick han hjärtsvikt.

 

G.U.I.F.   Så skrevs föreningen när Runar började med handbollen vid 15-års ålder och då var han redan en framgångsrik simmare. Runar blev i Tunafors SK under ett antal år en bärande kraft som spelare i dåtidens bästa svenska vattenpololag, med ett antal SM-tecken. Runar var också en framgångsrik landslagsman i vattenpolo.

 

1958 spelade G.U.I.F. för första gången i Allsvenskan i handboll. Runar debuterade i föreningens A-lag på våren 1959 borta mot IFK Malmö och det skulle bli många matcher de kommande åren.


Jag väljer ut en speciell säsong och år för att visa på Runars betydelse för föreningen och det blir säsongen 1970-71. Felaktigheter vid en övergång av spelaren Hans Eriksson från Vikingarna i Helsingborg till G.U.I.F. hade skett och det uppdagades först när serien hade startat. Laget vann de tre första matcherna, men fråntogs poängen och stod på 0 poäng. Ett möte måste till på klubblokalen med spelare och ledare. Vad göra?
Runar började att tala, alla lyssnade, "det är bara att fortsätta att spela, vi skall klara oss".


Laget klarade kontraktet och föreningen hade satt handbollen på kartan i hela landet. Runar var naturligtvis den givne ledaren i en så svår situation. Förmodligen var laget ett av dom bästa i serien den säsongen.

 

På sommaren 1971 fick Runar vara med om att bli svensk mästare också i handboll då G.U.I.F. , i Eskilstuna, slog Västra Frölunda med 12-11 i det som då var SM för 7-mannalag utomhus. Under några av dom här åren spelade Runar tillsammans med sin bror Rolf i försvaret och det var då som begreppet ”Bröderna Betong” skapades.

 

Något år senare avslutades den aktiva karriären och Runar blev hjälptränare till Sigo Bjers, som då var klubbens huvudtränare. Vad man måste komma ihåg är att vid den här tiden var det inte ovanligt att aktiva ägnade sig åt flera idrotter. GUIF tränade under Runars aktiva tid två kvällar i veckan i Sporthallen och en kväll utomhus, så det fanns tid för annan idrott.


Efter den aktiva tiden följden många år av ledarskap i GUIF. Tränare för ungdomar samt för herr- och damlag, styrelseuppdrag, konsulent m.m. Det skulle leda för långt att räkna upp alla spelare och ledare som Runar varit med om att rekrytera till föreningen, men många av dagens A-lagspelare började sin handbollsträning i den Bollskola som Runar grundade. Bollskolan drivs vidare av andra tränare och fortsätter att fostra framtidens spelare

 

Runar arbetade som elektriker och var under många år anställd på Centrallasarettet, numera Mälarsjukhuset. Där deltog han i sjukhusets idrottsförening i olika sammanhang och blev även där mästare i handboll i deras riksmästerskap. 

 

Vi är många ”veteraner” som haft förmånen att under många år få tillbringa tid, både i idrotten och i andra sammanhang tillsammans med Runar och nu går våra tankar till hustru Lisbeth och sönerna Håkan och Tomas med familjer.

 

Eskilstuna 2019-02-05

 

”Lollo” Lundkvist, vän, ledare och veteran.

 




Datum: 2019-02-05 12:00