Svidande förlust utanför planen

Guif besegrade 100-årsjubilerande RIK med 35-27 den 29 oktober på hemmaplan efter en stark och övertygande insats, men därefter har Handbollförbundet beslutat ändra resultatet till 0-10 efter en protest från de mesta mästarna. Guif har således fråntagits två inspelade poäng, något som inträffat tidigare. Vi backar bandet 46 år för att återuppleva "postkvittoaffären".

 

Guif har under sin långa historia åkt på flera smärtsamma nederlag. Men ingen förlust har varit så svidande tung som den hösten 1970. Då förlorade klubben sex poäng som man rätteligen hade spelat sig till i seriens inledning. Guif blev helt sonika fråntagna dessa halvdussinet pinnar sedan IFK Malmö lämnat in en protest. Och det finns säkert flera minnesgoda supportrar som ännu är grymt förargade, och som inte glömt vad IFK Malmö ställde till med för 46 år sedan.

 

Det var storskytten Hasse Erikssons övergång från Vikingarnas IF i Helsingborg till Guif som gav upphov till affären med postkvittot. Guifs representanter i ärendet, Birgith Kihlström och Lars-Olof "Lollo" Lundkvist, hade på plats i Skåne blivit helt överens med alla parter. Men så var det regeltexten som löd på följande torra vis: "Spelare som önskar representera annan förening skall till sin moderförening insända övergångsanmälan på fastställt formulär i rekommenderat brev med mottagningsbevis. Ett exemplar av övergångsanmälan insändes till moderföreningen, ett exemplar jämte postkvittot, sändes till den nya föreningen". Men, och det var en nog så viktig hake. Det fanns inget postkvitto på Hasse Erikssons övergångspapper.

 

Serien bestod av tio lag som skulle spela 18 omgångar. Mer än så var det inte på den tiden. Förlorade poäng var svåra att reparera då det spelades avsevärt färre matcher jämfört med hur det är nu för tiden. Guif hade startat Allsvenskan starkt och vunnit de tre inledande matcherna. Premiär 11 oktober 1970: 14-13 hemma mot Saab, sedan 17-16 borta mot IFK Malmö och 18-15 mot RIK i Eskilstuna Sporthall.

 

Svenska Handbollförbundets VU visade prov på sällsynt dåligt omdöme och fällde Guif vars långa försvarsskrivelse från advokat Nisse Nilsson lämnades utan nåd. Folk var ursinniga och ansåg det hela vara en präktig skandal. IFK Malmös ordförande Helmuth Fischbein, som låg bakom protesten, blev det stora hatobjektet och istället för att vara tabelletta flyttades Guif chockartat ned till jumboplatsen med noll poäng och 0-0 i målskillnad. Tungt för tränaren Sigo Bjers & Co!

 

Guif fick dock sista ordet. Hemmamatchen 14 februari 1971 mot Malmö, i en mer än fullsatt Sporthall, vanns med 17-16. Domarparet från Dalarna hette Hasse Carlsson och Rune Lindberg. Fem mål signerades Jan "Blöta "Jonsson. Runar Svensson satte tre bollar och minns ännu den enormt laddade fighten:

- Det var fullsatt en timme före första avkast, och en mycket hätsk stämning i hallen. Vi fick en gruvlig revansch på Malmö.

 

I den sista omgången besegrades Redbergslid i en målsnål drabbning med 10-8 i Göteborg. Guif klarade därmed kontraktet genom att sluta på åttonde plats med 15 poäng och fem minusmål. IFK Malmö blev nia - med 15 poäng och åtta minusmål. Guif hängde kvar i den högsta serien med en silkestunn marginal av tre mål!

 

Christer Johansson




Datum: 2016-11-24 19:00