• Damer
    SHE-kval match 1(5)

Eskilstuna Guif - Boden 26-34 (14-14)

Målskyttar Guif: Josefin Johansson 8, Mia Lagumdzija 5, Emilia Lövstad 3, Caroline Karlsson 3, Moa Lindqvist 3, Joline Jakobsson 2, Moa Pettersson 2.

Dags för ett säkert vårtecken. Eskilstuna Guifs damlag ska försöka ta sig upp i SHE. Nytt för i år är att matchserien spelas i bäst av fem matcher. I år väntar Boden Handboll, samma motståndare som i kvalet 2017. David Sundgren kollade läget med de båda tränarna Robert Matt och Bodens Kenneth "Kekke" Harlin inför det som komma skall på torsdag!

Läget i ditt lag inför kvalet?
Robert Matt: Läget är bra, vi fick några dagar ledigt efter slutsignalen i Torslanda som gjorde oss gott. Nu är vi laddade och sugna på match igen.
Kekke Harlin: Det är bra. Det ser bra ut. Vi har fått spela med fullt lag några veckor i sträck för första gången på hela säsongen, så det känns bra inför det kommande kvalet.

Kommentar till ditt lags säsong?
Robert Matt: Upp och ner, klart det är positivt att vi fixadee en kvalplats. Dock vet vi att hade om vi fått varit hela och friska i fler matcher med ordinarie trupp hade vi kunnat gett GT en rättvis utmaning.
Kekke Harlin: Det har varit en ganska strulig säsong, vi hade ganska många motgångar i början med en hel del skador redan från start, Huvudtränaren fick gå och jag fick hoppa in, jag fick ett barn och det barnet blev sjukt. Ingen superkontinuitet direkt med alla skador.Vi hade en hög målsättning, när det inte går bra från start börjar det tvekas.

När serien tog slut väntade ett uppehåll. Hur lade ni upp det uppehållet?
Robert Matt: Först och främst att ladda batterierna, och sedan har vi börjat bygga upp oss inför kvalet.
Kekke Harlin: Vi tog ledigt tre dagar, sedan har vi har kört i gång inför det som kommer. Vi körde lite tuffare träningsdagar efter den lediga helgen, kör på med träningar den här veckan som är så vi är på topp nu när kvalet börjar på torsdag.

Har du några tankar/åsikter kring att det är bäst av fem istället för bäst av tre den här säsongen i kvalet?
Robert Matt: Spontant känns bäst av fem i överkant, men match är kul.
Kekke Harlin: Ingen egentlig åsikt, men det gynnar oss och de andra elitlagen, det är viss skillnad mellan SHE och allsvenskan. Det är som det är.

Tankar kring upplägget med ett lag som åker ur direkt och tre som får kvala?
Robert Matt: Kul att många lag från Allsvenskan får kvala upp och mäta sig, säsongen för de lag som missar slutspel i SHE förlängs också.
Kekke Harlin: Jag tycker det är rimligt att ett lag åker ut direkt, mer rimligt med ett eller två lag får kvala än tre stycken som fallet är nu.

Hur pass bra koll har du på kvalmotståndarna?
Robert Matt: Vi har gjort läxan, vi har koll på det vi behöver ha koll på.
Kekke Harlin: Jag har bra koll, jag har alltid bra koll på motståndarna (skratt). Tittat på en hel del matcher och klippt en del material , så jag tycker vi har bra koll.

Ni möttes i kval för inte allt för längesen (2017), ser du det som kuriosa eller finns det något man tar med sig att ni mött varandra för två säsonger sedan?
Robert Matt: Enbart kuriosa, nya lag och nya matcher.
Kekke Harlin: Det betyder egentligen inget, Brodd var ju med då, hon var det stora hotet för oss då vill jag minnas. Vissa spelare minns en del spelare som var med även förra gången vi kvalade mot varandra, det är väl det.

Långa resor till bortamatcherna. Hur ser ert upplägg ut?
Robert Matt: Vi flyger upp matchdagen och flyger hem dagen efter.
Kekke Harlin: När det gäller de "kortare" resorna (t ex Stockholm) flyger vi matchdagen, det kommer vi exempelvis göra på torsdag. Längre resor åker vi dagen innan.

Vad talar för att ditt lag spelar i SHE när matchserien är avslutad?
Robert Matt: Vi har vunnit fler matcher än Boden den här säsongen, samt att all press ligger på dem.
Kekke Harlin: Det är ändå stor skillnad mellan serierna och att matchserien spelas bäst av fem. Att Guif ska vinna tre matcher mot oss har jag svårt att se. Vi har bredare trupp, Jag har sett att Guif har ett bra tempo i sitt spel, men vi har en bredare trupp. Man ska orka springa i 60 minuter.

Har du några tankar/tips gällande de två andra kvalmatcherna?
Robert Matt: Tror både Skövde och Heid klarar sitt kval, dock tror jag att det generellt kan bli tuffare för SHE-lagen i kvalet i år.
Kekke Harlin: Eslöv har bäst chans mot Heid. Skövde vinner sin matchserie (Mot Aranäs, intervjuarens tillägg) med 3-0. Eslöv kan nog ta en seger, men tror inte att de går upp i bäst av fem matcher.

Bodens ryck i andra avgjorde
Efter en jämn inledning gick Boden från 20-20 till 27-20 på sju minuter i andra halvlek och grundlade i och med det rycket segern i första kvalmatchen till SHE. Till slut blev det 34-26 och 1-0 i matcher till norrbottningarna.

Eskilstuna Guif fick en finfin start på matchen och ledde med 2-0 efter 2.16. Hemmalaget hade även 3-1 och 4-2 innan gästerna gick upp till oavgjort.
11.24 hade vi bortaledning för första gången då gästerna satte 7-6, en ledning som födelsedagsfiraren Caroline Karlsson kvitterade.
15.34 tog gästerna timeout, men hemmalaget spelade fortsatt inspirerat och hade 10-8 innan gästerna kom in i ett målstim och satte fyra raka mål, 10-12 således med 24 minuter spelat av matchen.
Boden ledde även med 13-11 innan hemmalaget kom in i matchen igen, tre raka mål gav oss på nytt en hemmalaedning innan gästerna satte första halvlekens sista mål, vilket betydde 14-14 i paus.
Jämnt och tätt så här långt in i matchen, där Eskilstuna Guif stod upp bra.
Bortalaget fick en bra start på andra halvleken där de gjorde de två första målen. Boden ledde även med 17-15 innan hemmalaget gick upp till en uddamålsledning efter några fina målvaktsräddningar av Amanda Ingvarsson och ett snyggt kontringsmål av Emilia Lövstad. Hemmalaget ledde även med 19-18, Boden gick om till 20-19, innan Mia Lagumdzija satte sitt femte mål och oavgjort. 20-20 tio minuter in i halvlek nummer 2.
Nu började det gå troll i hemmalagets spel. Två raka bortamål ledde till en hemmatimeout, men dessvärre fortsatte det att jäklas för Eskilstuna Guif-damerna. Boden gjorde fem mål till i följd innan Josefin Johansson reducerade, 21-27 med 11.30 kvar. Boden fortsatte trumma på och gick upp till 29-21 med nio minuter kvar.
Slutet blev tämligen odramatiskt, till slut blev det 34-26 till gästerna. Eskilstuna Guifs damer får ta med sig att deras första halvlek var riktigt bra, kan det flytet hittas över 60 minuter är detta långt ifrån över, även om det naturligtvis blir tufft nu med två raka bortamatcher.