Hammarby IF - Eskilstuna Guif 26-28 (Ht 10-14)

Hammarby: Andreas Halvarsson 6, Patrik Fahlgren 6, Johan Nilsson 3, Adam Norman 2, Adam Blanche 2,  Anders Wik Rydberg 2, Rickard Lönn 1, Kevin Eggan Johansson 1, Gunnar Pettersson 1, Viktor Ahlstrand 1, Erik Borgenhäll 1

Eskilstuna Guif: Emil Andersson 7, Daniel Ekman 7, Emil Hansson 4, Eric Johansson 3, Marcus Ekman 2, Simon Sonesten 2, Fredrik Gustavsson 1, Jesper Lindgren 1, Mathias Tholin 1

Utvisningar: Hammarby 5x2, Guif 8x2 samt 1 direkt rött

Spelaranalys

Hemsidans David Sundgren kollade läget med tränarna Nicklas Älgekrans och Hammarbys Patrik Fahlgren inför söndagens match mellan Hammarby IF och Eskilstuna Guif.

Läget i ditt lag inför matchen på söndag?

Patrik Fahlgren: Läget är bra! Alla friska och tillgängliga i nuläget.

Nicklas Älgekrans: Läget är stabilt, vi har tränat på bra efter förra matchen mot AIK.

Tankar kring senaste matchen för ditt lag?

Patrik Fahlgren: En jätterolig match för vår del med fullsatt derbyvinst i Eriksdalshallen.

Nicklas Älgekrans: En lugn och snäll match med 14 utvisningar och 3 röda kort! En match som känns stabil från första början, det fanns ingen oro utan vi spelade som vi sa att vi skulle.

Tankar kring söndagens motståndare?

Patrik Fahlgren: Eskilstuna Guif är ett bra lag! Tekniska, snabba och skickliga på att utmana och transportera bollen vidare.

Nicklas Älgekrans: Hammarby borta är alltid en rolig tillställning, en publik med inlevelse och stort hjärta. Laget bjuder alltid på fart och spelar också med mycket hjärta, speciellt i försvaret.

Ni möttes på försäsongen, en oavgjord match. Tar man med sig något från den matchen eller ser du den som ren träning?

Patrik Fahlgren: Lägger ingen vikt alls vid resultatet. Träningsmatch är alltid träningsmatch men det finns absolut linjer i spelet som man kan ta med sig och ta lärdom av.

Nicklas Älgekrans: Tidigt på försäsongen, matchen kanske mer var som att se när man släpper ut korna på grönbete, det har hänt en hel del med lagen sedan den matchen.

Ni har båda ingen uttalad målvaktsetta som jag ser det, hur går tankarna när ni väljer vem som startar i mål? Dagsform?

Patrik Fahlgren: Jag vill tro att vi inte har någon uttalad etta på någon position. Vi försöker formera laget på det sättet som för dagen ger oss bäst möjligheter att vinna matchen.

Nicklas Älgekrans: Känns som att du svarade på frågan själv, klart att dagsformen avgör och att motståndet spelar en hel del roll.

Har du någon tränarförebild?

Patrik Fahlgren: Jag har många men den som tagit påverkat mig mest är Rustan Lundbäck.

Nicklas Älgekrans: Inte direkt, det finns många bra ledare där ute!

Nicklas, tänkte du dig själv som elittränare någon gång i framtiden när du spelade själv eller har det vuxit fram under resans gång?

Nicklas Älgekrans: När jag själv spelade så hade jag inga tankar på det, det är något som kommit under de senaste åren!

Patrik, du spelar fortfarande och är tränare samtidigt. Inte helt vanligt, i alla fall på den här nivån. Hur funkar det rent praktiskt under matcher?

Patrik Fahlgren: Det är en balansgång och utan Erik (Larholm, intervjuarens tillägg) hade det inte varit genomförbart. På match försöker jag lägga min energi på att spela även om vi tillsammans har gjort en matchplan så är det Eriks ansvar att genomföra det vi kommit överens om.

Hur ser din och Erik Larholms ansvarsfördelning ut?

Patrik Fahlgren: Vi försöker vara öppna och inte låsa oss för mycket i roller. Med det sagt så finns det tydliga roller så som att Erik driver träning och coachar på matcher. Man kan säga att han genomför det vi har kommit överens om tillsammans.

Skillnader med att vara tränare/spelare på elitnivå?

Nicklas Älgekrans: Inte direkt, det är väl förberedelserna som är lite olika mellan att vara spelare och ledare.

Slutligen, vad avgör matchen på söndag till ditt lags fördel?

Patrik Fahlgren: Det klassiska och relativt tråkiga men ärliga svaret är att försvar och målvaktspel avgör.

Nicklas Älgekrans: Det laget som lyckas med sitt försvar och målvaktsspel kommer att gå segrande ur denna batalj.

Höjdpunkter!

Kämpa-seger i Eriksdalshallen.

Inför 803 personer lyckades Eskilstuna Guif besegra Hammarby IF med 28-26 (14-10) i Eriksdalshallen efter ett gott dagsverke.

Eskilstuna Guif hade för första gången den här säsongen med Robin Andersson Dickfors i matchtruppen, Anton Hellberg startade i Bajens mål och Herdeiro Lucau fick chansen mellan stolparna i Eskilstuna Guif.

Redan efter 57 sekunder drabbades Hammarby av matchens första utvisning, den efterföljande straffen räddades dock av Anton Hellberg.

En jämn inledning på första halvlek, efter 7.04 stod det 3-3 på resultattavlan då Jesper Lindgren åkte på gästernas första utvisning. Hammarby vann den utvisningen med 2-1 men strax efter Eskilstuna Guif blivit fulltaliga kvitterade man till 5-5. Emil Anderssons tredje mål gav gästerna 6-5-ledning och Eric Johanssons första mål i matchen gav Eskilstuna Guif 7-5, första gången ett lag ledde med mer än ett mål. Eskilstuna Guif drygade ut ledningen ytterligare och efter 18.49 var ställningen 10-6 till gästerna, vilket ledde till att Hammarby tog sin och matchens första timeout. Herdeiro Lucau gör en fin räddning, och Eskilstuna Guif drygade ut ledningen till 11-6.

Eskilstuna Guif fortsatte vara i ledningen, vid ställningen 12-7 med 22.55 spelat drabbas gästerna av en dubbeltvåa samtidigt som Hammarby åker på en utvisning, Bajen vann det övertagsspelet med 1-0 men Eskilstuna Guif hade ett bra försvars- och målvaktsspel. Vid ställningen 12-9 för Eskilstuna Guif och 25.36 spelat tog gästerna sin första timeout. Sista fyra minuterna avslutades liknande som spelet sett ut större delen av första halvlek, Eskilstuna Guifs försvar fungerade fint och Daniel Ekman satte två mål (totalt fyra i första halvlek av Daniel) vilket till slut ledde till 14-10 för Eskilstuna Guif efter den första halvleken.

Marcus Ekman blev andra halvekens första målskytt, och Eskilstuna Guif fortsatte att vara det laget som förde matchen. 7.12 tog hemmalaget sin andra timeout i matchen, då ledde Eskilstuna Guif med 19-14.

Hammarby kom något närmare och efter 13.34 stod det 20-17 till Eskilstuna Guif som hade ett fint följsamt försvar och ett bra målvaktsspel signerat Herdeiro Lucau. Adam Krantz fick chansen på en straff 14.07, då han snuvade Patrik Fahlgren, i det efterföljande anfallet satte Simon Sonesten 21-17 efter två raka Hammarby-mål.

18.49 tog Eskilstuna Guif sin andra timeout i matchen, ställningen var då 23-20 till gästerna. Två raka Eskilstuna Guif-mål följer efter timeouten vilket ledde till att Hammarby tog sin tredje och sista timeout med 23.54 spelat av den andra halvleken.

Hammarby fick viss vittring efter timeouten då de svarar för tre raka mål och vips stod det 23-25 på resultattavlan innan Emil Andersson lugnar de gästande supportrarna en del efter sitt 26-23-mål för Eskilstuna Guif med tre minuter kvar. Hammarby reducerade till 26-24, ett långt Eskilstuna Guif-anfall avslutades med ett straffkast som Emil Hansson inte gör nåt misstag på, med en minut kvar skiljde det tre mål. Slutet blev lite hetsigt med bland annat ett direkt rött på bortalagets Eric Johansson, men Eskilstuna Guif red ut stormen och vann till slut med 28-26.

Ännu en seger för Eskilstuna Guif, en fin kollektiv insats där matchsponsorn fastnade för Daniel Ekman som matchens lirare i Eskilstuna Guif. Andra plusvarianter hos gästerna var Emil Andersson och Herdeiro Lucau.

Nästa match för Eskilstuna Guifs herrar är på onsdag då IK Sävehof gästar Stiga Sports Arena, vi ses då!