Fyra matcher återstår för Eskilstuna Guif innan årsskiftet och ett längre uppehåll för VM. Först ut, Redbergslid i Lisebergshallen. David Sundgren kollade av läget med Jasmin Zuta, tränare i RIK och Janne Ekman som är åter på Guifbänken efter att ha varit på EM med damlandslaget.

Kort kommentar om er senaste match, Jasmin! (36-24 mot Hammarby)
Varierande som för många lag, fått ordning på helheten i spelet men behöver förbättra detaljer för att skapa spets.
Läget i Redbergslid, skador, form med mera?
Utöver långtidsskador inget att rapportera.
Dina tankar kring handbollsligan så här långt.
Tycker ligan tappat i kvalité, det är ett tecken på att ligan gör ett bra jobb med tanke på att spelarna får testa sina vingar i Europa.
Mött tisdagens motståndare en gång tidigare den här säsongen, något du minns/tar med dig från den matchen?
Det är alltid svårt att möta Guif, det kräver en total insats av alla spelare för att klara av att vinna.
Vad har du att säga om Eskilstuna Guif som motståndare?
Spelskickliga och bra individuellt. Robin Andersson Dickfors, bröderna Ekman och Emil Andersson är alla farliga på olika sätt.
Vad talar för att RIK vinner på tisdag?
Hemmaplan har varit en viktig faktor för alla lag i ligan.
Snart är er tid i Lisebergshallen över, vilket är ditt bästa minne från den arenan?
Mitt första SM-guld var något speciellt, dit skulle man vilja igen.
Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?
Jag tror att delaktighet är väldigt viktigt för spelarnas utveckling så därför ligger mycket i deras händer och jag hjälper till på den resan.
Har du någon förebild som tränare?
Jag imponeras av alla som klarat av att vara på topp länge, fick jag välja en så blir det förmodligen Juan Carlos Pastor, han är från en annan planet jämfört med resten.
Finns det någon regeländring/justering av reglerna du skulle vilja göra?
Jag tror att det kan räcka att vi börjar med att vara överens om de regler som finns idag.
Du får en timme att prata handboll med vem du vill, vem hade du valt och varför?
Om jag då ska välja en grabb med Guifanknytning så hade det varit kul med en kopp kaffe och lite handbollstjöt med Bo Bobban Andersson.

Janne Ekman

Över till Janne Ekmans frågor och svar!

Kort kommentar om dina veckor i Frankrike och det mästerskapet för svensk del?
Ett härligt mästerskap där vi bara var ett mål (vinst mot Frankrike) från att gå till semifinal. I det stora hela en bra turnering från vår sida där vi återigen visade att vi är med i toppen och kan konkurrera med de övriga toppnationerna.
Hur mycket har du hängt med i vad som hänt i Eskilstuna Guif under tiden du varit borta?
Jag har haft full koll på allt som rört våra matcher. Har haft kontakt med Älgen regelbundet.
Kommentar till er säsong så här långt!

Vi har blandat lite för mycket i våra prestationer. Det har bland annat blivit fyra uddamålsförluster där dessa avgjorts i slutsekunderna. Det kommer att krävas bättre insatser från vår sida i de kvarvarande matcherna. I våra bästa stunder spelar vi riktigt bra men måste framförallt få ihop det i fler matcher samt under längre perioder i matcherna.
Läget i laget, skador, form med mera?
Vi har väl några frågetecken men det återstår att se hur vi formerar styrkorna inför tisdagens match. Men Tholin, Krantz, Persson är väl mer eller mindre borta iallafall.
Dina tankar kring handbollsligan generellt.
I år det fler lag än vanligt som tar poäng. Roligt för alla med en jämnare serie och flera ovissa matcher.
Ni har mött tisdagens motståndare en gång tidigare den här säsongen, något du minns/tar med dig från den matchen?
Vi lyckades väl inte riktigt så bra som vi hade hoppats i den första matchen och det kommer att krävas betydligt mer från vår sida denna gång om det ska bli några poäng.
Vad har du att säga om Redbergslid som motståndare?
Ett lag som spelat stabilt såhär långt in på säsongen och där några flera spelare klivit fram jämfört med tidigare år. Bra försvarsspel och målvaktsspel har varit viktiga för RIKs framgångar men kan tycker också att anfallsspelet blivit bättre med både snabbare och klokare spelval.
Vad talar för att Eskilstuna Guif vinner på tisdag?
Jag tror att vi alltid kan vinna oavsett vilka vi möter. Vore konstigt annars, även om vissa matcher är betydligt svårare. Men svaret från mig är oftast att det lag med bäst försvarsspel/målvaktsspel är det laget som kommer att gå segrande ur striden.
Snart färdigspelat i Lisebergshallen, du har gjort många matcher där, både som spelare och ledare. Vilket är ditt bästa minne därifrån?
Ett av många härliga minnen är när vi med Guif vann en match mot HP Warta där 1990 med 21-12 och jag gjorde två mål i matchen.
Med tanke på alla huvudskador på målvakter så finns det kanske något att diskutera utifrån det i iallafall.

Hade gärna pratat en timme eller två med Bengan.
Avslutningsvis går vi tillbaka till din spelarkarriär, Ditt all star team under åren du spelade handboll i Eskilstuna Guif?
Oj det var svårt. Jag har spelat med så otroligt många duktiga spelare genom åren så det får bli två laguppställningar.

Höjdpunkter

Tre mål på 42 sekunder räddade kryss i Lisebergshallen.

Trots underläge med 23-20 gav inte Eskilstuna Guif upp utan lyckades ordna oavgjort i sin sista match i Lisebergshallen efter att laget gjort matchens tre sista mål på 42 sekunder under matchens sista spelminut.

Eskilstuna Guif började med boll, men Tobias Thulin tog det första skottet. Redbergslid misslyckades även dom med det första anfallet och Emil Andersson fick äran att göra gästernas och matchens första mål efter två minuter. Redbergslid svarade dock för tre raka mål efter detta och efter 4.33 hade vi 3-1 till hemmalaget.

7.20 råkade Redbergslid ut för matchens utvisning vid ställningen 3-2, en utvisning man lyckades vinna med 1-0.

12.04 tog Eskilstuna Guif matchens första timeout, ställningen var då 5-2 till Redbergslid. Bägge lagens målvakter hade varit framträdande så här långt.

Redbergslid drabbades av sin andra utvisning i matchen efter 14.05, Eskilstuna Guif vann den utvisningen med 2-1, men strax efter RIK blivit fulltaliga satte man 7-4.

Med tio minuter kvar av den första halvleken stod det 8-5 till hemmalaget, Två raka mål av Eric Johansson gav gästerna kontakt, 8-7 efter 25 minuter. Emil Hanssons första för kvällen innebar kvitterat och Redbergslid tog timeout strax därefter.

Marcus Ekman gav gästerna ledningen för första gången sedan 1-0, 9-8 men August Wiger fick det sista målet i den första halvleken och 9-9 var ställningen i halvtid efter två riktigt fina målvakts- och försvarsinsatser från bägge lagen, samtidigt som det slarvades en del.

Andra halvlek inleddes med att Redbergslid gjorde 10-9 på en retur, laget hade även ledningen med 11-10 innan två mål på sex sekunder vände på steken och Eskilstuna Guif ledde med 13-12 med sex minuter spelat av den andra, tio minuter in hade gästerna två mål upp, 15-13. Hemmalaget svarade efter detta för tre raka mål och hade ledningen, sedan följdes lagen åt till 18-18 vilket var resultatet med tio minuter kvar. Två raka hemmamål följde varpå Eskilstuna Guif tog sin andra timeout med 51.37 på matchuret.

En del tekniska fel och missade skott senare reducerade Emil Andersson till 20-19 med fem minuter kvar av matchen, 21-19 följde innan Fredrik Gustavsson sköt 21-20 på straff, tid 56.50.

Sista minuterna blev minst sagt dramatiska. 57.29 råkar gästerna ut för sin första utvisning i matchen, i samband med den satte Tobias Johansson 22-20 på straff. Eskilstuna Guif tappade bollen i det efterföjande anfallet, och med 1.17 kvar satte Redbergslid 23-20 från linjen. Strax efter målet tog Eskilstuna Guif sin sista timeout i matchen. Eric Johansson satte 23-21 med 54 sekunder kvar på klockan, Redbergslid blev avblåsta, Emil Hansson kontrade in 23-22 med 32 sekunder kvar. I anfallet efter blev Redbergslid avblåsta för passivt spel och med elva sekunder kvar av matchen kvitterade Fredrik Gustavsson med sitt första spelmål. Eskilstuna Guif fixade alltså oavgjort från tre måls underläge på 42 sekunder, stark moral!

Säsongens andra oavgjorda match för Eskilstuna Guif, idag var det främst Lucau och försvarsspelet som var utmärkande, utöver den mycket fina moral som visades upp i slutskedet. Plus även för Eric Johansson i kväll som tog för sig fint. Nästa match är nu på fredag då Hammarby IF kommer till Stiga Sports Arena, vi ses då!