Eskilstuna Guif: Emil Andersson 6, Fredrik Gustavsson 5 (5), Daniel Ekman 4, Markus Sjöbrink 3, Marcus Pedersen 3, Emil Hansson 3, Simon Sonesten 2, Mathias Tholin 1, Jesper Lindgren 1.

Ricoh: Henrik Olsson 6 (3), Ola Pewik 6, Tobias Rosengren 4, Jesper Linéll 3, Troels Vej Jörgensen 3, Magnus Oli Magnusson 2, Wictor Bernhager 2, David Florander 1, Erik Östling 1.

Utvisningar: Guif: 3x2, Ricoh: 6x2.

Publik: 1 012.

Dags för första matchen i Handbollsligan i Skjulstahallen! Herrlaget bjöd Alingsås HK på en riktig match i premiäromgången och var på vippen att fixa en poäng.

Söndagens gäster Ricoh HK tog däremot en viktig inledningsseger mot ärkerivalen Hammarby IF HF.

I förhandssnacket har det handlat mycket om att just Eskilstuna Guif, Ricoh och Hammarby kommer att vara inblandade i fajten om en slutspelsplats framåt vårkanten när Handbollsligan avgörs, så denna hemmapremiär har rent utav slutspelskaraktär!

Vi som håller på Eskilstuna Guif hoppas givetvis på att Daniel Ekman har frisknat till och kan vara med på söndag.

Ricoh som nu gör sin tredje säsong i den högsta serien slutade på en tolfte plats under debutsäsongen och i våras landade man på säker mark i och med en tiondeplats. Om trenden håller i sig så blir det en åttondeplats och därmed slutspel för Ricoh. Martin Boquist tränar Ricoh för andra säsongen och han säger så här om årets upplaga av Solnalaget:

-Förra året var vi ett gäng individer och nu mycket mer en grupp med en gemensam historia.

5-1 i inbördes möten i Eskilstunafavör.

Avkast i Skjulstahallen klockan 16.00 på söndag 18/9!

Matchvärd: Sparbanken Rekarne

Med nitton sekunder kvar på klockan lyckades Emil Andersson sätta sitt sjätte och Guifs tjugoåttonde mål, vilket gav oavgjort mellan Eskilstuna Guif och Ricoh i tävlingsdebuten i Skjulstahallen inför 1012 åskådare.

Vi tar det dock från början i det här referatet. Eskilstuna Guif startade med samma startsexa som i premiären mot Alingsås, Lucau startade i målet.

Ricoh fick äran att göra första målet i Skjulstahallen, genom högersexan Tobias Rosengren, Emil Andersson replikerade dock snabbt till 1-1 och blev således första Guifspelare att göra mål i Skjulstahallen i tävlingssammanhang 1.42 in i matchen.

Ricoh började matchen lite mer bestämt än hemmalaget och gick upp till en ledning med 6-3 med 8.33 spelat, vilket ledde till att hemmagänget tog en time out. Efter timeouten fick hemmalaget igång sitt spel bättre i både försvar och anfall, vilket ledde till fyra raka Eskilstuna Guif-mål, varav två stycken från inbytte Daniel Ekman som gjorde sina första minuter i årets handbollsliga.

Resten av halvleken var jämn, Krantz ersatte Lucau i mål efter 18 min, Krantz börjar med en fin räddning, dock var Ricoh allt som oftast i ledningen, som mest med två mål. Eskilstuna Guif lyckades dock vända till 16-15 (stensäker straff av Fredrik Gustavsson och mål av Marcus Pedersen) innan Ola Pewik laddade stora kanonen och satte punkt för första halvlek som slutade 16-16!

Inför andra halvlek bytte gästerna målvakt, då Pontus Espling fick ersätta Daniel Andresson. Eskilstun Guif startade med två raka mål, sedan vände Ricoh på steken och svarade med tre raka. Mycket målsnålare start på andra, efter 10 minuter hade vi endast fått se sju mål, varav två på straff.

Med kvarten kvar ledde gästerna med 22-20, vilket ledde till hemmalagets andra timeout. Timeouten gav ingen omedelbar effekt då Ricoh ledde med tre mål med elva minuter kvar, men eskilstunalaget fortsatte kämpa och gav sig inte. Två mål gav vittring 24-25, Sonesten utvisad, 24-26 men ett härligt viljemål från linjen gav 25-26, Ricoh svarade med 25-27. Med dryga fem kvar gör Emil Hansson ett mål från högerkanten, Henrik Olsson i Ricoh gjorde ett tekniskt fel som leder till att Daniel Ekman får och skaffar sig gata då han springer över hela planen och sätter kvitteringen till 27-27, vilket också ledde till en bortautvisning. Ricoh svarade dock med ett mål i underlägesspelet vilket gav dem ledningen med ett mål.

Slutet blev dramatiskt. Med 1.10 kvar på klockan tilldöms Ricoh ett straffkast och Markus Sjöbrink blev utvisad. Richard Larsson som tidigare hoppat in på en straff vid 25-26 och dessutom var nära att ta den fick chansen igen och den här gången stängde han butiken och gav Eskilstuna Guif chansen att kvittera. Man lyckades få med sig en utvisning på Jesper Linnell vilket gav spel 5 mot 5 där Emil Andersson lyckades lirka in 28-28 med 19 sekunder kvar. Ricoh fick sista anfallet, misslyckades med att göra mål. Eskilstuna Guif gjorde förvisso mål med två sekunder kvar i en tom Ricoh-bur men då hade domarna redan blåst för frikast för gästerna. Det blev lite småirriterat på slutet men när slutsignalen ljöd hade vi 28-28 på tavlan.

En poäng efter detta kändes rättvist. Ricoh något mer i ledningen i matchen men eskilstunalaget vägrade ge sig, samtidigt som Ricoh inte fick till det där sista rycket i de avgörande lägena. Plus i hemmalaget till Emil Andersson, Fredrik Gustavsson (fem klockrena straffmål) och Daniel Ekman visade bitvis klass, hans 27-27 var matchens mål. Hos gästerna var det Henrik Olsson och Ola Pewik som var framträdande.