HK Aranäs - Eskilstuna Guif 23-29  (Ht 11-14)

HK Aranäs: Martin Lindell 8, Tobias Johnsson 5, Tommy Atterhäll 3, Pontus Mellegård 3, Philip Jonsson 2,  Rasmus Thorbjörnsson 1, August Wiger 1

Eskilstuna Guif: Fredrik Gustavsson 9, Daniel Ekman 4, Emil Andersson 4, Emil Hansson 4, Robin Andersson Dickfors 3, Markus Sjöbrink 2, Erik Persson 2, Simon Sonesten 1

Utvisningar: Aranäs 5x2, Guif 5x2

Publik: 1023

Statistik

Efter en månads VM-uppehåll är det återigen dags för Eskilstuna Guifs herrlag att sätta igång maskineriet och det gör man genom att möta HK Aranäs på bortaplan på torsdag kväll. Aranäs tog ju en liten tjuvstart av vårsäsongen 2017 redan i tisdags då man tog en övertygande vinst mot regerande mästarlaget IFK Kristianstad (med inte mindre än 5 VM-spelare) med hela 35-29! Vi tog ett snack med tränarna Janne Ekman och Jerry Hallbäck inför torsdagens möte i Kungsbacka.

Jerry Hallbäck, tränare för Aranäs, övertygande seger mot IFK Kristianstad, vad var det som hände egentligen?Jerry Hallbäck, HK Aranäs

Ja verkligen, vi bestämde oss för att springa rejält i alla uppspel samt att vi fick ordentlig träff i försvarsspelet under andra halvlek.

Ni ligger kvar på kvalplats men har nu bara 2 poäng upp till slutspelsplats, tankar om det?

Vi kollar inte uppåt, vi lever i nuet och jobbar vidare utifrån där vi befinner oss och den motståndaren som vi har i nästa match.

Vad hade ni för målsättning inför säsongen?

Hålla kvar Aranäs i Handbollsligan, helst via Ingenmansland, annars via kvalspel.

Hur ser du på resten av våren, din sista i Aranäs iaf för denna gång?

Positivt, vill verkligen slutföra mitt uppdrag enligt vår målsättning. Nu har vi hittills tagit två poäng fler än under förra säsongen och jobbar vidare härifrån.

Vem/vilka av dina spelare har överraskat dig mest positivt denna säsong?

Oj, många, men Martin Lindell har vuxit rejält det sista, Tobias Johnson är en slitvarg, August Wiger tar för sig mer och mer, sen är Philip Jonsson vår maskin.

Din ledarstil kommer väl fram i timeouterna. Du pratar inte om saker ni gör fel och det som ni inte ska göra utan du är konkret och berättar för spelarna vad du vill se. Har du alltid haft den stilen som tränare?

Jag gillar att vara positiv och försöker lyfta fram å stärka de bra sakerna, sen vill jag trycka på spelidén och få spelarna att fortsätta tro på våra grejer. Jag lär mig saker hela tiden på samma sätt som spelarna. Tillsammans växer vi oss ännu starkare.

Ny match redan på torsdag, hur laddar ni om efter tisdagens insats?

Njuter ikväll (tisdag), på onsdag träffas vi, snackar om tisdagens match och självklart lägger upp matchplanen mot Guif.

Vilka blir de viktigaste "matcherna i matchen" att vinna på torsdag?

Som så ofta, försvarsspel/målvaktsspel samt uppspelsfasen. Två lag som gillar att springa, blir en kul, tempofylld match.

Vad säger Janne Ekman om det?Janne Ekman

Precis som Jerry säger, försvars- och målvaktsspel är alltid en viktig faktor i handboll. Sedan är det också viktigt att förvalta det till en hel del enkla kontringsmål.

Tankar om Aranäs vinst mot de svenska mästarna?

Aranäs har spelat bra de senaste matcherna, framförallt på hemmaplan. De hade en hel del skador under december månad och några av de spelarna var tillbaka igår och gjorde då en väldigt bra match. Ett gammalt ordspråk: ”motivation slår klass” passar väldigt bra in på gårdagens match.

Vilka av Aranässpelarna ska Guif hålla koll på lite extra?

Sett till gårdagen så var det väl främst 9m spelarna som rönte stora framgångar, sedan är Tommy Atterhäll en spelare som presterar på en bra nivå i varje match.

Säsongens andra försäsong är till ända. Hur har ni spenderat tiden?

Vi var lediga från kollektiva träningar fram till den 9 januari. Fyra av spelarna var iväg med j- och u-landslag under denna ledighet. Första veckan hade vi fystester där Peter Glas under två dagar testade samtliga spelare i olika tester gällande styrka, spänst, snabbhet och kondition. Efter det så har vi jobbat en hel del med individuell träning och en hel del fysisk träning. De senaste tio dagarna har fokus legat mer på spel och spelmoment.

En del lag har spelat träningsmatcher under januari, det har inte Guif, varför?

Vi har valt att lägga fokus på träning, dock så spelade vi förra veckan en internmatch där vi lånade in en del spelare från juniorlaget och GP. Vi kommer att ha en hel del matcher inledningsvis och vi vill att killarna ska känna ett stort sug efter att spela matcher.

Skön seger för herrlaget i Kungsbacka

Efter ett bra försvarsspel kryddat med storspel av Herdeiro Lucau i målet kunde Eskilstuna Guif vinna första matchen efter VM-uppehållet med 29-23 (14-11) borta mot Aranäs.

Senast lagen möttes blev det 28-28 i en riktig rysare. I dagens match gjorde försvarsresen Jesper Lindgren comeback men Marcus Pedersen saknades hos gästerna.

Daniel Ekman inledde målskyttet i matchen, som började med hårt försvarsspel från bägge lagen och det var tämligen målsnålt. Efter 10 minuter ledde Aranäs med 4-2, och 12.23 visade matchklockan när Aranäs drog på sig sin första utvisning i matchen, då hade Aranäs ledningen med tre bollar. Eskilstuna Guif vann utvisningen med 2-0, och spädde på med ytterligare ett mål vilket betydde 6-7 och ledning för Eskilstuna Guif för första gången sedan 0-1. Aranäs svarade dock för två raka mål, sedan gjorde Eskilstuna Guif två raka mål innan lagen följdes åt till 10-10 med fem minuter kvar av första halvlek.

Sista fem minutrarna av första halvleken är Eskilstuna Guifs bästa i halvleken. Laget gjorde 4-1 på den tiden och gick till tremålsledning i halvlek efter bland annat två mål av Markus Sjöbrink.

Loke Aranäs hemma

Två bra målvakter - Bergqvist i hemmamålet och Lucau i Eskilstuna Guif-målet var de stora förgrundsfigurerna i första halvlek.

Andra halvlek började hyfsat jämt, Eskilstuna Guif fick bra utdelning framåt och Jerry Hallbäck tvingades ta värdarnas andra timeout vid ställningen 13-18. Aranäs fick omedelbart lite medvind efter timeouten och gjorde två raka mål. Eskilstuna Guif svarade dock för två raka efter det, varpå Aranäs svarade igen och 17-20 på tavlan. Efter detta kom det vad det skulle visa sig vara det matchvinnande rycket. fyra raka Eskilstuna Guif-mål, varav 17-23 blev extra minnesvärt, en riktig "mörsare" av Erik Persson. Aranäs tog timeout efter 47.24 och 17-24 på tavlan men hittade inte tillbaka in i matchen.

51.42 tog Eskilstuna Guif timeout med en åttamålsledning, och hade sedan full koll på händelserna och kunde defilera hem segern med 23-29. Eskils

tuna Guif gjorde en riktigt bra match bakåt, Lucau landade på 45% räddningar och Fredrik Gustavsson (9 mål- 6 på straff) och Emil Hansson firade fina triumfer på kanterna.

På måndag väntar IFK Skövde i Skjulstahallen, vi ses då!