Handbollsligan

Redbergslids IK - Eskilstuna Guif 29-29 (14-16)

Målskyttar: Eric Johansson 7, Markus Hagelin 5, Marcus Ekman 4, Rickard Åkerman 4, Pavle Karacic 3, Robin Andersson Dickfors 2, Kasper Larsson 2, Vasilije Kaludjerovic 1, Simon Sonesten 1.

Målvaktssnack inför Redbergslid - Eskilstuna Guif med Ålgars och Hildenborg

Efter två sköna vinster på hemmaplan mot IFK Skövde och Önnereds HK är det dags för Eskilstuna Guifs herrlag att åka ner till Göteborg och möta de mesta mästarna Redbergslid i Scandinavium. Hemsidans David Sundgren, själv gammal målvakt - fast i innebandy - kollade läget med våra två unga lovande målvakter Gustav Ålgars och Mattias Hildenborg inför matchen och ställde lite allmänna frågor om målvaktslivet.

Hur kommer det sig att du blev målvakt?
Gustav Ålgars: Har faktiskt ingen aning vad det beror på. Antar att det inte fanns någon annan målvakt och sen fortsatte jag väl bara.
Mattias Hildenborg: När jag var yngre var jag både utespelare och målvakt. I efterhand kan jag känna att jag var för dålig som utespelare så det var rätt val (skratt)

Har du någon målvaktsförebild?
Gustav Ålgars: Har ingen specifik utan kollar på flera olika målvakter som också har olika spelstilar. Men Niklas Landin, Tomas Svensson och Arpad Sterbik är väl några förebilder.
Mattias Hildenborg: Försöker titta på olika målvakter, det bästa från olika stilar. Väldigt imponerad av Mattias Andersson och hur påläst han var när han spelade.

Vem tycker du är handbollsligans bästa målvakt?
Gustav Ålgars: Det finns flera duktiga målvakter i Handbollsligan.
Mattias Hildenborg: Svårt att säga så här i början av säsongen, både Kristianstad och Alingsås HK har bra målvaktspar. Niklas Kraft var en nivå över de andra målvakterna i våras.

Världens bästa handbollsmålvakt i dagsläget?
Gustav Ålgars: Niklas Landin
Mattias Hildenborg: Mikael Appelgren, svår att göra mål på och täppa igen de hål man trodde fanns.

Vem skjuter hårdast i Eskilstuna Guif?
Gustav Ålgars: Vasilije Kaludjerovic
Mattias Hildenborg: Solklart Vasilije. Det swishar bara förbi när han skjuter.

Vem skjuter lurigast i Eskilstuna Guif?
Gustav Ålgars: Pavle Karacic.
Mattias Hildenborg: Förut var det solklart Fredrik Gustavsson. I dagens trupp skulle jag säga Hagelin eller Åkerman, båda är riktigt luriga.

Hur skulle du beskriva dina målvaktskollegor?
Gustav Ålgars: Båda är väldigt godhjärtade människor som jag tycker jag klickat väldigt bra med. Lucau som agerar lite mentor till mig har alltid något tips och ge och jag kan alltid fråga honom om någonting även saker utanför handbollen. Jag och Hildenborg brukar också diskutera olika saker och hitta lösningar på vissa situationer som kan ske på handbollsplanen.
Mattias Hildenborg: Loke är väldigt rutinerad och litar på sin erfarenhet. Han vet var han står i målet, vilket ger honom många enkla räddningar. Som person är han allmänbildad, varit med om många olika saker och är lätt att prata med. Kommer sent och går tidigt då han bor i Stockholm vilket gör att man snackar mest vid träningar. Ålgars högstanivå är riktigt hög, spikat igen tidigare när han stod i Hallstahammar och mötte GP. Bra storlek för sin ålder, när han får till det och självförtroendet är med honom kan han spika igen totalt. Hjälpsam, förstående och rättvis som person.

Vilken är din styrka som handbollsmålvakt enligt dig själv?
Gustav Ålgars: Styrkor är nog min positionering och min storlek i målet vilket har många fördelar.
Mattias Hildenborg: Jag har en ganska bra grundteknik och skottförståelse. Jag är bra skolad av Janne Ekman som har instruerat mig mycket genom åren. Bra förmåga att ändra spel om det krävs under matchens gång.

Hur mycket tid ägnar du åt att granska dina motståndare?
Gustav Ålgars: Brukar förändras lite men jag brukar oftast söka något mönster i varje spelare som man kan tänka på fram till matchen. Även hur man ska agera när dessa situationer inträffar.
Mattias Hildenborg: Ganska mycket, satt i somras och tittade på klipp på motsåndare. 1 dag per lag. Tre/fyra gånger innan match för att se hur olika skyttar agerar i olika lägen. Hittar jag inga filmklipp kan jag vara inne på hemsidor för att kolla hur mycket de tränar, gillar att ta mig tid att granska mina motståndare.

Vad har du att säga om Redbergslid som motståndare?
Gustav Ålgars: Ett lag som jag tycker har bra bredd på truppen och många spelare kan kliva fram och prestera. August Wiger är väl den spelare som har imponerat mest hittills.
Mattias Hildenborg: Inte sett särskilt mycket av dem den här säsongen. Tappar alltid spelare men blir aldrig sämre trots att man tror det. Man får inte underskatta dem, får alltid det som lag och helhet. Niclas Fingren har gjort en bra försäsong har jag läst. August Wiger är en riktigt vass spelare, Oskar Ysander är en av de säkraste i läget från linjen i hela handbollsligan och de har bra kantspelare. Kollar förmodligen deras senaste match i morgon torsdag för att få bättre koll.

Vad talar för en seger för Eskilstuna Guif i fredagens match?
Gustav Ålgars: Tycker vi har hittat spelet de senaste matcherna vilket kan ge ännu mer självförtroende. Samarbetet målvakt/försvar är det som är mest centralt för vinst på fredag skulle jag säga och tycker vi hittar det mer och mer.
Mattias Hildenborg: Efter Hallby har vi fått igång vårt 5-1-försvar, vilket gett två raka segrar och positiv känsla i truppen. En viktig match, vi i laget är inte nöjda med två raka segrar och fyra poäng. Vi vill visa att det "nya Guif" är ett kämpande lag som krigar om varje boll och vill visa att vi är bättre än vad det tabelläget visar.

Finns det någon förändring/regeländring du skulle vilja se inom handbollen?
Gustav Ålgars: Tycker regelverket är bra för tillfället.
Mattias Hildenborg: Kanske hårdare bestraffning på skott i huvudet på målvakter, om en försvarare råkar få in ett finger ansiktet på någon blir det två minuter direkt, medan en utespelare som skjuter målvakt i huvudet kommer undan med att målvakten rörde sig. Spelare nere borde domare ha bättre koll på. Vi kan inte förändra regler om vi inte följer de regler som redan finns.

Du får snacka handboll med vem du vill i en timme. Vem hade du valt och varför?

Gustav Ålgars: Förmodligen någon av målvakterna jag nämnde innan och höra deras syn på målvaktsspelet.
Mattias Hildenborg: Jag hade nog valt Tomas Svensson, hade honom på besök på träningen och han kan säkert lära mig ett och annat. Pappa hade också varit alternativ, vi pratar en hel del handboll hemma.

Höjdpunkter

Ekman räddade poäng med fyra sekunder kvar

En riktigt jämn inledning av matchen där lagen gör varannat mål fram till 6-6. Då gör Eskilstuna Guif ett ryck med tre raka mål fram till ledning 9-6. Guif leder som mest med fem mål (14-9 efter 22 minuter) men hemmalaget snyggar till siffrorna fram till halvlekens slut. Mycket bra insats av gästerna där målskyttet sprids på nio spelare.

Guif håller kommandot från början av andra halvlek och utökar ledningen. En betydligt målsnålare period jämfört med första halvlek. Med kvarten kvar leder gästerna med 24-19. Men efter några tekniska fel på raken kan RIK knapra in och med tio minuter kvar skiljer det bara ett mål mellan lagen, vilken fredagsrysare!

Med sex minuter kvar att spela går RIK upp i ledning för första gången för kvällen, 26-25. När det återstår tre minuter är Guif återigen i ledning 27-26. Men RIK kvitterar och med minuten kvar tar Zoran Roganovic sin sista timeout. Anfallet misslyckas och hemmalaget får bollen och tar sin sista timeout när det återstår 42 sekunder av matchen. Med 16 sekunder kvar tar RIK återigen ledning och Guif ser ut att gå mot en förlust. Då skickas bollen till Marcus Ekman som kvitterar med ett långskott i slutsekunderna! Phew!

29-29 slutar matchen och det får väl antas som rättvist trots att Guif ledde i stort sett hela matchen.