Eskilstuna Guif-Ricoh HK  27-29 (Ht 13-11)

Eskilstuna Guif: Emil Andersson 11, Jesper Lindgren 4,  Markus Sjöbrink 3, Robin Andersson Dickfors 3, Fredrik Gustavsson 2, Mathias Tholin 2, Emil Hansson 2

Ricoh: Henrik Olsson 6, Andreas Lang 5,  Ola Pewik 5, Wictor Bernhager 5, Jesper Linéll 4, David Florander 2, Troels Vejby Jørgensen 1, Iris Ganibegovic  1

Statistik

Matchprotokoll

Arbetsprotokoll

Faktapaket signerat Christer Johansson:

• Eskilstuna Guifs herrlag avslutar den 14 seriematcher korta sejouren i Skjulstahallen på samma sätt som den inleddes. Nämligen med ett möte mot Ricoh. Första matchen i den tillfälliga hemvisten i Eskilstunas södra regioner ägde rum 18 september 2016 då lagen kryssade, 28-28. Emil Andersson spikade slutresultatet med sin kvittering 20 sekunder före slutsignalen. Sex av de 14 kamperna på hemmagolv har spelats på söndagar (x-x-1-2-2-1).
  • Guif har mött Ricoh vid åtta tillfällen i seriespel. Ricoh vann det första mötet på sin hemmaplan varpå Guif plockat 13 av 14 möjliga poäng. Senaste vinsten i november inför glesa åskådarled i Solnahallen, 34-25. Emil Andersson, Markus Sjöbrink, Jesper Lindgren och Marcus Pedersen ordnade en handfull fullträffar vardera.
  • Ricoh blev seriesegrare i Allsvenskan säsongen 2013/14. Debuten i Elitserien 14/15 gav 17 poäng på 30 matcher. De kvalade sig kvar genom att vinna kvalserien före Aranäs och IFK Skövde. Förra säsongen 15/16 innebar 21 pinnar på 32 matcher vilket resulterade i slutplaceringen 10. I onsdags dog drömmen om slutspel i vår definitivt efter 20-21 mot Skövde, trots en stark avslutning med 12-5 de sista 20 minuterna.
  • Ricohs tränare Martin Boquist, nyss fyllda 40, kallas "Boken". Han var med och vann VM-guld 1999 i Egypten, därtill tre EM-guld, och avslutade karriären med att bli femma vid slutspelet i Norge 2008. Gjorde sju mål när Sverige besegrade värdnationen i kampen om femte plats med 36-34 efter dubbla förlängningar i Håkons Hall i Lillehammer. Utnämnd till Årets handbollsspelare i Sverige både 2002 och 2003. Skarpskytten hann med 493 mål på 217 A-landskamper. Under många år tongivande i Redbergslid. Har även lirat i Kiel och Köpenhamn samt tränat VästeråsIrsta.
  • "Henke" och "Jeppe" är två viktiga pjäser hos Ricoh. Henrik Olsson och Jesper Linnéll är söner till före detta förbundskaptener - Staffan Olsson (53 år denna sommartidsöndag) och Ingemar Linnéll (Guiftränare 1994-98). Bägge de nu aktiva killarna har tidigare representerat IFK Tumba och HK Drott. Två klubbar som med två omgångar kvar krigar för sin överlevnad i Allsvenskan. Minst en av dem kommer att åka ur.
  • Ricohs bortafacit denna säsong lyder fem vinster, en oavgjord (mot Guif) och åtta förluster. Precis som Guif har Ricoh vunnit två gånger i Ystad Arena mot IFK och YIF. Triumfer även mot Hammarby i november, Karlskrona i februari och Aranäs i mars. Säsongens stjärnsmäll kom i Partille i oktober då Sävehof vann med 36-22. Förra fredagen var Ricoh tillbaka i samma arena och då vann Sävehof blott med en boll, 27-26, efter en tät och tight uppgörelse.
  • Markus Sjöbrink skrev in sig i historieboken när Guif föll i Malmö (30-24) den 27 februari. Det började i alla fall bra. Markus gjorde 4-2 efter 4:58. Det var Guifs 30 000:e mål i högsta serien! Enbart RIK och Drott har gjort fler mål i storserien av alla lag i Sverige.
  • Ricoh har tagit fem av sex poäng i säsongens derbyfighter mot Hammarby. Men mot RIK och Alingsås har de kammat noll 2x3 gånger.
  • Adam Krantz spelade som i trance. Men det blev ändå stryk (25-26) för Guif i den senaste hemmamatchen förra helgen mot mästarlaget Kristianstad. Philip Henningsson avgjorde efter 59:27. Två försmädliga straffmissar i andra halvlek har man inte råd med, och därför inkasserades en sur förlust. "Vi hade tur", erkände IFK-tränaren Ola Lindgren. Jerry Tollbring blev mållös trots tre skottförsök. I tisdags gjorde Jerry självmål när IFK slog tillbaka Hammarby i Skåne.
  • Efter elva raka bortaförluster i Alingsås - fem i serien och sex i slutspel - vann Guif i veckan i Alingsås för första gången på närmare sex år. 30-23 skrevs segersiffrorna till. Endast en gång tidigare har Guif gjort fler mål i Alingsås. Mattias Zachrisson klämde in sju bollar vid segern i Nolhagahallen med 32-20 den 7 februari 2010.
  • Det är i dagarna precis 20 år sedan Guif nådde sin första SM-final. 30 mars 1997 besegrades Drott i Sporthallen med 31-30 efter förlängning. Andra raka semifinaltriumfen och obeskrivligt jubel inuti tegeltemplet.
  • "Guif vinner med 27-25". Det tippar Stig Allenbrant, mångårig Guifsupporter som alltid finns på plats i hallen, inför dagens batalj. "Stickan" hörs ibland som speaker vid BK Sports fotbollsmatcher på Ekängens IP. En gentleman att räkna med som för en tid sedan fyllde jämna år - Grattis!
  • På lördagen var det exakt 61 år sedan Guifdamerna vann SM-guldet efter finalsegern med 7-6 (4-4) mot Kalmar AIK i F 12:s gymnastikhus i Kalmar, 25 mars 1956 för att vara helt korrekt. Målen gjordes av Birgith Kihlström 3, Karin Düring 3 och Britt Marie Jonsson som satte segerbollen inför rekordpubliken 1 100 personer. Hilda Thompson ordnade hemmalagets samtliga mål. Ett lika historiskt som unikt Guifguld.
  • "Börjar om från början". Det gör Guif i en ny arena vid nästa hemmamatch där chansen att möta "Gamla polare" och "Två mörka ögon" i vimlet är god. Kommer att gå som "En dans bort i vägen". Blicka ner i "Önskebrunnen" och dröm om ett framtida guld. Självklart är du på plats! "Säg inte nej, säg kanske". Debuten sker första apriltorsdagen. "Jag ringer på fredag så ses vi på lördag".

Ricoh vann Skjulstaepilogen.

Efter att ha ledningen större delen av matchen lyckades inte Eskilstuna Guif knyta ihop säcken, utan gästerna från Solna lyckades krångla sig ikapp och förbi i slutskedet av matchen och lyckades vinna med 29-27.

Matchen fick en jämn start, och efter nio minuter stod det 4-4 på tavlan efter att inget av lagen haft ledningen med mer än ett mål. Vid ställningen 4-4 svarar hemmaidolerna för ett litet ryck och går upp till 7-4.

Eskilstuna Guif fortsatte fira triumfer, Adam Krantz började komma igång i målet och framåt började interna skytteligaledaren Emil Anderssons vänsterarm började glöda, och vid 16.49 in i första halvleken stod det 9-5 och Ricoh tog sin första timeout i matchen.

Timeouten gav ingen omedelbar effekt för gästerna, 25 minuter in i halvleken ledde Eskilstuna Guif med 13-8. Ricoh spurtade dock effektivt i slutet av halvleken och svarade för de tre sista målen i halvleken och 13-11 var paussiffrorna i Skjulstahallen.

Inför andra halvlek passade gästerna på att byta målvakt och gjorde 13-12 tämligen omgående, innan hemmalaget gjorde två raka mål.

Ricoh svarade efter detta med tre raka mål innan kapten Mathias Tholin fick göra två mål i rask takt och återigen hemmaledning, 17-15 med fem minuter spelade av den andra halvleken.

Matchen var dock fortsatt oviss. 41.29 ledde Eskilstuna Guif med 19-18 och tog sin andra timeout. Eskilstuna Guif gick upp till en tremålsledning med cirka kvarten kvar, men dagens gäster gav inte upp och svarade för två raka mål, innan hemmalagets främste spelare Emil Andersson gjorde både 23 och 24-21.

När Emil Andersson gjorde sitt nionde mål fram till 25-22 svarade gästerna för inte mindre än fem raka mål och gick upp till ledning med 27-25, skam den som ger sig. Både 26-25 och 27-25 gjordes av Wictor Bernhager, skapligt viktiga mål. Emil Andersson reducerade till 26-27, tre kvar på matchen, Bernhager gjorde ännu ett mål, 26-28, Emil Andersson replikerade 27-28 men med 1.30 kvar spikade Iris Ganibegovic 27-29 och slutresultatet.

Surt för Eskilstuna Guif som ledde länge, men bara att ta nya tag och förhoppningsvis spika slutspelsplatsen framledes. Klart bäste hemmaspelare var Emil Andersson som gjorde 11 mål. Nästa hemmamatch, sista i grundserien, spelas i nya arenan STIGA Sports Arena mot Ystads IF 6/4, har du inte köpt din biljett börjar det brinna i knutarna då inte många biljetter är kvar.

Matchbilderna

Ulrikas matchbilder

Media

Ekuriren - Emil Andersson arg efter Guifs förlust: "På tok för dåligt - får inte se ut så här"

För tillfället finns det inget att visa här.