Eskilstuna Guif - IFK Kristianstad 21-27 (Ht 9-10)

Eskilstuna Guif: Emil Andersson 4, Marcus Pedersen 3, Markus Sjöbrink 2, Robin Andersson Dickfors 2, Fredrik Gustavsson 2, Mathias Tholin 2, Jesper Lindgren 2, Emil Hansson 2, Simon Sonesten 1, Marcus Ekman 1

IFK Kristianstad: Tim Sörensen 6, Jerry Tollbring 5, Mario Lipovac 4, Philip Henningsson 3, Stig Tore Moen Nilsen 3, Gunnar Stein Jonsson 3, Albin Lagergren 2, Arnar Freyr Arnarsson 1

Utvisningar: Guif:5x2,  Kristianstad: 4x2

Spelaranalys

Blod, svett och adrenalin - En slutspelskrönika av Jimmy Jansson.

Under mina 13 år som spelare i Eskilstuna Guif var slutspelet alltid årets höjdpunkt. Säsongen skulle få sin dom. Månader av försäsong (gristräning) och en lång serie med möjlighet att skapa trygghet i spelet och spänna musklerna mot kommande slutspelsmotståndare.

Oavsett serieplacering så går man i en slutspelsmatch på hemmaplan med stort mod och positiv inställning.

Vi har haft äran att spela i en sporthall (Hamngatan) som många gånger enligt mig har skapat det bästa trycket i hela Sverige. Ett tryck som stressar motståndare och pumpar in adrenalin i hemmalaget. Vid vissa stunder under matchen när trycket var som värst så kunde man nästan känna i kroppen att "det här förlorar vi aldrig!"

Delar med mig av mina två bästa slutspelsminnen:

• 2001, final 2 av 3 mot RIK, hemmaplan. 2601 personer, fullsatt sa man, men rätta siffran var troligtvis över 3000. Min första SM-final. Hallen är överfylld, folk överallt. Vi vinner en sanslös match efter förlängning. Blod, svett och adrenalin pumpar i oss. Vi bärs fram av alla fans och firar som vi vann SM-guld. En sanslös säsong och ett minne för livet. Filmen rullar hemma ibland, rysningar...
  • 2009, semifinalserie mot Sävehof. Hemmamatcherna var knökfulla här med och ståplats som redan är på plats (ca 1000 personer) och hyllar oss när vi smyger in som Ferdinand till uppvärmningen. Det ger oss råg i ryggen. Vi spelar till oss en 5:e och avgörande match i Partillebohallen. I Göteborg möts vi av en röd vägg som för oss till en SM-final igen, det är helt magisk. Efter matchen står alla fans och hyllar oss hela vägen till bussen. För mig är detta en saga.

2007 var jag millimeter från att lägga skorna på hyllan efter några riktigt tuffa handbollsår. Sen får jag äran att avsluta mina tre sista år med två SM-finaler. Vilken tur att jag inte slutade då...

Vi har nu en grym arena som vi hoppas fylla på påskdagen med rödklädda Guif-supportrar. Men jag nöjer mig inte där. Jag vill höra 3800 (eller vad det nu blir) Eskilstunabor skapa en ljudkuliss à la gamla Sporthallen så taket skakar. Det tänder spelarna extra och det behövs. Det sätter även press på både motståndarna och domarna som gärna får lyfta armen för passivt spel när Kristianstad stångar sig blodiga mot Eskilstunastål.

Så ladda batterierna även på läktaren, vi vinner och förlorar tillsammans!

För sagan vidare,

Jimmy Jansson

Dags för kvartsfinalmöte nummer två, där det inför matchen stod 1-0 till Kristianstad som i torsdags vann övertygande i första mötet nere i Kristianstads Arena. Men vi har gjort som kungen, vänt blad, och blickar fram mot en ny batalj i vår splitter nya hemmaborg, STIGA Sports Arena!

Det syntes på Eskilstuna Guif att föregående match endast var ett vagt minne. Hemmalaget inledde övertygande, 3-0 efter 5 spelminuter. Det tog drygt 6 minuter in i matchen innan gästerna nätade och det stod 3-1. Tholin åkte på en utvisning och Kristianstad skickade in 4-2. Gudmundsson i bortalaget blev nästa att dra på sig en tvåa och Guif ökade på till 5-2 genom mål från 6-meterslinjen av Sjöbrink.
Vid 7-3 lämnade Ola Lindgren in timeoutkortet för första gången. Lucau inledde starkt mellan stolparna och räddade direkt efter bortalagets timeout. Kristianstad började så smått att få fart på sin lagmaskin och efter drygt 20 spelminuter, vid ställningen 8-6 lämnade Janne Ekman in det gröna kortet. Bortalaget reducerade till 8-7 och Simic i bortamålet hade blivit varm i kläderna och stod för en hel del räddningar. Efter straff hade Kristianstad reducerat till 8 lika.  Bortalaget tog sen ledningen i matchen för första gången med knappt 5 minuter kvar av första halvlek.
Vi fick till pausvila vid ställningen 9-10.

Andra halvlek inleddes med en kontring och kapten Tholin kunde utjämna till 10 lika. Marcus Pedersen skickade in 11-10, blev sedan utvisad och Sörensen satte efterföljande straff till 11 lika. Lagen bytte mål med varandra. Vid 13-13 skickade Gustavsson in första straffmålet efter att fått tag på returen till 14-13. Efter stolpskott från hemmalaget hade gästerna skaffat sig en 2-målsledning. Vid 16-18, knappt 15 minuter in i andra tar Guif sin andra timeout. Vid 17-18 åkte Sjöbrink på en utvisning efter en batalj på linjen och då fullkomligt kokade det i arenan. När Tholin kontrade in 19 lika lämnade Lindgren in timeoutkortet för andra gången. Tim Sörensen gav återigen gästerna ledningen sen följde några anfall åt båda håll där det bjöds på stort målvaktsspel. Efter ett ryck av Kristianstad till 19-22 så tvingades Guif till sin 3:e timeout. Drygt 5 minuter speltid återstod. Vid 19-23 provade Guif med 7-6 spel men det slutade med ytterligare ett bortamål.

Eskilstuna Guif mäktade inte med att komma ifatt när Kristianstads lagmaskin hade dragit igång och slutresultatet skrevs till 21-27.
De 3 050 i publiken kunde se kvällens matchvärd, Sparbanken Rekarne,  utse Tim Sörensen i bortalaget och Herderio Lucau i hemmalaget till matchens spelare.

Målbäst i Eskilstuna Guif blev Emil Andersson med 4 nätkänningar. Lucau, som vaktade Guifmålet under hela matchen, stod för många fina räddningar.

Nästa möte, på fredag i Kristianstad Arena, är en måstematch för Eskilstuna Guif att vinna om kvartsfinalspelet ska leva vidare. Det blir en tuff drabbning att se fram emot! En eventuell fjärde match spelas i Eskilstuna måndag 24 april klockan 19.10.