Ungdomssnack med ungdomsjouren Fria drar igång

Ungdomsjouren Fria är en ideell förening som arbetar med att stötta, stärka och utbilda ungdomar i Eskilstuna.

Från och med säsongen 22/23 kommer ungdomslagen i åldrarna 12-15 år att erbjudas ”Ungdomssnack med Fria”. Det är tänkt att vara ett stöd till både spelare, ledare och föräldrar kring frågor som ibland kan vara svåra att prata om, som hur kroppen utvecklas i puberteten eller hur det är i omklädningsrummet när inga vuxna är med. 

Lagen träffar Fria första gången det år man fyller 12 år och att det sedan fortsätter som återkommande inslag några gånger per säsong (höst/vår) under tre år. Varje pass bygger på olika diskussionsövningar och värderingsövningar varvat med information. Ett genomgående inslag är bemötande av varandra både på och utanför planen, även i sociala medier. Ungdomssnacken berör också ämnen som självkänsla, ideal och psykisk ohälsa.  


Under april fick Flickor -07 chansen att prova ”Ungdomssnack med Fria”. De träffade verksamhetsledare Sofia Liedberg och volontärer utan att deras vanliga ledare var med. 

 - När man ska prata om till exempel relationer eller sex och samtycke kan det vara lättare om man får prata fritt utan att ledare eller föräldrar lyssnar, säger Sofia.

För de spelare från Flickor -07 som testade ungdomssnack med Fria var reaktionerna positiva.  

 - Det var kul! Vi skrattade mycket och pratade om bra och viktiga saker i livet. Det var snälla ledare och man kände sig bekväm runt dem. Det var bra att prata med några som förstår hur det är, berättade några av spelarna efteråt. 

Hösten 2022 är det pojkar och flickor födda 2008, 2009 och 2010 i Guif som träffar Fria två gånger per lag under ledning av Johanna Borg och Sofia Skau. Temat för höstens ungdomssnack är ”Omklädningsrummet”. Det är ett brett tema som fångar upp till exempel hur det är att byta om och duscha med andra, men också frågor om våld.
 
 - Många förknippar ordet våld med misshandel, men det kan ju även handla om att till exempel kasta en sko på någon eller snärta till med handduken i duschen. Det lätt att olika typer av maktlekar normaliseras när inte ledare eller annan vuxen närvarar, säger Sofia Liedberg. 


Ungdomssnacken kommer att utvärderas löpande och anpassas efter behov. Satsningen är ett sätt att arbeta med föreningens värdegrund Hos Eskilstuna Guif ska alla känna trygghet, glädje, öppenhet och gemenskap. 
 
Mer information om Ungdomsjouren Fria finns på deras webbplats 




Datum: 2022-09-01 12:00