Seriepremiär för 54:e gången

Äntligen dags för seriepremiär och vad passar inte bättre än att blicka bakåt i historien. Dags att ge plats åt statistikoraklet Christer Johansson som har dykt ner i arkivet.

 

Efter en het och fantastisk sommar börjar hösten så sakteliga närma sig, och det har blivit dags för en ny säsong i handbollens finrum för Eskilstuna Guif.

 

  • Seriepremiär nummer 54 i ordningen i den högsta serien. En numerär som enbart slås av de gamla storheterna RIK och Drott. För Guif började resan i strålkastarljuset 1958 när dåtidens giganter Örebro SK kördes över med 30-21 efter tio mål av Hasse "Nocke" Eriksson. Av tidigare 53 premiärer har Guif vunnit 29, förlorat 21 samt spelat tre oavgjorda prologer.
  • Till dags dato har Guif spelat sammanlagt 1 292 matcher i högsta serien som genom åren haft namnen Allsvenskan, Elitserien och Handbollsligan. Inte mindre än 31 119 mål har fabricerats framåt vilket ger ett snitt på 24 per match.
  • Guif har faktiskt trots fint premiärfacit förlorat säsongens första match de senaste fyra åren. Alingsås har tvärtom vunnit sina fyra senaste premiärer. I fjol åkte Guif något överraskande dit i sin nya arena mot IFK Skövde. 24-26 i baken där det stora glädjeämnet var Emil Hansson (bilden) som dundrade in 14 bollar. Ett rekord i sitt slag. Emil snodde premiärrekordet från Erik Hajas som åstadkom 13 mål 1996 när Lysekil fick vända hemåt till kusten med ett nederlag som skrevs till 35-24.
  • Av Guifs 53 premiärer har 27 spelats i Eskilstuna. Sju matcher i Göteborg och fyra i Stockholm. Övriga premiärplatser är Lund 3, Alingsås 2, Helsingborg 2, Partille 2, Västerås 2 samt dessutom en gång i Jönköping, Kristianstad, Uddevalla och Ystad.
  • Det finns så klart massvis med poänger från alla dessa premiärer. Som när Janne Ekman 1990 debuterade som målvakt i Lisebergshallen där Guif sänkte HP Warta med 21-12. Janne svarade för 19 parader och gjorde själv två egna mål via perfekta utkast.
  • För övrigt Guifs bredaste segermarginal i en premiär tillsammans med 31-22 mot RIK för fem år sedan i samma arena.
  • Mot Lugi 1972 hette en av domarna Leif "Loket" Olsson, och mot Hellas 1986 tilldelades Robert Arnold priset som matchens lirare. Belöningen: en elektrisk skrivmaskin!
  • Mot Lugi 2003 (30-24) noterade Dane Sijan 51 i räddningsprocent. Verkligen storartat samtidigt som Spyros Balomenos och Nicklas Älgekrans briljerade på den andra planhalvan. Linjebjässen Jimmy Jonsson har faktisk både gjort mål för Guif och mot Guif (för Irsta) i en premiär.
  • Den målrikaste premiären ägde rum redan 1962. Idrottens Hus i Helsingborg inte långt ifrån sundet. 30 mål på bortaplan ansågs då vara en enastående prestation av Guif. Det var bara det att Vikingarna gjorde 40. Tennissiffror skulle man kunna kalla det. Håkan Westlund prickade in tio mål.
  • I premiären 2011 slutade räkneverket på 69 nätkänningar när RIK besegrades med 38-31. Kvartetten Mattias Zachrisson, Mathias Tholin, Robin Andersson och Tobias Aren dominerade i hemmatemplet. 38 mål framåt är också ett premiärrekord.
  • Lika muntert var det nog inte 1971 då Kristianstad vann nere i Skåne med 20-9. Fyra straffmissar och folk på botbänken mest hela tiden. Bobban Andersson satte tre bollar i nät. Bolltrollaren som kom upp i totalt 42 premiärmål i sin sagolika karriär.
  • Den målsnålaste premiären hittar vi 1966 strax söder om Vättern. Det udda resultatet 11-11 mot IK Tord. Ulf Gustavsson glänste i buren men fick ändå inte vinna. Målen gjorde Sten Nilsson (5), Sonny Pettersson (3) samt ett var av Lars-Erik Nygren, Bengt Persson och Anders Wretling. Detta är således en av blott tre premiärer som slutat med delad pott. 18-18 mot Sävehof 1989, och 29-29 mot Skövde 2006 är de övriga.
  • Kryss är alltså inget vidare tips den här gången om någon vill våga sig på en spådom, och faktum är att Alingsås kommer till Eskilstuna med 72 seriematcher i svit utan oavgjort resultat (46 segrar och 26 förluster) under en tidsrymd av 930 dagar. AHK har inte kryssat sedan 27 februari 2016. Det är mer än två och ett halvt år sedan. Daniel Pettersson, DP kallad, räddade 23-23 med en sen kvittering när klockan visade 59:56. Detta i Sporthallen, den nu rivna kulturbyggnaden som en gång invigdes 13 mars 1955 mitt i folkhemmets Sverige.
  • Det här blir femte gången lagen möts i en premiär. 20 september 1998 vann Alingsås i Nolhagahallen med 24-23 då den finske bjässen Teddy Nordling nätade sex gånger. Det var samtidigt västgötarnas första Elitseriematch någonsin. Guif tappade greppet och släppte in tre mål i slutminuten.
  • Tio år senare, 2008, triumferade Guif i Eskilstuna med 26-21. Mathias Tholin och Mattias Zachrisson satte sex bollar vardera.
  • I den sista premiären som spelades i Sporthallen segrade AHK med 27-25 för tre år sedan, och året därpå upprepade de tvåfaldiga mästarna sin premiärseger genom att vinna med 26-24 i Estrad Arena.

Avslutningsvis kan konstateras att åren går fort och rinner iväg. Nu till våren är det tio år sedan Alingsås vann en gastkramande SM-final mot Guif i Globen. Tänk om... Sedan dess har Guif hunnit med ytterligare en finalförlust och Alingsås tre, dessutom tre år i följd mot IFK Kristianstad.

 

Spelet kan börja!

Christer Johansson




Datum: 2018-09-13 10:00