Mattias Windahl inför kvällens hemmamatch

Eskilstuna Guif tog senast en imponerande seger borta mot nykomlingen Aranäs. På onsdag är det dags för hemmamatch igen då Ystads IF väntar i Stiga Sports Arena. David Sundgren kollade läget med nyförvärvet Mattias Windahl som gjorde en mycket fin insats i matchen i Kungsbacka.

 

Mattias WIndahl

Position: Mittnia

Tröjnummer: 46

Yrke/sysselsättning vid sidan av handbollen: Masterstudent på Handelshögskolan i Stockholm.

Favoritmat: Grill

Favoritdryck: Mjölk

Favoritlag: Chelsea FC

Favoritidrottsman/kvinna: David Luiz

Bästa hemsida: svtplay.se

Bästa resmål: Stockholms skärgård

Favoritgrupp/artist: Lars Winnerbäck

 

Ny i klubben från AIK. Hur kommer det sig att det blev Eskilstuna Guif för dig?
Guiftröjan har alltid varit en jag någon dag velat dra på mig. Eskilstuna Guif är en anrik förening med fantastiska fans – en sådan förening vill alla spela i. Nu fick jag chansen och det är jag både ödmjuk och tacksam för.

Kommentar till föregående matchen, seger mot Aranäs borta!
Aranäs är ett bra lag med kompetenta spelare och ledare. Det är vi också, och i söndags var vi strået vassare. Vi kontrollerar matchen från start till mål och har en betryggande ledning med 10 minuter kvar. Efter det slappnar vi av lite, och i kombination med de två utvisningar vi drar på oss hämtar de ikapp några bollar. Men det blev aldrig oroligt i vårat läger, och vi vinner tillslut matchen rättvist.

Säsongen i stort så här långt, fem matcher med tre vinster, samtliga borta, och två förluster. Vad finnas att säga om den?
Det säger mer om Handbollsligan i år, än om Eskilstuna Guif. Alla lag är bra, och alla kan slå alla. Vi behöver gå in med samma skärpa och engagemang i varje match och vara noggranna i varje situation. Då har vi chans mot alla lag och då kan vi gå hur långt som helst. Det märks verkligen i truppen att alla tror stenhårt på det här, och det är otroligt inspirerande.

Vad tycker du om din start personligen i Eskilstuna Guif-tröjan?
Det är alltid svårt att komma in som playmaker i ett nytt lag. Jag upplever att det inte riktigt har lossnat än och jag känner att jag har potential för mycket mer. Men jag är trygg med att det hela tiden blir bättre och bättre. Jag hittar fler och fler samarbeten med mina medspelare och jag känner att jag växer snabbt med förtroendet jag får från Zoran och laget.

Zoran Roganovic som tränare, hur skulle du beskriva honom?
Zoran är som tränare precis som jag vill vara som spelare; bröstet uppåt och med en jävla krigarinställning. Jag älskar det. Det är så de bästa spelarna spelar och det vet både jag och Zoran. Zoran har också ett fantastiskt öga för detaljer och han bryr sig verkligen om sina spelare, och det märks, varje dag på varje träning. Det är otroligt inspirerande.

Ystads IF väntar på onsdag, vad har du för tankar kring dom som motståndare?
Ystads IF är ett sällsynt rutinerat lag med spelare som Dalibor Doder och Kim Andersson. Det ska bli roligt att mäta krafterna med så stora elefanter.

Hört dessutom att du tränar en del extra med Claes Hellgren/hos Claes Hellgren, berätta mer om det samarbetet!
Jag har tränat med Claes Hellgren i tre år nu, på hans gym Speed & Cryocenter i Västerås. Där finns de överlägset bästa förutsättningarna för träning och återhämtning i Sverige. Claes är, som alla vet, en fantastisk coach och mentor. Att han valt att ta mig under sina vingar är jag otroligt tacksam för. Att träna med Claes och Hans är verkligen ett privilegium och jag rekommenderar alla, ung som gammal, att besöka deras träningsanläggning i Västerås.

Du spelar med din lillebror. Vad är det bästa med att lira i samma lag som ens brorsa?
Det bästa är att jag får spendera tid med min lillebror varje dag. Vi har dessutom en fin kemi på planen och det tror jag syns, exempelvis i försvarsspelet där vi spelar bredvid varandra. Jag läser honom och han läser mig, och då kan man alltid sno någon extra boll. Har man spelat handboll tillsammans varje dag i 15 år så kommer sådant naturligt.

Har du hunnit se något av Eskilstuna som stad eller är det bilen tur och retur Stiga Sports Arena som gäller?
Eskilstuna är en otroligt vacker stad och jag har både hunnit ta en öl på Ölkultur och möta kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson i Stadshuset. Jag har sannerligen blivit väl mottagen i staden.

Ni hade inte supermycket publik med AIK/Ricoh men mer än vad som tillåts nu, hur är det att spela med såpass få i publiken?
Det är såklart roligare att spela med mycket publik på läktaren. Jag hade verkligen sett fram emot att möta Röda Havet till säsongsstart. Jag längtar fortfarande till min premiär i STIGA med publik på läktaren!

Långa resor för dig. Både med laget, dessutom transport till Eskilstuna från Stockholm till träningarna. Hur fördriver du helst tiden på resande fot?
Jag har alltid plugg att göra, så jag försöker få så mycket gjort som möjligt.

Finns det någon regel/något du skulle vilja ändra på inom handbollen?
När försvarare ställer sig för att ta stürmerfoul i kontring, alltså när kontrande spelare exempelvis får bollen från egen målvakt, inte har blicken framåt, och springer rakt in i en försvarare. Det måste bort. Det är helt sjukt att det fortfarande är tillåtet, speciellt med tanke på att målvakter blir direktdiskvalificerade vid minsta kontakt i precis samma situation. Skaderisken är ofantligt stor. Reglerna uppmuntrar därigenom till brutala kollisioner mellan spelare. Det borde ändras omedelbart.

Har du någon hälsning till Eskilstuna Guif-fansen?
Vi hör er, vi ser er! Vi älskar ert engagemang och era hälsningar i sociala medier. Jag hoppas vi ses snart i STIGA!

 
Datum: 2020-10-07 08:19