GRATTIS ESKILSTUNA GUIF 125 ÅR

Det var en gång för länge sedan. 26 maj 1896. Blott en månad efter att de första moderna olympiska spelen ägt rum i Aten och den världsberömda rosa italienska sporttidningen La Gazzetta dello Sport givit ut sitt första nummer. Det var då som GUIF bildades. Fyra bokstäver - en klassisk förkortning. Ursprungligen bildat som Godtemplarnas Ungdoms-  och Idrottsförening. Som hade täta band med den svenska nykterhetsrörelsen. För att bli medlem i klubben krävdes i början att man samtidigt var medlem i en nykterhetsloge.
 
Verksamheten genom åren har varit bred. Friidrott, terränglöpning, bandy, ishockey, orientering, skidor och gymnastik har förekommit flitigt. Men de stora sporterna har ändå varit fotboll och, det senaste halvseklet, handboll. Guif har spelat hela 1 185 seriematcher i fotboll under 94 års tid fram till slutet på den epoken 1998. Med en hyfsad storhetstid på sextiotalet då föreningen stod inför ett vägval. Säsongen 1969 slutade Guif tvåa i Sörmlandsfyran (då landets fjärde serienivå) blott en pinne bakom Malmköpings IF och strax före IF Verdandi. Vad hade hänt om klubben då avancerat till det nationella seriesystemet?
 
Handbollen har annars dominerat där Guif ligger fyra i maratontabellen för herrar med 56 genomförda säsonger i högsta serien. Enbart Redbergslid har spelat fler säsonger i eliten. 643 vinstmatcher av hittills spelade 1 383 stycken kamper har Guif åstadkommit. I den gamla tennishallen på Västeråsvägen 16, lite snett emot Tunavallens tidigare B-plan, tog handbollen fart och fortsatte i Sporthallen som invigdes 13 mars 1955 av HKH Prins Bertil. Första matchen i det nya templet ägde rum senare på hösten. Ett hett derby i division II mot IFK Eskilstuna som vanns med klara 15-6. Men det kom helt i skymundan av folkomröstningen om högertrafik i Sverige.
 
Ett märkesdatum är 16 mars 1958. Platsen Idrottshuset i Örebro. Där avancerade Guif upp till högsta serien, då kallad Allsvenskan, genom ett slå IK Bolton med 30-18 i en avgörande kvalmatch. Spelet i finrummet kunde börja med Birgith Kihlström som ordförande. Klubbens enda kvinnliga ordförande genom tiderna. Birgith kom till Eskilstuna 1947 och var trogen medlem med glöd och glädje fram till sin bortgång hösten 2015.  Hon bar en röd basker och hade en mun utan handbroms. Var befriande obekväm. Hennes valspråk och ledord smittade av sig på andra. God laganda och att jobba hårt för varandra i alla sammanhang. "Ju mer du ger, desto rikare blir du". Andra stora ledare vi minns är Runar Svensson samt Gunnar Boberg, en man som man lyssnade på. En unik karaktär med stor karisma vi verkligen saknar. Avled hösten 1996, samma år som Guif firade sitt 100-årsjubileum. Som Ärlabo i yngre år måste jag naturligtvis även framhålla Lars-Olov "Lollo" Lundkvist. Ovärderliga insatser som tränare har Sigo Bjers och Ingemar Linnéll svarat för.
 
Att på begränsat utrymme beskriva alla är förstås omöjligt. Men dunderskytten Carl-Erik Stockenberg måste nämnas. Världsmästaren satte ordentlig snurr på handbollen i stan i rätt tid. Bo "Bobban" Andersson är självskriven i sammanhanget. Internationellt genombrott vid OS 1972. Århundradets Guifare och levande legend. Erik Hajas har målrekordet i klubben med 1 902 fullträffar under sju säsonger, 1988-98. Mattias Zachrisson, Kristján Andrésson, Jimmy Jonsson och Jimmy Jansson är några personliga favoriter. I målet ska vi framhålla Enar Widén, Tomas Svensson, Claes Hellgren, Janne Ekman, Dane Sijan och Herdeiro Lucau. Men det finns så många flera mellan stolparna. Minns ni den norske atomfysikern Kai Killerud?
 
Två J-SM guld finns i bagaget, 1989 och 2006. Damerna har gjort en säsong i högsta ligan 1987/88. Tio poäng samlades ihop. Birgith Kihlström blev dubbel svensk mästarinna i Guif 1956. Inomhus i Kalmar och utomhus på Tunavallen där en stor rektangel kritas upp framför träläktaren. En annan trevlig merit i nutid är det i riksmedia prisade matchprogrammet för några år sedan.
 
Herrlaget, som vann serien både 2011/12 och 2013/14, har nått SM-final fyra gånger men saknar guldet. RIK blev för svåra 1997 och 2001. Alingsås vann i Globen 2009 och Sävehof triumferade i Göteborg två år senare. 1 maj 2001 vann Guif i förlängning mot RIK i Sporthallen och tvingade fram en tredje och avgörande batalj. Tveksamt om temperaturen någonsin varit högre i palatset på Hamngatan som nu gett plats åt en annan betydelsefull byggnad.
 
I Europaspelet har Guif hunnit med prick 50 matcher. Debuten var ett spännande äventyr i november 1986 mot CSKA Sofia (totalt 50-55), och det senaste internationella framträdandet var för sex år sedan mot storlaget Hamburg. 29-26 på hemmaplan räckte dock inte. Tyskarna vann med fem bollar i returen.
 
Godtemplarna har engagerat och glatt många, bytte namn till IF Guif för att därefter bli nuvarande Eskilstuna Guif. Etthundratjugofem år är en respektabel ålder värd all beundran. Skål och stora gratulationer på högtidsdagen. Framtiden kan börja!

 

Bilder från historien hittar du här:

Bilder

 
TEXT: CHRISTER JOHANSSON
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

 




Datum: 2021-05-26 08:25