Bjurslätt/Torslanda - Eskilstuna Guif 27-27 (13-13)

Målskyttar Guif: Caroline Karlsson 6, Josefin Johansson 6, Mia Lagumdzija 5, Joline Jakobsson 3, Emilia Lövstad 2, Frida Haraldsson 2, Moa Hjalmarsson 2, Sofia Tenglin 1.

Dags för sista omgången av damallsvenskan 2018/2019. Bortamatch mot Bjurslätt/Torslanda väntar. Förutsättningarna vet ni säkert, tar Guifdamerna poäng väntar det kval till SHE med start sista helgen i mars. David Sundgren kollade läget med Caroline Karlsson och Bjurslätt/Torslandas tränare Christoffer Moen inför serieavslutningen. Vi börjar med Moens frågor och svar.

Kommentar till er säsong?
Tyvärr vaknade vi fem i tolv och fick till spelet, men det var lite försent då marginalerna var för små.
Vi har gjort en bra insats i slutet och vill avsluta det med en vinst i sista matchen mot Guif.

Beskriv ert spelsätt för en som inte sett er spela?
Vi spelar en snabb handboll med tempoväxlingar och kontrar gärna, då vi är ett något mindre lag spelar vi gärna i ett högt tempo.

Eskilstuna Guif väntar på lördag, vad har du att säga om det motståndet?
Guif är ett ganska homogent lag där man inte kan släppa något position då alla kan göra mål - den som sticker ut lite extra måste vara Josefin som är en notorisk målskytt.
Man har blandat och gett där det skiljer lite för mycket kanske mellan topparna och dalarna. Det verkar som det är något gemensamt för alla lagen i år.

Något du minns från seriepremiären när ni möttes i Eskilstuna?
Var tyvärr inte med utan kom in i ett senare skede men vad jag förstår så var Guif i förarsätet men något mål hela matchen och den var ganska spännande som alltid när vi möts.

Oerhört viktig match för Eskilstuna Guif, betydelselös match för er sett till hur tabellen kommer att sluta. Hur motiverar du ditt lag att prestera? Vad talar för att ni vinner på lördag?
Vi har bestämt oss för att visa att vi är ett bra mycket bättre lag än vad vi visat innan och att även om det inte gick hela vägen denna säsongen, så skall vi med stolthet kunna kliva av efter sista matchen och känna att vi gav det en jävla bra fight. Att vinna sista matchen mot ett av lagen som krigar för kval mot Elitserien ger en fjäder i hatten och ett bra avslut.

Allmäna tankar kring årets serie?
Extremt knepig Allsvenskan i år där alla slår alla och inget är säkert - ren dagsform har det varit i matcherna. Har nog aldrig varit med om en så jämn serie som i år.
Måste säga att toppen av Damallsvenskan i år är något ojämnare än föregående år medans nedre halvan är kvalitetsmässigt mycket bättre.

Tror du något lag gör GT Söder sällskap upp till SHE efter avslutat kval?
Jag får säkert äta upp detta men nej det tror jag inte, fysen och tempot kommer att vara klart avgörande och med tanke på att vi slagit tre (snart fyra efter helgen) som krigar för kvalplats så är det svårt tro man lyckas slå någon av lagen uppifrån.

Finns det något du skulle vilja ändra på inom sporten handboll/någon regeländring du skulle vilja få till?
Ta bort 7-6....

Du får snacka handboll i en timme med vem du vill, vem hade du valt och varför?
Heiner Brand - älskar hans mustasch och hade nog pratat mer om den än om handboll (skratt).

Över till Caroline Karlssons frågor och svar!

Kommentar till förra matchen, 21-20 mot Aranäs!

Oerhört skönt med två poäng i den jämna serie som är. Nu spelar det inte så stor roll hur spelet ser ut, det gäller att få med sig så många poäng som möjligt.

Hur ser du på Er säsong så här långt med en match kvar av allsvenskan?
Jag tycker vi har gjort det bra. Vi har haft tuffa perioder med skador och sjukdomar, men aldrig gett upp!
Tankar kring din egen säsong?
Jag tycker att det har gått okej. Jag har fått mycket speltid och det är självklart roligt.
Bjurslätt/Torslanda väntar, vad finns att säga om det laget?
De är ett bra lag. De har bra spelare på alla positioner. Vi måste vara på tårna hela matchen.
Ni vann seriepremiären mot dem, minns du något från den matchen?
Oj, inte så mycket mer än att vi vann.
Vad talar för att ni vinner på lördag och säkrar kvalplatsen till SHE?
Vi måste göra jobbet till 110%, vi kommer behöva kriga i 60 minuter. Vi vet att det kommer bli tufft, men vi kommer ge allt.
Du har varit i Eskilstuna Guif länge nu, hur ser du på dina år i klubben?
Ja det har blivit några år. Många spännande matcher och kval, både uppåt och neråt.
Det bästa med att representera Eskilstuna Guif?
Det absolut bästa är de härliga lagkamrater man har nu och har haft.
Du är lagkapten när Jessica Dickfors inte är med, beskriv dig som lagkapten!
Det stämmer. Jag tycker om att ta ansvar och att peppa mina kamrater.
Finns det någon förändring/regeländring du skulle vilja göra i sporten handboll?
Inte vad jag kan komma på nu

Kvalklart efter stor dramatik

Trots underläge 25-22 med 7.40 kvar lyckades Eskilstuna Guif komma igen och rädda oavgjort mot Bjurslätt/Torslanda, 27-27, och fixa kvalplatsen till SHE.

Bjurslätt/Torslanda gick upp till 3-0 efter 6 minuters spel innan Emilia Lövstad reducerade gånger två, innan tre raka hemmamål gav oss 6-2 efter 11 minuter och Eskilstuna Guif tog matchens första timeout. En del tekniska fel och träffar i virket hade präglat inledningen för gästerna.

Två snabba mål för Eskilstuna Guif följde efter timeouten, men Bjurslätt/Torslanda hade fortsatt vind i seglen och gick upp till 9-4, en ledning som var 10-5 innan gästerna kom så pass nära som 10-9 efter bra utdelning framåt och även ett skärpt försvarsspel.

Bjurslätt/Torslanda gick upp till 11-9, innan två raka bortamål gav oss oavgjort för första gången. Sedan gjorde laget två mål var och paussiffrorna var 13-13.

Bjurslätt/Torslanda gjorde första målet i andra halvlek innan två raka mål av Eskilstuna Guif gav oss bortaledning för första gången i matchen. Eskilstuna Guif gjorde även 16-17, men sen tog Bjurslätt/Torslanda över intiativet igen och ledde med 19-17 9.30 in i andra halvlek.

13 minuter in hade vi 21-19 och hemmalaget bytte målvakt, med 16.25 hade vi 23-20 och bortalaget tog sin andra timeout i matchen.

17.48 åkte Bjurslätt/Torslanda på sin andra tvåa, ribba och mållinje Eskilstuna Guif i anfallet och tre mål upp, 24-21, för hemmalaget.

23.32 tog Bjurslätt/Torslanda timeout i ledning 25-23. De tappade dock bollen och Caroline Karlsson krympte ledningen till ett mål för värdarna. Moa Lindqvist var vaken i försvar och snodde bollen i försvarsspelet och Mia Lagumdzija kvitterade.

Med 2.30 kvar gjorde hemmalaget 26-25. Slutet blev dramatiskt. 27.40 drog Bjurslätt/Torslanda på sig ett rött kort, och Caroline Karlsson satte ännu en kvittering. Med 1.30 kvar på matchen satte hemmalaget 27-26, i anfallet därpå drog Bjurslätt/Torslanda på sig en utvisning till och Caroline Karlsson satte 27-27 med 45 sekunder kvar. I det efterföljande anfallet tappade Bjurslätt/Torslanda kontroll över bollen och Eskilstuna Guif kunde hålla bollen matchens sista sekunder och säkra kvalplatsen.

Inte mycket skönspel, men kvalplatsen är säkrad för Eskilstuna Guifs damer, där Boden väntar i bäst av fem. Vi återkommer om speldagar.

Klicka på bilden för att se matchen (Kostnad 79 SEK)