Våra projekt

Hand the Ball

Konceptet Hand the Ball handlar om att öka rörelse och lek hos barn och ungdomar. Med den gröna bollen i centrum vill Hand the Ball bidra till både kamratskap, gemenskap och trygghet.     
  
Eskilstuna Guif har cirka 15 utbildade Hand the Ball-instruktörer, de flesta ungdomsspelare i föreningen. Sedan starten våren 2022 har Eskilstuna Guif etablerat samarbete med tio grundskolor i Eskilstuna och genomfört aktiviteter för elever på skollov, på idrottslektioner, under HandbollNU-veckorna och i samband med olika arrangemang. På så vis vill Eskilstuna Guif minska stillasittande hos barn, öka deras hälsa och förhoppningsvis locka fler barn till att spela handboll.


Från hösten 2023 är Eskilstuna Guif en av 24 föreningar i Sverige som är med i Idrottsklivet – ett projekt för att få fler barn i s.k. utsatta områden att bli aktiva i idrottsföreningar. Inom ramen för Idrottsklivet har vi bl.a. ett handbollsfritids på Årbyskolan på fredagar.Rosa bilenkampanjen

Moa Hjalmarsson spelar i Eskilstuna Guifs damlag sedan många år och är en färgstark personlighet med stort engagemang. I början av 2022 valde hon att få sin bil dekorerad i rosa bandets färger, för att uppmärksamma behovet av forskning om cancer. Genom den så kallade Rosa bilen-kampanjen vill Moa samla in pengar till förmån för Cancerfonden.    
  
Insamlingen vänder sig till företag och organisationer. Den baseras på hur många mål som Eskilstuna Guifs damlag gör i serie-, kval- och cupmatcher. Anmälda företag och organisationer betalar 10 kr per mål. Hösten 2022 genomfördes också en seriematch då damlaget spelade i rosa tröjor som auktionerades ut. Den här säsongens Rosa bilen-match spelas den 14 oktober 2023.

Vid säsongens slut våren 2023 har kampanjen dragit in 95 406 kronor. Hälften av det insamlade beloppet går till Cancerfonden och den andra hälften går till damlagets verksamhet. 

Samarbete med SFI

Eskilstuna Guif har ett samarbete med SFI i Eskilstuna. Syftet med samarbetet är både att locka fler unga talanger till handbollen i Eskilstuna och att fylla läktaren i Volvo CE Arena med nya supportrar. Dessutom erbjuds SFI-eleverna att bli en del av föreningen i form av volontärarbete på våra arrangemang för att därigenom få möjlighet till språkträning och att skaffa nya vänner. Eskilstuna Guif besöker SFI varje år och berättar om föreningslivet i Sverige, sporten handboll i allmänhet och föreningen Eskilstuna Guif i synnerhet.

Unga ledare

Unga ledare är ett nätverk och en mötesplats som erbjuder ledarutbildning och erfarenhetsutbyte. Nätverket Unga ledare startade våren 2022 av Moa Ergérus och Rebecka Lindblom som själva varit ledare. De ville uppmuntra fler ungdomar i Eskilstuna Guif att bli ledare. Att vara ung ledare kan innebära att vara ledare för föreningens egna lag, men även att inspirera barn och unga i Eskilstuna att börja med handboll genom att vara Hand the Ball-instruktör och besöka skolor. 

Ungdomssnack med ungdomsjouren Fria

Ungdomsjouren Fria är en ideell förening som arbetar med att stötta, stärka och utbilda ungdomar i Eskilstuna. Eskilstuna Guif erbjuder ungdomslagen i åldrarna 12-15 år att ha ”Ungdomssnack med Fria”. Ungdomssnacken fokuserar på frågor om respekt och vad det innebär att vara en bra lagspelare och kompis. Det är ett stöd till både spelare, ledare och föräldrar kring frågor som ibland kan vara svåra att prata om.  
  
Lagen träffar Fria första gången det år man fyller 12 år. Varje pass bygger på olika diskussionsövningar och värderingsövningar varvat med information. Ett genomgående inslag är bemötande av varandra både på och utanför planen, även i sociala medier. Ungdomssnacken berör också ämnen som självkänsla, ideal och psykisk ohälsa.