Våra projekt
Hand the Ball
Konceptet Hand the Ball handlar om att öka rörelse och lek hos barn och ungdomar. Med den gröna bollen i centrum vill Hand the Ball bidra till både kamratskap, gemenskap och trygghet.
Eskilstuna Guif har cirka 15 utbildade Hand the Ball-instruktörer, de flesta ungdomsspelare i föreningen. Sedan starten våren 2022 har Eskilstuna Guif etablerat samarbete med tio grundskolor i Eskilstuna och genomfört aktiviteter för elever på skollov, under Handboll NU-veckan och i samband med olika arrangemang. Planen framåt är att kunna finnas på ännu fler skolor i Eskilstuna och att använda Hand the Ball i klubbens bollskolor. På så vis vill Eskilstuna Guif minska stillasittande hos barn, öka deras hälsa och förhoppningsvis locka fler barn till att spela handboll.
Rosa bilenkampanjen
Moa Hjalmarsson spelar i Eskilstuna Guifs damlag sedan många år och är en färgstark personlighet med stort engagemang. I början av 2022 valde hon att få sin bil dekorerad i rosa bandets färger, för att uppmärksamma behovet av forskning om cancer. Genom den så kallade Rosa bilen-kampanjen vill Moa samla in pengar till förmån för Cancerfonden.
Insamlingen vänder sig till företag och organisationer. Den baseras på hur många mål som Eskilstuna Guifs damlag gör i serie-, kval- och cupmatcher. Anmälda företag och organisationer betalar 10 kr per mål. Hösten 2022 genomfördes också en seriematch då damlaget spelade i rosa tröjor som auktionerades ut. Den här säsongens Rosa bilen-match spelas den 14 oktober 2023.
Vid säsongens slut våren 2023 har kampanjen dragit in 95 406 kronor. Hälften av det insamlade beloppet går till Cancerfonden och den andra hälften går till damlagets verksamhet.
Time's up för avskaffande av våld mot kvinnor
Den 25 november infaller internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Under samma vecka genomförs det lokala initiativet Time’s up mot våld i Eskilstuna. För att stödja initiativet uppmärksammas det av Eskilstuna Guif i samband med en match som går under benämningen “Time’s up-matchen". Eskilstuna kommun, diskrimineringsbyrån Humanitas, Zonta, ABF Sörmland, Kvinnojouren MOA och Ungdomsjouren Fria är de aktörer som står bakom Time’s up i Eskilstuna.
- Det våldsförebyggande arbetet behöver ske på flera nivåer, med enskilda individer och i närmiljön där människor möts, säger Therese Jacobsson som är verksamhetschef för Kvinnojouren MOA. Att vara i STIGA Sports Arena tillsammans med en av Eskilstunas största idrottsföreningar för att uppmärksamma Time’s up ger oss en fantastisk möjlighet att sprida kunskap och skapa medvetenhet kring mäns våld mot kvinnor.
Samarbete med SFI
Eskilstuna Guif har efter ett uppehåll under pandemiåren återupptagit samarbetet med SFI i Eskilstuna. Syftet med samarbetet är både att locka fler unga talanger till handbollen i Eskilstuna och att fylla läktaren i STIGA Sports Arena med nya supportrar. Dessutom erbjuds SFI-eleverna att bli en del av föreningen i form av volontärarbete på våra arrangemang för att därigenom få möjlighet till språkträning och att skaffa nya vänner.
Vid ett tillfälle i oktober 2022 träffade representanter från föreningen cirka 200 SFI-elever för att berätta om föreningslivet i Sverige, sporten handboll i allmänhet och föreningen Eskilstuna Guif i synnerhet. Eleverna bjöds också in till herrlagets match mot Skövde den 1 nov 2022. Under hösten 2024 kommer nya besök på SFI genomföras och förhoppningen är att ha ett hållbart och långsiktigt samarbete.
Unga ledare
Nätverket Unga ledare startade våren 2022 av Moa Ergérus och Rebecka Lindblom som varit ledare för flickor –07 och sedan A-flick. De vill de uppmuntra fler ungdomar i Eskilstuna Guif att bli ledare. Att vara ung ledare kan innebära att vara ledare för föreningens egna lag, men även att inspirera barn och unga i Eskilstuna att börja med handboll genom att vara Hand the Ball-instruktör på skollov.
- Det bästa med att vara ledare är att få dela den enorma glädjen i laget och att få ta del av utvecklingen både på och utanför planen, säger Moa och Rebecka.
Unga ledare är ett nätverk och en mötesplats som erbjuder ledarutbildning och erfarenhetsutbyte. Under året har Unga ledare även inlett samarbete med RF SISU Sörmland och fått bidrag för projektet.
Ungdomssnack med ungdomsjouren Fria
Ungdomsjouren Fria är en ideell förening som arbetar med att stötta, stärka och utbilda ungdomar i Eskilstuna. Säsongen 22/23 har föreningen börjat erbjuda ungdomslagen i åldrarna 12-15 år att ha ”Ungdomssnack med Fria”. Det är tänkt att vara ett stöd till både spelare, ledare och föräldrar kring frågor som ibland kan vara svåra att prata om, som hur kroppen utvecklas i puberteten eller hur det är i omklädningsrummet när inga vuxna är med.
Lagen träffar Fria första gången det år man fyller 12 år och att det sedan fortsätter som återkommande inslag några gånger per säsong (höst/vår) under tre år. Varje pass bygger på olika diskussionsövningar och värderingsövningar varvat med information. Ett genomgående inslag är bemötande av varandra både på och utanför planen, även i sociala medier. Ungdomssnacken berör också ämnen som självkänsla, ideal och psykisk ohälsa.