IFK Kristianstad - Eskilstuna Guif 31-23 (Ht 14-10)

IFK Kristianstad: Valter Chintz 6, Teitur Einarsson 6, Olafur Gudmundsson 5, Emil Hansson 3, Helge Freiman 3, Arnar Freyr Arnarsson 2, Marc Canellas 2, Alfred Ehn 2, Anton Halén 1, Viktor Hallén 1

: Fredrik Gustavsson 4, Emil Andersson 3, Daniel Ekman 3, Rickard Åkerman 3, Emil Hansson 3, Marcus Ekman 2, Eric Johansson 2, Simon Sonesten 2, Jesper Lindgren 1

Matchprotokoll

Matchanalys
Spelaranalys

Efter VM-uppehållet är det nu dags för herrlaget att börja matchandet i Handbollsligan igen. Tuffast möjliga motstånd väntar för Eskilstuna Guif då bussen styr ner till Kristianstad och en match mot serieledaren IFK Kristianstad.

David Sundgren tog kontakt med en målvakt per lag - Leo Larsson i IFK Kristianstad och "vår egen" Herdeiro Lucau inför omstarten för ett längre målvakssnack.

Snart match efter ett längre uppehåll, hur känns det?
Leo Larsson: Äntligen drar det igång. Det ska bli kul att komma igång igen med matcherna. Världsmästerskapet i Danmark/Tyskland har verkligen inspirerat.
Herdeiro Lucau: Det känns bra att det äntligen startar igen.

Hur har du och ditt lag lagt upp det här uppehållet med träning och dylikt?
Leo Larsson: Vi har lagt mycket fokus på fysen vilket vi kommer behöva inför vårens stora utmaningar.
Herdeiro Lucau: Det har varit tuffa och hårda träningspass där vi har dubblat vissa dagar. Vi har slipat på anfallsspelet. Det ser väldigt bra ut.

Vad tycker du om ditt lags säsong så här långt?
Leo Larsson: Vi är väldigt nöja med vår säsong hitintills. Vi leder handbollsligan och har tagit en del poäng i Champions League, bland annat tre poäng mot regerande Champions Leaguemästarna Montpellier. Men vi tittar inte så mycket i backspegeln utan vi vill vidare och framåt. Vi vet att lagen bakom oss jagar oss och att vi hela tiden måste bli bättre för att vinna matcher.
Herdeiro Lucau: Vi började väldigt trögt men tycker ändå att vi avslutade väldigt starkt som lag innan uppehållet.

Din egen säsong så här långt?
Leo Larsson: Jag är nöjd med min säsong då jag har har blivit lite jämnare och fått mer speltid även i Champions League vilket har varit väldigt inspirerande. Jag jobbar ständigt för att utvecklas och att bli bättre. Jag känner att jag har mer i mig och vill hjälpa laget så mycket som möjligt.
Herdeiro Lucau: Den är jag nöjd med men jag vill fortsätta på den vägen som jag avslutade hösten.

Kommentar om torsdagens motståndare?
Leo Larsson: Guif är alltid en rolig och häftig match. De kommer alltid med bra inställning och är väldigt besvärliga med sitt snabba och rörliga spel. Personligen gillar jag Guifs moderna spelsätt och är säker på att den framtida handbollen kommer se ut så.
Herdeiro Lucau: Bra spelare på alla positioner, svagheten är nog deras tålamod, ”dödar” dom inte matchen de första femton minutrarna så kan man vinna mot dom. De spelar en väldigt fartfylld handboll, växelspel och sen kommer deras skyttar och bombar, men jag räddar.

Något tips vad matchen på torsdag slutar?
Leo Larsson: Vi har varit starka på hemmaplan inför vår publik så jag hoppas att vi kan ta en ny vinst och börja vårsäsongen på bästa sätt.
Herdeiro Lucau: Det kan sluta hur som helst, är det någon gång man har en chans att vinna mot IFK på bortaplan så är det nu efter uppehållet.

Du står i ett lag med två jämna målvakter, och en ung lovande som tredjemålvakt. Berätta om ditt samarbete med dina målvaktskollegor.
Leo Larsson: Det är alltid tuff konkurrens vilket är väldigt inspirerande och samtidigt har vi många matcher och vi får båda vår del av speltid. Det är skönt att ha en kompetent kollega som man kan bolla idéer med.
Herdeiro Lucau: Jag tycker att samarbetet är bra, vi stöttar och pushar varandra hela tiden.

När får du besked om vem som står? Diskuterar ni målvakter det med lagledningen eller får ni beskedet direkt?
Leo Larsson: Jag har haft Ola Lindgren i 4,5 år och han lämnar alltid startuppställningen 60 min innan avkast och det är han som tar beslutet fullt ut. Jag ser med spänning fram emot hur det ska se ut med den nya tränarkonstelationen.
Herdeiro Lucau: Vi får beskedet 5-6 minuter innan match om vem som startar och det är tränarna som bestämmer fullt ut om vem som spelar.

Har du någon målvaktsförebild? I sånt fall, vem/vilka är dina förebilder?
Leo Larsson: Min största förebild inom handboll har varit GUIF-sonen Tomas Svensson. Vilken världsmålvakt och förebild! Jag har tittat mycket på honom, både under matcher och hans träningar och försökt ta efter. Jag har haft förmånen att vara på hans målvaktsläger några gånger vilket har hjälpt mig och inspirerat mig oerhört mycket. Peter Gentzel är en annan och vår sportchef Jesper Larsson som ständigt hjälper mig i min utveckling.
Herdeiro Lucau: Arpad Sterbik

Vem tycker du är världens bästa handbollsmålvakt? Nu och genom tiderna?

Leo Larsson: Niklas Landin är för tillfälligt världens bästa målvakt tillsammans med Arpad Sterbik. Två stycken oerhört kompletta målvakter som har en förmåga att vara bäst när det gäller.
Herdeiro Lucau: Arpad Sterbik. Genom tiderna är svårt.. finns väldigt många. Tomas Svensson, Thierry Omeyer, José Javier Hombrados, Slavomir Szmal..

Hur kommer det sig att du blev handbollsmålvakt?

Leo Larsson: När jag började spela handboll så saknade laget någon ordinarie målvakt vilket innebar att jag skulle få spela hela tiden om jag tog den positionen. Så jag var ensam och ohotad om speltiden vilket var en liten pojkes dröm.
Herdeiro Lucau: För att det var tråkigt att spela som utespelare.

Hur mycket tid lägger du på att kartlägga/granska dina motståndare?
Leo Larsson: Jag skulle vilja säga att jag inte är en så stor ”datornörd”. Jag lägger mellan 30-60 minuter innan varje match beroende på hur väl jag känner till motatåndarlaget. Jag försöker även läsa på andra saker än just skottrutiner så jag kan hjälpa mitt försvar så mycket jag kan.
Herdeiro Lucau: Det blir väldigt mycket.. allting måste sitta när matchen börjar.

Vem i ditt lag tycker du skjuter hårdast?
Leo Larsson: Islänningen Teitur Einarsson har ett skott som inte är roligt att stå i vägen för på morgonpassen.
Herdeiro Lucau: Fredrik Gustavsson

Vem skjuter hårdast i hela handbollsligan?
Leo Larsson: William Bogojevic (IK Sävehof) har bra löd i bössan.
Herdeiro Lucau: Mishels Liaba (Alingsås HK)

Vem har bäst teknik i avsluten i ditt eget lag?
Leo Larsson: Valter Chrintz har en oerhört läcker handled och en spelare vi ska njuta av så länge han är kvar i handpollsligan.

Vem har bäst teknik i avsluten i handbollsligan?
Leo Larsson: Tillsammans med Valter så vill jag nämna Stig- Tore Moen med en arm som jag efter snart tre år inte har en aning hur den fungerar.

Höjdpunkter

Efter drygt en månads uppehåll där vi kunnat döda handbollssuget med ett handbolls-VM är det nu äntligen dags för nästa match i Handbollsligan. Motståndare för dagen är inga mindre än IFK Kristianstad på bortaplan, ett Kristianstad som dagen till ära gått ut med att Ljubomir Vranjes kommer tillbaka i mitten av mars för att coacha laget. Idag sitter han dock på läktaren som åskådare och vi drar igång matchen!

Matchen börjar med Guif i anfall, men det blir dessvärre ett anfall som ganska kvickt slarvas bort efter ett tekniskt fel och Helge Freiman kontrar in 1-0 för IFK Kristianstad.

Mål Guif! Efter nästan tre minuter in i matchen hänger Emil Andersson dit bortalagets första för kvällen med ett underarmsskott i målvaktens första.

Det har börjat ganska avvaktande och båda lagen känner lite på varandra. Dock är det Guif som börjat piggast och efter ett väldigt långt anfall och bra rullning får man gung på Kristianstad-försvaret och Daniel Ekman gör 1-2 efter genombrott.

Lagen byter mål med varandra och efter räddning av Larsson i hemmaburen kan Kristianstad kontra in 4-3 och tar alltså ledningen för första gången i matchen.

Emil Andersson har börjat bra. Han gör en steg-i-sättning åt höger, hittar luckan och sätter den stenhårt till vänster om Larsson. Vi har 5-5 och en jämn match tio minuter in.

Några minuter senare börjar man märka en jobbig utveckling i matchen om man tittar på det ur Guifs ögon (och det gör vi ju). Larsson i hemmaburen har tagit två skott i rad och åt andra hållet har Einarsson gjort 2 mål för hemmalaget. Vi har 7-5 på tavlan 12 minuter in.

Guif försvarar sig bra och lyckas kontra in 7-6 genom Fredrik Gustavsson. Snabb replik från Helge Freiman som fått en bra start på matchen. Tredje målet för honom och Guif tar kvällens första time-out.

Domaren blåser igång matchen igen och Eskilstuna Guif har bytt ut Lindgren - D. Ekman - Andersson och satt in Johansson - M. Ekman - Åkerman på nio-meter istället.

Skott från Åkerman men Leo Larsson fortsätter ta bollarna och har just nu 58% (!) i räddningsprocent. Fortsätter han storspela blir detta en väldigt tuff kväll.

Einarsson fortsätter också göra mål framåt och just nu är det the story of the game. Det drar inte iväg allt för mycket, men nog drar sig Kristianstad längre och längre bort. 9-6.

Guif fortsätter ha svårt i anfallet och Kristianstad straffar bortalaget stenhårt. Vi har nu fyra bollars ledning för Kristianstad (10-6) och time-outen har inte fått den impact man hade hoppats på.

Lagen följdes åt i början av matchen, sedan drog Kristianstad iväg med fyra mål men nu verkar det ha "stabiliserats" sig igen. Lagen byter mål med varandra och vi har 12-8 till Kristianstad.

Guif börjar få hål på Larsson i målet! Viktiga mål av Gustavsson och Åkerman och nu har bortalaget knaprat in till 12-10 med fem minuter kvar av halvleken.

Med det sagt gör Kristianstad 2-0 sista fem minuterna och Guif går till halvtidsvila med underläge 14-10. Hemmalaget har genom Leo Larsson 50% i målvaktsräddningar och Guif med Lucau i buren har 26%, det är den stora skillnaden denna halvlek. Annars okej 30 minuter av Guif!

Andra halvlek är igång och Guif startar den med 5 utespelare efter att Fredrik Gustavsson dragit på sig matchens första utvisning i slutet av första halvlek. Hemmalaget börjar med boll och det tar cirkus 30 sekunder innan Olafur Gudmundsson sätter 15-10.

Matchen fortsätter som första halvlek avslutades, Larsson tar bollarna och Lucau får inte tag på dem. Vi har 17-11 tre minuter in i andra halvlek.

Guif har börjat få med Sonesten i matchen som gjort båda Guifs mål i andra. 17-12 genom Sonesten alltså och Kristianstad åker på en offensiv foul i nästkommande anfall.

Åkerman gör 17-13 och vi är tillbaka på fyra måls underläge! Hemmalaget drar på sig ytterligare en offensiv foul och Guif har chansen att reducera igen. Tyvärr tar inte Guif tillfället i akt utan åker också på ett tekniskt fel, denna gång felaktig spärr.

Matchen fortsätter med Kristianstad i fyramålsledning och 19-15 med dryga 20 minuter kvar. Guif tar in Adam Krantz i målet som vi hälsar välkommen tillbaka efter skada!

Eskilstuna Guif har börjat få träff i försvaret och Kristianstad har svårt att göra mål. Dock får vi inte tag på Kristianstads högersida utan Teitur Einarsson och Valter Chrintz gör två snabba och utökar ledningen till 21-16.

Viktig sekvens i matchen nu. Guif blir tilldömd straff men hittills 100-procentige Fredrik Gustavsson får erkänna sig besegrad av Leo Larsson som räddar straffen.

Slarviga anfall av Guif som har det svårt just nu. Kristianstad har fått några lätta kontringsmål och nu känns det som att matchen håller på att sticka iväg. Alfred Ehn kontrar in 24-17 och vi har endast 15 minuter kvar att spela.

Kristianstad fortsätter vara strået vassare i avslutningslägena och har nu 26-18. Luften verkar ha gått ur Eskilstuna Guif och det känns nästan som att man accepterat förlusten och att man försöker hålla nere resultatet.

Guif nätar och Kristianstad svarar, vilket tvingar Ekman till matchens andra time-out.

Straffkast Guif med sju minuter kvar. Emil Hansson får chansen efter Gustavssons miss och tar chansen med den äran. 28-21.

Einarsson fortsätter göra mål för hemmalaget och Guif har otroligt svårt att få träff på honom. Väldigt passiva vänster-tvåor i försvaret och Einarsson tackar och tar emot. Hans sjätte mål för kvällen. Det börjar rinna iväg nu, ställningen 30-21 med dryga fyra minuter kvar av matchen. Time-out Guif för att försöka putsa till siffrorna.

Sista minuterna avslutas i ett väldigt lågt tempo där båda lagen bara spelar av matchen.

Största skillnaden i matchen är hemmalagets 41% i målvaktsräddningar mot bortalagets 18%. Bättre målvaktsspel av Kristianstad men Leo Larsson fick också mycket bättre hjälp av försvaret.

Kristianstad var det starkare och bättre laget och vinner rättvist. Matchen slutar 31-23 och Eskilstuna Guif förlorar båda halvlekarna med fyra bollar.