Eskilstuna Guif - HK Aranäs 28-28 (Ht 13-13)

Eskilstuna Guif: Mathias Tholin 6, Daniel Ekman 4, Emil Andersson 3, Markus Sjöbrink 3, Simon Sonesten 3, Marcus Ekman 2, Fredrik Gustavsson 2, Marcus Pedersen 2, Robin  Andersson Dickfors 1, Daniel Wigö 1, Emil Hansson 1

HK Aranäs: Tommy Atterhäll 9, Philip Jonsson 6, Tobias Johnsson 6, August Wiger 3, Jonathan Wiklund 3, Victor Santos 1

Utvisningar: Guif 4x2, Aranäs 3x2, 1 rött kort (efter 3 utvisningar)

Publik:1056

Statistik:

Matchprotokoll

Arbetsprotokoll

Robin Andersson Dickfors visade gamla härliga takter när Sävehof besegrades i Eskilstuna för en vecka sedan. Vinst med sex bollar och Robin ordnade en handfull av dem. "Kul som satan, där alla var på topp. Själv mår jag bra. Kroppen är hel och jag har inte ont någonstans. Allt runtom handbollen är bra. Känner mig harmonisk och trivs med tillvaron", säger 28-åringen. Mot Sävehof slog Guif ur underläge, mot Aranäs är Guif favoriter. "De har inget att förlora. Ett kämpalag som har spetskvaliteter här och där. Jag tippar att vi vinner med 30-25", fortsätter Robin som ordnat 677 mål i A-laget sedan debuten i februari 2006. Den skadeförföljde publikfavoriten är inne på sin tolfte säsong.

Aranäs kommer från Kungsbacka, den nordligaste av de sex kommunerna i Halland. Stadens store son är Hasse "Guldfot" Jeppson som vann VM-brons i fotboll 1950 i Brasilien. Året därpå blev han andre svensk att spela i engelska ligan, för Charlton Athletic. Gjorde 24 februari 1951 hattrick mot Arsenal på Highbury! 1952 betalade Napoli 900 000 kronor för anfallaren, ett belopp som då var världsrekord för en övergång mellan två klubbar. Blev senare affärsman - konsul i Milano och vd för Volvo BM Italia. Avled 2013 i Rom.

Guif har mött Aranäs vid åtta tillfällen i seriesammanhang och leder segerstatistiken med 6-2. För drygt ett år sedan vann Guif med 39-24 i Sporthallen inför 1 119 åskådare. Viktor Östlund satte åtta bollar och Helge Freiman nätade sju gånger.

En av de målrikaste matcherna någonsin i Sporthallens 60-åriga historia - med 75 fullträffar - spelades 9 mars 2012. Guif triumferade med 43-32 över Aranäs. Mathias Tholin och Tobias Aren prickade in nio bollar vardera.

Aranäs debuterade i Elitserien 2010/11 och spelade tre säsonger i högsta serien innan de våren 2013 förlorade elitlicensen av ekonomiska skäl.

Guif har spelat nio hemmamatcher under säsongen. Totalpubliken är 8 885 personer. Snittet per match är 987 åskådare.

Aranäs tvingades kvala sig kvar förra säsongen efter att ha blivit nästjumbo med enbart Drott efter sig i tabellen. Västerås Irsta besegrades med 3-0 i kvalet.

Aranäs skrällde och slog Lugi med 31-29 den 15 december efter två viktiga mål under slutminuten. Philip Jonsson svarade för sju pytsar. Topplaget från Lund (som nyligen återfått fyra rättmätiga poäng efter ett bedrövligt hanterat skandalärende) var aldrig i ledningen någon gång.

I oktober/november lirade Aranäs kryss tre matcher på raken. Mot Hammarby, Malmö och Sävehof. En mycket ovanlig händelse. Under Peter Kanths tränarledning spelade Guif i november 2002 oavgjort fyra matcher i följd!

Aranäs spelar denna torsdag föreningens sammanlagt 147:e seriematch i eliten. Facit hittills: 42 vinster, 11 oavgjorda och 93 förluster. Bästa placering är en niondeplats med 29 poäng i sin debutsäsong. För Guifs del handlar det nu om match nr 1 247 i högsta serien. Facit (1958-2016): 586 vinster, 121 oavgjorda och 539 förluster. Guif behåller tredjeplatsen i maratontabellen, men fyran Lugi flåsar ivrigt i hasorna och är blott åtta poäng bakom.

Guif spelade handboll på datumet 29 december även förra året. Föll då med 26-25 i Skövde. På Annandagen var Guif tillbaka i Västergötland och fick åter stryk, 25-36. Samma förlustsiffror som mot Malmö nyligen. 29 december 2011 - också en torsdag - målkalasade Guif hemma mot H 43: smått osannolika 45-32.

Aranäs vann SM-guld för juniorer 20 mars 1994. I finalmatchen i Göteborg besegrades BK Söder med 20-17. Bland spelarna återfanns tvillingbröderna Anders och Mathias Franzén, lagkaptenen Pelle Linders samt målvakten Fredrik Ohlander.

Christer Johansson

Lika i årets sista herrmatch.

Trots tvåmålsledning i slutskedet lyckades inte Eskilstuna Guif knyta ihop säcken. Med fem sekunder kvar lyckades Aranäs sätta 28-28 i en riktig rysare i Skjulstahallen.

Eskilstuna Guif började matchen klart bäst. Adam Krantz började inspirerat i målet och hemmalaget fick bra utdelning framåt och gick upp till en 4-0-ledning innan gästerna spräckte Krantz nolla. Efter 11.18 är Aranäs ikapp och gick även upp i ledning med 5-6, innan de båda lagen började byta uddamålsledning med varandra fram till 10-10. Då svarade gästerna för ett litet ryck, främst på grund av/tack vare bra målvaktsspel av Daniel Bergqvist gick de upp till 10-13 vilket ledde till att Janne Ekman lade in timeout-kortet, Eskilstuna Guifs andra timeout i matchen, med 4.50 kvar av första halvlek. Lucau byttes in i mål för Eskilstuna Guif strax innan timeouten. Timeouten gav önskad effekt för hemmalaget som gjorde tre raka mål, varav 13-13 gjordes på frikast 30.00 av Simon Sonesten.

En riktigt svängig första halvlek. Början klart till Eskilstuna Guif, jämnare och sedan tog Aranäs över innan Eskilstuna Guif svarade ånyo.

Andra halvlek började riktigt jämnt. Fem minuter in i halvleken var det fortsatt likaläge, 16-16 - samtliga hemmamål i andra hade Mathias Tholin stått för.

Lagen fortsatte följas åt till 19-19 tio minuter in i halvleken efter att Daniel Ekman gjort två snygga mål.

Lucau i hemmamålet växlade upp och var en starkt bidragande orsak till att det stod 23-21 efter 47.45 vilket ledde till Aranäs andra timeout i matchen.

Med nio minuter kvar räddade Lucau en straff, och i anfallet efter satte Emil Andersson 25-22. Eskilstuna Guif ledde även med 26-23, men Aranäs gav inte slaget förlorat för det. Laget gjorde två snabba reduceringar och 26-25 på tavlan med 3.45 kvar.

Slutet blev oerhört dramatiskt. Fredrik Gustavsson var stensäker från straffpunkten till 27-25, Aranäs Tommy Atterhäll reducerade på straff, varpå Marcus Ekman stegade sig igenom och satte 28-26 när Eskilstuna Guif spelade med en man kort. Snabb replik av Aranäs, 28-27 med 1.30 kvar. Eskilstuna Guif hade oturen att träffa stolpen med 25 sekunder kvar, Aranäs tar sin sista timeout och med blott fem sekunder kvar på klockan kvitterade Tobias Johnsson till 28-28.

Oavgjort i 2016 sista match alltså. En match med många ansikten som till slut slutade lika. Tre bra målvakter, bland utespelarna utmärkte sig Tholin, bröderna Ekman i hemmalaget och hos gästerna var veteranen Atterhäll bäst med sina nio mål.

Nu väntar VM-uppehåll för herrarna så nu är det hög tid att stötta damlaget för fullt, nästa match där spelas 8/1 kl 16 mot GT Söder i Skjulstahallen.