Ännu en bortamatch väntar för Eskilstuna Guifs herrar. Denna gång är det Lugi som väntar!  David Sundgren kollade läget med "vårt" nytillskott på linjen Markus Hagelin och vår före detta mittsexa Markus Sjöbrink som från och med denna säsong är lagkapten i Lugi.

Vi börjar med Hagelins frågor och svar!

Vad tycker du om Eskilstuna Guifs start på säsongen
Förutom bottennappet hemma mot Hallby tycker jag vi har startat helt okej. Hade vi tagit två poäng till skulle jag säga att starten har varit bra.

Vad har du för åsikter om din säsongsstart?
Jag tycker att jag har kommit in bra i gruppen. Det har gått lite kämpigt för egen del handbollsmässigt, tycker inte att jag har presterat dåligt men jag har mer att ge. Som mittsexa handlar det mycket om att hitta samarbeten och timing med medspelarna i anfallspelet. I försvaret har det gått relativt bra men jag vill prestera bättre och bidra mer i alla delar av spelet.

Hur kommer det sig att det blev Eskilstuna Guif för dig?
Jag tycker att Eskilstuna Guif är en tradionsrik och ambitiös förening med bra förutsättningar. Jag och min familj fick ett fint intryck av människorna runt omkring klubben, dessutom fick jag möjligheten att satsa på min civila karriär parallellt med handbollen.

Du är åter efter några år utomlands, vad har du utvecklat under åren där mer än tyskan?
Jag har samlat på mig många erfarenheter, handbollsmässigt har jag blivit en klokare försvarsspelare.

Har du funnit dig tillrätta i Eskilstuna? Har du hittat några favoritställen i stan?
Absolut, jag och min familj har kommit in ordentligt i "ekorrehjulet". Jag tycker vi har skapat en vardag som fungerar med förskola, handboll och civilt arbete. Vi har givetvis besökt Parken zoo och nöjesparken, där är vår dotters favoritställe. Även de fina badplatserna kring Mälaren har vi uppskattat.

Du kämpar på linjen med Simon Sonesten och Jesper Hedar, vad har du att säga om de två killarna som spelare och som personer?
De är liksom mig två spelare som ger allt för laget, båda två är härliga lagkamrater!

Beskriv Zoran Roganovic som tränare?
Zoran sprider mycket energi tiill gruppen och jag tycker han verkar duktig på att utveckla oss individuellt. Han ger mycket positiv och negativ kritik, vilket är bra för lagets och spelarnas utveckling.

Vem tycker du är världens bästa mittsexa för närvarande?
Som anfallsmittsexa tycker jag att tyska Jannik Kohlbacher är ruskigt bra.

Lek med tanken att Eskilstuna Guif skulle ge er spelare personliga mållåtar, vilken låt hade du valt som mål-låt?
Jag kan inte säga någon specifik, men efter några år i Tyskland hade jag nog valt en tysk låt som ger mig en go känsla.

Har du någon idrottsförebild? Vem i sånt fall?
Ingen speciell, men jag har alltid beundrat ishockeyspelaren Nicklas Lidström.

Vad har du att säga om Lugi som motståndare? Hur pass bra koll har du efter några år utomlands?
På individnivå har jag inte så bra koll. Men jag kollar mycket på video inför varje match för att lära mig spelare och lag. Vad jag har sett hittils påminner Lugi mycket om det laget jag mötte för några år sedan. Ett robust försvar och tålmodigt anfallspel.

Du får snacka handboll i en timme med vem du vill, vem hade du valt och varför?
Det finns säkerligen många handbollsorakel jag skulle vilja snacka handboll med. Men min bror Erik pratar jag gärna handboll med, han kommer ofta med bra feedback och är en positiv människa.

Över till Sjöbrinks frågor och svar!

Tankar kring Lugis säsongsstart?
Jag tycker att vi har gjort en klart godkänd start på säsongen. Det är matchen mot IFK Ystad som jag tycker att vi borde gjort bättre. Annars har det varit många matcher där vi spelat bra och också vunnit.

Vad har du att säga om din egen start på säsongen?
Jag tycker att det har känts bra både defensivt och offensivt. Extra kul när offensiven känns bra så här tidigt. Förra säsongen gick det lite tyngre i början.

Ny lagkapten i Lugi, hur kommer det sig att du blev utsedd till det tror du?
Vi har ett väldigt ungt lag och jag är en av de äldsta samt att jag har varit med i högsta serien i 6-7 år nu. Sen vågar jag säga vad jag tycker och tänker samt är en pådrivare. Så en blandning av rutin och ledarskapsegenskaper.

Med ditt förflutet i Eskilstuna Guif, känns det extra att möta laget eller har det blivit en match i mängden nu?
Det känns mest roligt. Nu är ju laget nästan helt utbytt så det är inte många kvar från den tiden när jag spelade där. Några finns kvar och det ska bli kul att träffa och möta dem.

Vad har du att säga om Eskilstuna Guif som motståndare?
Som sagt ett nästan helt nytt lag. Jag har kollat några matcher och de krigar om varje boll. Eric Johansson har varit riktigt bra här i början så honom får vi se upp med.

Vad saknar du mest med staden Eskilstuna?
Svår fråga. Inget speciellt sådär men jag hade två fina år där jag träffade många härliga människor och det är dem jag saknar mest med Eskilstuna. Vi hade en riktigt bra lagsammanhållning.

Vem håller du som världens bästa mitt-sexa i dagsläget?
Har inte kollat så mycket internationell handboll denna säsongen men Ludovic Fabregas som spelar i Barcelona tycker jag är en av de bättre i världen.

Har du någon idrottsförebild? Vem/vilka?
Har ingen speciell idrottsförebild faktiskt.

Du får en timmes handbollssnack med vem du vill, vem hade du valt och varför?
Då skulle jag tagit ett snack med Tobias Karlsson. En fantastisk försvarsspelare och ledare som jag gärna hade tagit tips av.

Höjdpunkter

Ytterligare en hedersam bortaförlust.

Matchen började jämnt och lagen följdes åt inledningsvis.
GUIF använde sig av långa anfall där man började med lågt tempo för att sedan blixtra till i snabba attacker.
Framför allt var det då Marcus Ekman och Eric Johansson som satte fart och kom på både genombrott och skott.
Tyvärr för GUIFs del så storspelade LUGIs målvakt Simon Sejr Jensen, vilket ledde till enkla kontringsmål för hemmalaget.

När väl GUIF fick stopp på LUGIs kontringar så fungerade samarbetet mellan försvar och målvakt bra. Ett effektivt 6-0 försvar gjorde att Lugi fick svårare att komma till lägen och Lucau storspelad i målet. När man dessutom hade bra variation i anfallsspelet kunde man rycka till sig en fyramålsledning med 14-10 efter 25 minuter.

Dessvärre så slutade halvleken olyckligt för GUIF. En misslyckad japan med fem sekunder kvar ledde till LUGI-kontring.
Lucas Pellas fick ett läge långt ut på kanten men blev i skottögonblicket knuffad av Eric Johansson som blev utvisad.
LUGi kunde sen fastställa halvtidsresultatet 13-15 på straff, tvåmålsledning för GUIF.

I andra halvlek kunde LUGI snabbt reducera till 14-15 men sen kom en period med mängder av tekniska fel och målvaktsräddningar.
Det tog sex och en halv minut innan GUIF via Kasper Larsson kunde kontra in 16-14 bakom Anton Hagvall som kommit in i LUGI-målet efter att Simon Sejr Jensen blivit utvisad för snack i slutet av första halvlek.  Anton Hagvall hade dessförinnan svarat för flera avancerade räddningar.

Lucau fortsatte storspela i mål och GUIF låg i förarsäte med ett eller ett par måls ledning under den första kvarten i andra halvlek.
GUIF hade fått matchen dit man ville och LUGI tog timeout efter dryga kvarten med GUIF-ledning 22-20.
Timeouten gav önskat resultat för LUGI som kunde vända och gå upp till ledning med 26-25. Mycket tack vare att man lyckades sätta sina kantspelare i lägen, något som Lucau i målet hade svårt att mota.
GUIF fick betydligt också betydligt svårare framåt mot ett aggressivt LUGI och hade det inte varit för Robin Andersson Dickfors som svarade för några patenterade stegisättningar hade LUGI-ledningen varit större.

En GUIF-timeout gav inte önskat resultat. Utvisningar och bolltapp ledde till att LUGI kunde rycka ytterligare till 28-25 med fem minuter kvar.

Ett 5-1 försvar med Eric Johansson som spets lyckades störa LUGI en del men GUIF kom inte närmare än ett måls underläge (27-28). Man hade chans på kvittering efter att Lucau gjort sin fjärde straffräddning för dagen. Eric Johansson försökte men hans skott gick utanför och Isak Persson kunde spika slutresultatet 29-27 med ett mål från högerkanten med 20 sekunder kvar.

Ytterligare en hygglig bortamatch utan att kunna knyta ihop säcken på slutet.
Bäst i GUIF idag var Lucau som trots att han mattades något i andra halvlek slutade på fina 40% räddningar.

För tillfället finns det inget att visa här.