Eskilstuna Guif - Lugi HF 21-24 (Ht 9-13)

Eskilstuna Guif: Emil Andersson 5, Robin Andersson Dickfors 3, Fredrik Gustavsson 3, Emil Hansson 2, Simon Sonesten 2, Erik Johansson 2, Mathias Tholin 1, Jesper Lindgren 1, Erik Persson 1, Thim Ahlin 1

Lugi HF: Alfred Jönsson 5, Adam Tumba 4, Hampus Jildenbäck 4, Anders Hallberg 4, Jakob Wickman Modigh 3, Hampus Henningsson 3, Niklas Mörk 1

Matchanalys

Spelaranalys

Matchvärd Västra Porten

Vi tog ett snack med tränarna Janne Ekman (JE) och Tomas Axnér (TA) inför onsdagens heta Handbollsligamatch i STIGA Sports Arena.

Det inledande poolspelet är över, efter en massa Skånederbyn i söder och Svealandsduster har bägge lagen inkasserat fyra vinster och två förluster, har det gått planenligt eller bättre/sämre än väntat?

TA: Jag tycker att det resultatmässigt är i linje med mina förväntningar på det här relativt unga laget. Matchen mot YIF senast är jag dock inte helt nöjd med spelmässigt.

JE: Poängmässigt godkänt med 8 av 12 poäng. Det har varit väldigt jämnt i de flesta matcherna och det är en styrka att kunna vinna matcherna då.

Nu är det alltså dags att mäta sig även mot lagen från den andra poolen och först på tur är en match mellan Eskilstuna Guif och LUGI i nya STIGA Sports Arena. Tankar kring matchen?

JE: Lugi är alltid kul att möta. Dom spelar ett fartfyllt anfallsspel där Alfred Jönsson framförallt visat framfötterna. I försvar så är det ett par rutinerade herrar i mittblocket som vi ska försöka luckra upp.

TA: Att vi spelar på bortaplan mot ett lag av samma kaliber som oss själva. Det kommer bli en jämn match där nycklarna för oss blir defensiva.

Tomas Axnér

Förra säsongen vann ni dubbelt mot Eskilstuna Guif som ställer upp med i stort sett samma lag som då. Ni har också i stort sett samma lag denna säsong (minus Jeppsson & Arrman). Hur mycket har ni ändrat på spelupplägget till denna säsong med tanke på att ni blivit av med en riktig bombkastare?

TA: Tappet av Jeppson och Arrman känns naturligtvis men vi har likt GUIF en filosofi att bygga på lokala talanger och jag tror att vi redan till våren och framförallt till nästa säsong ska kunna kompensera nämnda spelarförluster. Däremot kan vi spela en snabbare handboll där fler bidrar utan Simon som var en central pelare i vårt tidigare lagbygge.

Två förluster mot LUGI förra säsongen och nu är det en del skador (Ekman & Ekman) som stör Eskilstuna Guif för tillfället, hur tänker du kring det?

JE: Lugi gick segrande ur bägge matcherna förra året även om det under långa perioder i matcherna var en jämn tillställning. Vi har duktiga spelare på 9m som får hjälpas åt, precis som vanligt, att dela på ansvaret i anfallsspelet.

Nåt som överraskat positivt och negativt i inledningen av Handbollsligan?

TA: Jag tycker att GUIF tillsammans med RIK har överraskat positivt. Negativt är väl att vi redan har några lag fast förankrade i botten. Sedan hade jag nog större förväntningar på Sävehof men de kommer väl igång vad det lider.

JE: Kul att det är så många jämna matcher i serien, det blir därför viktigt för alla lagen att lägga fullt fokus på varje match.

Eric Johansson fick göra debut i högstaligan senast och gjorde det riktigt bra. Eric var ju med en hel del under försäsongen (22 mål på fem matcher), hur skulle du beskriva honom som spelare för de som ännu inte sett honom spela?

JE: Eric är nästa spelare som vi lyfter upp från vår egen ungdomsverksamhet. Född 2000, men uppträder och spelar redan nu på ett klokt och bra sätt i sin 9m-roll. Eric har en väldigt bra speluppfattning och ett härligt skott. Förhoppningsvis kan han få visa det även för hemmapubliken redan i matchen mot Lugi.

Janne Ekman

Höjdpunkter

Hemmaförlust mot LUGI

Ett heltaggat LUGI, främst bakåt, lyckades besegra Eskilstuna Guif i kvällens drabbning i Stiga Sports Arena. Slutsiffrorna skrevs till 21-24 inför 1866 åskådare.

LUGI började bäst och hade ledningen med 3-1 efter fyra minuter. Adam Krantz gjorde en straffräddning och efter 6.40 var Eskilstuna Guif ikapp efter två mål av Robin Andersson Dickfors.

Lugi var dock aningen hetare och efter 8.30 tog Eskilstuna Guif sin första timeout i matchen, ställningen var då 4-6.

12.02 drabbades LUGI av sin första utvisning i matchen, men lyckades vinna den med 2-0 och ledde med 8-5.

Eskilstuna Guif hade det väldigt kämpigt med LUGIs försvar i första halvlek, efter 19 minuter var Lundensarna uppe i en femmålsledning (11-6), två raka hemmamål varav det ena var riktigt snyggt - ett inspel på linjen av Emil Hansson som Thim Ahlin förvaltade väl fram till 8-11. Adam Krantz stod för ännu en straffräddning men gästerna behöll kontrollen i slutet av halvleken med hårt och bestämt försvarsspel och när paussignalen ljöd stod det 9-13 på resultattavlan.

Eskilstuna Guif inledde andra halvlek med 5-1-försvar, Krantz startade med en frilägesräddning och Emil Andersson fick äran att de två första målen i andra halvlek innan ett straffmål gav 11-14 på resultattavlan tre minuter in i halvleken.

Ett mer taggat hemmaförsvar gav hemmalaget vittring men LUGI höll distansen till tre mål, efter 9.45 var ställningen 14-17 och Eskilstuna Guif tog sin andra timeout i matchen, Emil Andersson gjorde tämligen omgående 15-17, Emils femte mål i matchen.

LUGI gjorde efter målet ett målvaktsbyte, Josip Cavar ersatte Oscar Jensen.

Gästerna fortsatte vara i förarsätet och ledde med 21-18 med fjorton minuter kvar. Eskilstuna Guif reducerade till två mål då och då men hade förtvivlat svårt att komma närmare än så.

17.05 in i andra halvlek tog hemmalaget sin sista timeout i matchen, då ledde gästerna med fyra mål. Robin Andersson Dickfors reducerade tämligen omgående efter timeouten men gästerna behöll kylan och var fortsatt väldigt bestämda i sitt försvarsspel.

21.24 tog LUGI sin andra timeout i matchen, ställningen var då 19-22.

Krantz knep sin tredje straff i matchen och gav värdarna ett visst hopp i matchen efter timeouten.

Fredrik Gustavsson reducerade till 20-22, men gästerna fortsatte göra psykologiskt viktiga mål, 20-23 genom Adam Tumba. Emil Hansson trollade in 21-23 med cirka 2.30 kvar, men närmare än så kom inte hemmalaget. LUGI tog timeout med 24 sekunder kvar och satte matchens sista mål strax efter det.

Nya tag på söndag, då Eskilstuna Guif åker till Skövde för att försöka få revansch för förlusten i hemmapremiären.