EM-kval i Eskilstuna

Sverige möter Montenegro i STIGA Sports Arena

Den 9 januari kommer Sveriges herrlandslag i handboll spela EM-kval i STIGA Sports Arena, Eskilstuna och motstånden blir ingen mindre än Montenegro där Guiftränaren Zoran Roganovic är förbundskapten.

I kvalet till EM 2022 har Sverige lottats i samma grupp som Montenegro, Rumänien och Kosovo och första matchen sker hemma i Sverige i Partille Arena, Göteborg redan den 5 november.

Zoran Roganovic, förbundskapten Montenegro och tränare i Eskisltuna Guif
-Att möte Sverige kommer kännas lite konstigt eftersom jag känner mig som lite svensk efter att ha bott här i 17 år. Att spela matchen i Stiga kommer kännas overkligt, jag är mycket stolt över klubbens proffsiga sätt kring denna landskamp, jag vet att Guif reagerade samma kväll när lottningen blev klar med jobbet att få matchen till Eskilstuna.

Om chanserna till att ta Montenegro till EM:
-Gruppen är bra och det kommer inte vara klart vilka som ska få spela EM förrän sista matchen är spelad, Sverige är en favorit men Montenegro kommer göra allt för att ta oss till EM.

Om vilka Eskilstunaborna ska heja på
-Jag har funderat på att kanske coacha i Guiftröja och på så sätt få lite stöd skrattar Zoran som ändå hoppas på lite sympati för sig och sitt lag även fast han tycker att det är Sverige man ska heja på.

Glenn Solberg, som tog över som förbundskapten för det svenska herrlandslaget efter EM i januari förbereder sig just nu för att ta ut sin första officiella landslagstrupp. Den 12 oktober kommer den att presenteras och första samlingen sker i Göteborg den 2 november inför premiärmatchen.

Förbundskapten Glenn Solberg:
– Det ska bli fantastiskt härligt att äntligen få samla landslaget, både jag och spelarna har nog sett fram emot det efter vårens och sommarens inställda och uppskjutna matcher.


EM-kvalet fortsätter sedan i januari, där Sverige under uppladdningen inför avresan till VM i Egypten ska möta Montenegro i ett dubbelmöte. Det första spelas Podgorica den 6 januari, returen i STIGA Sports Arena i Eskilstuna, där gästernas förbundskapten Zoran Roganovic till vardags leder Eskilstuna Guif i Handbollsligan. 
– Montenegro är en motståndare som ställa till det för alla landslag i världen, samtidigt kommer de matcherna att ge oss ett bra kvitto på vår form inför VM i Egypten som vi också ser fram emot, säger Solberg. 

Max Darj, som de senaste åren varit med i landslagets lagkaptensråd: 
– Fyra EM-kvalmatcher väntar innan VM startar och som vanligt när vi går in till en match siktar vi på att vinna, vilken motståndare som än står på planen. Jag tippar att gruppsegern kommer att stå mellan Sverige och Montenegro, men Rumänien har ställt till det förr för Sverige. 


Mikael Lönngren, evenemangschef på Destination Eskilstuna:

– Jag ser verkligen fram emot att Eskilstuna återigen står värd för ett stort handbollsevenemang! Handbollslandslaget, Eskilstuna Guif och kommunkoncernen har ett gott samarbete och vi fortsätter vårt långsiktiga arbete för att Eskilstuna ska vara en intressant evenemangsstad.

 Information om eventuell biljettförsäljning och publik på matcherna kommer i ett senare skede när nya regler och riktlinjer har klubbats av regeringen. 


HERRLANDSLAGETS KOMMANDE MATCHER
5 november: Rumänien (EM-kval, Partille Arena, 18.00)
8 november: Kosovo (EM, kval, Pallati i Rinise dhe Sporteve, Pristina, 17.00)
6 januari: Montenegro (EM-kval, Podgorica)
9 januari: Montenegro (EM-kval, STIGA Sports Arena, Eskilstuna)
14 januari: Tjeckien (VM)
16 januari: Kvallag från Syd-/Centralamerika (VM)




Datum: 2020-09-18 10:55