En hyllning till Zacke

För två veckor sen meddelade Mattias Zachrisson, en av de största lirarna inom svensk handboll, att han tyvärr måste ge upp sin spelarkarriär. I samband med hemmamatchen mot RIK kommer vi att hylla ”Zacke” för hans fantastiska karriär. Statistikern Christer Johansson har sammanfattat Zackes år i Eskilstuna Guif:

 

Det är verkligen en av de absolut största spelarna någonsin i Guif som blir avtackad för alla sina insatser i samband med måndagens hemmamatch mot Redbergslids IK, de mesta mästarna.

 

"Zacke", född 22 augusti 1990, anslöt till Eskilstunaklubben från Irsta i Västerås 2005. Efter spel i ungdomslag var Mattias redo för A-lagsdebut i Guif på hösten 2007, vid 17 års ålder. Under sex riktigt heta säsonger spelade högersexan med tröja nr 21 en helt avgörande roll när Guif vid flera tillfällen utmanade om SM-guldet. En serieseger 2012 samt två finaläventyr 2009 (mot Alingsås) och 2011 (mot Sävehof) är tunga meriter för Zacke som naturligtvis hade varit värd att lyckas nå hela vägen fram till den svåråtkomliga titeln.

 

Mattias gjorde entré i A-laget efter en tämligen blek säsong 2006/07 som satte supportrarnas nerver i dallring. Det krävdes nämligen en tredje och helt avgörande kvalmatch mot just Irsta för att säkra ett förnyat kontrakt i högsta serien.

 

Mattias Zachrisson, en bollbegåvning utöver det vanliga, står bokförd för sammanlagt 1 299 mål i Guif i tävlingssammanhang, fördelat på 912 i Elitserien, 264 i SM-slutspel och 123 under fyra olika säsonger i Europaspelet. Ett fantastiskt facit. När det gäller elitseriemål är det enbart Erik Hajas och Mathias Tholin som överträffar Zacke, när det handlar om fullträffar i slutspelfighter är han den främste målspottaren någonsin.

 

Vid totalt 24 minnesvärda tillfällen har Mattias ordnat tvåsiffrigt, snickrat in tio mål eller mera i Guiftröjan. Allra flest nätkänningar kom den 18 februari 2009 när IFK Skövde bortabesegrades med 35-30. Zacke satte 16 bollar! I Sporthallen blev det 14 mål som mest i en enskild match, 24 oktober 2010, då Aranäs fick ge sig med 35-32. Den där magiska vinterkvällen i Skövde för drygt elva år sedan innebar att Zachrisson kvitterade ut hela 10,5 MEP-poäng efter en i stort sett fläckfri magnifik insats.

 

Sex innehållsrika säsonger således som ökade handbollstemperaturen väsentligt i stan. Som gav två finalplatser, två semifinalframträdanden och två kvartsfinaläventyr. I Europacuperna spelade Mattias 19 matcher och besökte åtta olika länder, detta med blandad framgång. Tio mål på bortaplan mot Rhein-Neckar Löwen 18 februari 2012 gjorde onekligen ett lika stort intryck som avtryck.

 

Under den avslutande säsongen var Zacke fotskadad och borta under en längre tid under vårvintern. Efter en smäll mot Hammarby i februari, i ett annat klassiskt palats - Eriksdalshallen. Ett annat läskigt minne var när stjärnan året innan knockades blodig i Sporthallen i en galen semifinalrysare mot IFK Kristianstad som i efterhand får betraktas som den moraliska finalen. Guif hade ett kanonlag, solen stod i zenit, seriesegern var bärgad, men den skånska kraften vägde över. 

 

Den allra sista matchen i Guif var en fjärde kvartsfinal hemma mot Sävehof (förlust 27-30) som spelades i Eskilstuna den 10 april 2013. Därefter väntade en internationell karriär i Berlin.

 

Tack för underhållningen!

 

CHRISTER JOHANSSON




Datum: 2020-11-23 12:00