Moa & Rebecka inspirerar unga ledare i Eskilstuna Guif

Moa Ergéus och Rebecka Lindblom spelade själva handboll innan de fick lägga av på grund av skador. De blev dock kvar i föreningen, men som ledare för Flickor 07. En erfarenhet som har varit berikande på många sätt! Nu vill de uppmuntra fler ungdomar i Eskilstuna Guif att bli ledare och har startat upp nätverket Unga ledare.

 

Nätverket Unga ledare hade uppstartsträff i mars och ett tiotal ungdomar deltog. Moa och Rebecka berättade om deras resa och om hur det är att vara ledare för tjejer som bara är några år yngre än dem själva. I deras fall har de blivit som storasystrar för tjejerna och har kommit dem väldigt nära.

 

- Det bästa med att vara ledare är att få dela den enorma glädjen i laget och att få ta del av utvecklingen både på och utanför planen, säger Moa och Rebecka.

 

Under våren har de också gjort en enkätstudie bland ledare för föreningens ungdomslag där de fångat upp intresset för att få hjälp av en ung ledare i sitt lag. Ett tiotal lag lämnade önskemål om att ta emot en ung ledare, och inför nästa säsong kommer Moa och Rebecka försöka matcha ihop intresserade ungdomar med lag som vill ha unga ledare. Som stöd kommer det tas fram riktlinjer för vilka förväntningar som ligger dels på det lag som tar emot en ledare och dels på den unga ledaren.

 

- En ung ledare ska förstås ha ett handbollsintresse, men också vara ansvarstagande och våga kommunicera och stå inför en grupp. Som mottagande lag behöver man vara välkomnande och ge den unga ledaren både stöd och egna uppgifter, berättar Moa och Rebecka.

 

Att vara ung ledare behöver inte bara innebära att vara ledare för föreningens egna lag, utan även att inspirera barn och unga att börja med handboll. Eskilstuna Guif har haft öppna lovaktiviteter både sport- och påsklov med konceptet Hand the Ball, som handlar om att få barn och unga att röra sig och ha roligt. Åtta unga ledare har fått introduktion till Hand the Ball och varit ledare för lovaktiviteterna.

 

Unga ledare har startat som ett projekt under våren med finansiering från Eskilstuna kommun som ett sätt att få unga att stanna i föreningen efter pandemin. Men förhoppningen är att nätverket ska leva kvar och att föreningen ska kunna säkra sin ledarförsörjning i framtiden från egna led. Genom nätverket ska unga ledare få utbildning och erfarenhetsutbyte.

 

Är du född 2007 eller tidigare och tycker det låter spännande att vara ung ledare, kontakta gärna Moa Ergérus 0720-150878 eller Rebecka Lindblom 0733-322170.




Datum: 2022-04-19 13:20