Nytt kapitel inleds i arenornas stad

Den 6 april 2017 är Eskilstunas tredje multiarena redo att tas i bruk. I april 2012 togs beslut om projektet. Väntan har varit lång på att få kliva in i en ny tid i en ny modern anläggning som kan tillgodose dagens och morgondagens krav och behov. Kommunen är den 15:e största i landet vad gäller folkmängd varför underlag gott och väl finns för en arena i den här storleksordningen.
 
17 november 1911 togs Idrottsbyggnaden i bruk. Den cirkelrunda träskapelsen uppfördes på tolv dagar till en kostnad av 15 000 kronor och låg på Ruddammsgatan 10. "Bygget", som arenan kallades i folkmun, var 31 meter i diameter, liknade en cirkusmanege, och såg mycket brottning och andra kraftsporter. Det fanns plats för ca 1 600 personer. Bygget, helt i avsaknad av värmeisolering, hade tjänat färdigt i april 1955. Då hade staden precis fått en ny arena. Upprörda känslostormar förekom när idrotten skulle flytta till en ny hemvist. Under 44 år noterades 777 evenemang, allt från Statsministertal, konsert med Duke Ellington till Guifs nyårsvakor.
 
Guif spelade sina handbollsmatcher på den här tiden i gamla tennishallen på Västeråsvägen 16, lite snett emot Tunavallens tidigare B-plan. Tennishallen uppfördes 1928 och Guif spelade sin sista seriematch i hallen 20 februari 1955. Seger med 17-11 mot Karle IF i sista omgången i division II östra, vilket gav en femteplats i sluttabellen med 17 poäng på 18 matcher. Sedan TK Hobby flyttat till nya lokaler på Vagnmakarevägen övertogs hallen 1983 av Eskilstuna Badmintonklubb. Gamla tennishallen brann ner 15 mars 1997.
 
Sporthallen invigdes söndagen den 13 mars 1955 av HKH Prins Bertil, då även ordförande i Riksidrottsförbundet. Veckan innan hade Sixten Jernberg vunnit sitt första Vasalopp. Kostnaden för projektet uppgick till drygt fyra miljoner kronor och debatten om dess tillkomst hade pågått i 20 år. Så här sa prinsen i sitt invigningstal: "Sporthallen har gjort ett överväldigande intryck på mig. Den är väl genomtänkt och planerad. En stilren och vacker hall. I en industristad som Eskilstuna är en ändamålsenlig lokal för idrottsutövning av synnerligen stort värde och jag lyckönskar staden, dess unga och äldre invånare till denna välplanerade sporthall som är modernast i landet".
 
Förutom prinsen medverkade landshövding Bo Hammarskjöld, stadsfullmäktiges ordförande Bernhard Hellström och intendent Sven Stålstad. Banketten för 150 personer hölls i Stadshusets festvåning. Vid invigningen som pågick i 1:33 bjöds det på bordtennisuppvisning med "Nicke" Bergström och Lars-Åke "Jocko" Jonsson. Rytmiska gymnaster från EGF:s kvinnliga elittrupp gav starka applåder. "Då var jag 15 år och med i truppen. Minns att jag var väldigt nervös", säger Lahja Molin 62 år senare.
 

Garderobsavgiften denna dag var 25 öre vilket inbringade 325 riksdaler till Tunafors SK som ställde upp med personal. Sporthallen togs omgående i bruk, två timmar efter den högtidliga invigningen. Tennisgala med Sven Davidsson (två Grand Slam-titlar), därefter ett religiöst möte som lockade 4 000 åskådare, och den första handbollsmatchen spelades några dagar senare mellan Sveriges A- och B-landslag inför fullsatt salong.

 

Guifs första säsong i Templet var 55/56 som inleddes med ett hett derby 9 oktober 1955 mot IFK Eskilstuna (15-6) och avslutades med serieseger i division II och allsvenskt kval. Där blev dock H 43 från Lund för svåra, men två år senare gick det bättre då Guif kvalade sig upp i högsta serien för första gången. "Golvet har en härlig svikt och nu slipper våra målvakter träna framför ribbstolar", förkunnade legendariske lagledaren Gunnar Boberg.

 

Första tävlingsmatchen i Sporthallen spelades 1 oktober 1955, IFK Eskilstuna-Västerås HF 9-11. Något som kom lite i skymundan av folkomröstningen om högertrafik. Guifs målskyttar i premiärderbyt mot IFK var Bengt Möller 6, Uno "Lögarn" Jonsson 3, Lennart Gustavsson 3, Arne Lindholm  1, Ove Nilsson 1 och Gunnar "Schottis" Andersson 1. Målvakter i varsin bur var Enar Widén och Clas Karlsson.

 

Här har spelats VM-handboll, serie-, slutspels- och kvalmatcher i oräkneligt antal. Unika musikarrangemang och grandios hyllning till Tomas Gustafson sedan denne hemfört flera OS-guld. Guif har spelat 25 Europacupmatcher och två SM-finaler i tegeltemplet. Den sista handbollsmatchen av tävlingskaraktär spelades 25 april 2016 då Guif föll med 20-21 i SM-slutspelet mot Alingsås. I mars 2017, veckorna innan den nya arenans premiär, har Sporthallen rivits bit för bit. Nu är den klassiska byggnaden som skänkt så mycket glädje, känslor och spänning ett minne blott.

 

Christer Johansson




Datum: 2017-04-05 08:06