Eskilstuna Guifs ekonomi på rätt väg

Eskilstuna Guifs ekonomi på rätt väg – förlust har förbytts till vinst

 

Styrelsen för Eskilstuna Guif presenterar sin resultatrapport för årsmötet på måndag den 12 juni kl 18.00.

Från och med måndag den 5 juni kl 18.00 kan medlemmarna hämta mötehandlingarna på Guifs kansli.

 

För drygt 1,5 år sedan var ekonomin i fritt fall och föreningen var nära konkurs. Guifs styrelse genomförde ett omfattande saneringsprogram. Ett program för att överleva som förening. Mängder av insatser genomfördes. Spelare, tränare och ledare sänkte sina ersättningar. Eskilstunaborna hjälpte till. Sponsorer och kommunen ställde upp. Sparbanken Rekarne trodde på föreningen och lånade ut pengar för att säkra Guifs fortlevnad. Vi överlevde säsongen, men med ett stort underskott.

 

Det ekonomiska arbetet för denna säsong har givit önskad effekt, resultatet för verksamhetsåret uppgår till 1 Mkr. Det är mycket glädjande, men det innebär inte att vi kan blåsa faran över. Men det är ett stort steg framåt och vi kan nu börja amortera på våra lån enligt vår affärsplan.

 

Samtidigt som vi sanerat ekonomin har vi kunnat nå sportsliga framgångar; det unga herrlaget tog sig till slutspel, damlaget kvalade för andra året i rad upp mot SHE och herrjuniorerna knep ett SM-silver.

 

Det ekonomiska resultatet för verksamhetsåret ger ett överskott på över 1 Mkr kronor.

CG Hjelm, ordförande i Eskilstuna Guif, hur har ni lyckats med detta?

-Föreningen fastställde i början av 2016 en femårig affärsplan som vi jobbar efter. Grunden i affärsplanen att vi skall bli en obelånad förening inom fem år. Det är en förutsättning att ha ordning på ekonomin för att kunna nå sportligt höga mål.  Budgetmålet i vår femåriga affärsplan var att vi denna säsong skulle nå ett plusresultat på 458 kkr, vilket vi överträffar.

 

Överträffar? Föreningen gör ju nästan det dubbla resultatet?

-Ja, det stämmer. Vi når över 500 kkr i vinst i vår operativa verksamhetsbudget och det är vi mycket nöjda med. Vi får utöver det en extra utdelning från vår huvudsponsor Sparbanken Rekarne. I vår dialog inför säsongen var vi överens om att ekonomin måste vändas och ett resultatmål lades in i sponsoravtalet.  Den extra utdelningen kommer gå oavkortat till att betala av lån.

 

Mats Bengtsson, VD på Sparbanken Rekarne, det går bra för Guif ekonomiskt nu?

-Ja, föreningen har lyckats göra den ekonomiska vändning som man var tvungen till. Som stor sponsor är det viktigt för oss att föreningar som vi sponsrar har ordning på sin ekonomi och det premierade vi i avtalet för denna säsong. Guifs styrelse har gjort en bra affärsplan som man följer på ett föredömligt sätt.

 

CG Hjelm, hur ser det ut framöver för föreningen?

- Om vi fortsätter att följa vår affärsplan så kommer vi vara obelånade inom fem år. Vi har gjort en ekonomisk vändning under Skjulstaåret och har bättre förutsättningar framöver. Fokus måste ligga kvar på att ha stabil ekonomi utan krissituationer så att föreningen kan ha arbetsro. Den sportsliga delen skall utvecklas successivt och vi siktar bl a på att förstärka den centrala organisationen.




Datum: 2017-06-08 19:00