Slutspelsraffel mot Kristianstad

För fjärde gången genom åren duellerar Eskilstuna Guif och IFK Kristianstad i SM-slutspel. Första gången var 1997 i kvartsfinal, och för sex år sedan såg vi ett semifinaldrama av sällan skådat slag. Guif spelar på Påskdagen sin 132:a slutspelsmatch i det 27:e slutspelsäventyret. Här följer fakta från tidigare års matcher mot det regerande mästarlaget:

Guif-Kristianstad 25-23 (12-11), kvartsfinal 1:3, 19 mars 1997, publik: 1 878.

Sittplatsbiljetterna kostade 80 kronor i Sporthallen när Guif vann i en tät, tuff, fysisk och dramatisk uppgörelse. Lagkaptenen Jimmy Jonsson (utpekad som 1900-talets störste buse i landet) var åter efter ett uppehåll, och Erik Hajas hade inte spelat på sex veckor. Ett specialskydd i skon medförde att han kunde röra sig utan smärtor. Kom igång ordentligt i andra halvlek då han satte åtta av sina tio mål bakom storspelande Marinko Kurtovic. Guif var illa ute när Richard Andersson via två snabba vände 14-14 till 14-16. Segern säkrades först i slutminuterna.

Övriga Guifmål: Jan Källman 4, Johan Moberger 3, Kent Andersson 3, Niklas Olsson 2, Denis Bahtijarevic 2, Nicklas Martinsson 1. IFK bästa: Lars Olsson 6, Tobias Küller 4. Henrik Därth gjorde ett mål.

Kristianstad-Guif 28-35 (13-14), kvartsfinal 2:3, 21 mars 1997, publik: 1 647.
IFK ledde med 8-5 och 12-9, men Guif var förbi till pausen och i andra halvlek var det fråga om utspelning och uppvisning. Janne Ekman räddade 26 av 54 skott. Matchvinnare tillsammans med Erik Hajas som dundrade in 13 bollar. Som mest ledde Guif med 32-22.

Övriga Guifmål: Janne Källman 7, Jimmy Jonsson 4, Robert Jansson 3, Johan Moberger 3, Niklas Olsson 2, Kent Andersson 2, Nicklas Martinsson 1. IFK: Fredrik Roos 10 varav 6 straffar, Lars Olsson 6, Richard Andersson 3, Peter "Hilding" Karlsson 2.

Guif till semifinal med 2-0 i matcher. För första gången hade Guif gått vidare i ett SM-slutspel. En milstolpe i klubbens historia. Guif till semifinal med 2-0 i matcher.

Guif-Kristianstad 30-28 (13-16), semifinal 1:5, 18 april 2012, publik: 2 165.
Guif vann en ruggigt frän semifinalrysare, men eftersnacket handlade om Mattias Zachrisson och de otäcka scenerna i Sporthallen. Stjärnkaptenen slogs blodig efter tio minuter då Claus Kjeldgaard levererade en hård armbåge i nyllet. Mattias vacklade runt och matchen bröts i 20 minuter. Rött kort på dansken. IFK som brände två av tre straffar var länge i ledningen, 23-26 efter 50 minuter. Guif spurtade starkt och DP spikade slutresultatet efter 59:43. Tobias Aren 11 mål och Lars Möller Madsen 7 mål.

Kristianstad-Guif 32-31 (11-13) efter förlängning, full tid 26-26, semifinal 2:5, 22 april 2012, publik: 4 834.
Ett ruskigt spännande och galet drama som avgjordes i förlängning. Guif ledde med 25-22 efter 56:10, IFK såg slaget ut men satte in en vass stöt, varpå Helge Freiman utjämnade till 26-26 efter 59:56. Både Robin Oldberg och Johan Koch åkte ut efter tre utvisningar. Joakim Hykkerud och Tobias Aren svarade båda för nio mål när arenan kokade. Radioreportern tappade andan och rösten av upphetsning. Unge hemmakeepern Henrik Nordlander spelade en huvudroll när IFK kvitterade matchserien.

Guif-Kristianstad 25-23 (14-14), semifinal 3:5, 29 april 2012, publik: 2 601.
Mattias Zachrisson var tillbaka med plåster över ögonbrynet, blev tungan på vågen med sina nio mål tillsammans med radarkompisen Mathias Tholin, 5 mål. En jämn fight där IFK hade 17-15 efter 40 minuter. En sen straffräddning av Richard Larsson sänkte skåningarna där LMM fixade åtta mål och Emil Karlsson sju fullträffar. Hetare än valborgsbrasan dagen efter. "Ingen ger sig en sådan här kväll", sa målvakten Robin Hallberg. Guifpubliken vädrade final efter kraftmätningen.

Kristianstad-Guif 34-27 (13-16), semifinal 4:5, 3 maj 2012, publik: 4 940.
Matchboll för Guif som hade en tremålsledning i paus, och 24-23 med en man mera. Då var det finaldukat. Men i andra halvlek var hemmakeepern Jesper Larsson helt omutlig och spikade igen totalt. IFK avslutade urstarkt när Guif gav upp. Tobias Aren 10 mål och Mattias Zachrisson 5. Hos IFK ordnade Möller Madsen, planens gigant efter pausen, tio mål. Markus Olsson satte åtta bollar och Johan Persson skrev in sig i protokollet sex gånger. "Vi gör en bra första halvlek men i andra får vi inte tag på dem med vårt offensiva försvarsspel", menade Kristján Andrésson besviket.

Guif-Kristianstad 33-34 (19-19), semifinal 5:5, 6 maj 2012, publik: 2 601.
Femte och avgörande semi i ett fullsatt tempel på Hamngatan. För första gången på 20 år vann Kristianstad i Eskilstuna, detta mot serievinnarna och den betongtunga förlusten sved fruktansvärt i hemmalägret. 15-11 blev 19-19 i paus. I andra ryckte Guif till 29-27 (50 min), 32-29 och 33-30 efter 55:20, men säcken knöts aldrig till. Då vände IFK med fyra raka mål varav det sista efter 59:39 av Christian Sandberg som jublade i högan sky: "Vi är värda att spela SM-final. Det är svårt att beskriva, känns så fantastiskt bra. Det här är toppen i min handbollskarriär". En dubbelutvisning på Aren och Oldberg i slutskedet blev förödande för Guif där Rickard Åkerman mitt i sekunddramat prickade stolpens insida. Ibland är marginalerna mindre än små!

Mål, Guif: Mattias Zachrisson 8, Tobias Aren 6, Rickard Åkerman 5, Mathias Tholin 5, Richard Blank 4, Haukur Andrésson 2, Helge Freiman 2, Robin Oldberg 1. IFK: Markus Olsson 8, Lars Möller Madsen 8, Christian Sandberg 5, Joakim Hykkerud 5, Johan Jepson 5, Johan Persson 2, Pär Möllerberg 1. IFK till final med 3-2 i matcher.

Kristianstad-Guif 30-19 (17-7), kvartsfinal 1:5, 13 april 2017, publik: 4 971.
Eskilstunas handbollsgossar var optimistiska och siktade på en skräll. Men efter en kvart stod det 11-1 och i paus var det kört. Andra halvleks transportsträcka innebar en uppryckning men IFK var klassen bättre och segrade välförtjänt. Norrbaggen Stig Tore Moen tryckte in tio bollar.
Mål, Guif: Fredrik Gustavsson 8, Emil Hansson 3, Simon Sonesten 3, Emil Andersson 2, Markus Sjöbrink 1, Robin Andersson Dickfors 1, Marcus Pedersen 1.

Guif-Kristianstad 21-27 (9-10), kvartsfinal 2:5, 16 april 2017, publik: 3 050.
Den allra första slutspelsmatchen i nya STIGA Sports Arena såg en virvlande start av hemmalaget. Efter fem minuter ledde Guif med 3-0. Mästarna var skärrade. Vid 7-3 skärpte gästerna spelet och hade ledningen med en boll i paus. Med tio minuter kvar var ställningen 19-19 och ovisst läge. IFK avslutade urstarkt med 8-2 och vann med 27-21. Jerry Tollbring och Mario Lipovac var hundraprocentiga. Herdeiro Lucau fick priset som matchens lirare i Guif medan Tim Sörensen (sex mål på sju skott) kvitterade ut samma ståtliga trofé hos skåningarna.
Mål, Guif: Emil Andersson 4, Marcus Pedersen 3, Fredrik Gustavsson 2, Markus Sjöbrink 2, Robin Andersson Dickfors 2, Emil Hansson 2, Mathias Tholin 2, Jesper Lindgren 2, Marcus Ekman 1, Simon Sonesten 1.

Kristianstad-Guif 39-17 (18-6), kvartsfinal 3:5, 21 april 2017, publik: 5 173.
Säsongens sista match blev en smärtsam upplevelse för Guif som efter en väldigt dålig första halvlek lyckades göra en ännu sämre andra. Guif var chanslösa och fick slicka såren över sommaren. Ett överlägset och lekfullt IFK noterades för 13 olika målskyttar. Jerry Tollbring var bäst med sex strutar. IFK slog dessutom nytt publikrekord i sin arena. Segern var klubbens största någonsin på elitnivå. Den största sedan tidigare var 36-17 (mot Guif) i Allsvenskans slutomgång, 25 mars 1979.
Mål, Guif: Simon Sonesten 5, Emil Andersson 3, Emil Hansson 3, Markus Sjöbrink 1, Marcus Ekman 1, Robin Andersson Dickfors 1, Fredrik Gustavsson 1, Mathias Tholin 1, Marcus Pedersen 1.
IFK till semifinal med 3-0 i matcher.

Kristianstad-Guif 28-23 (16-12), kvartsfinal 1:5, 18 mars 2018, publik: 4 316.
En hedervärd insats av Guif som dock bommade tre av åtta straffar, och då går det inte att välta den orangea jätten. Minus fyra i paus, och tio minuter efter sidbytet hade avståndet krympt till 19-17. Ett slitet IFK bevakade sedan matchen in i mål. Mål, Guif: Fredrik Gustavsson 5, Daniel Ekman 4, Emil Andersson 3, Markus Sjöbrink 3, Mathias Tholin 3, Robin Andersson Dickfors 2, Emil Hansson 2, Erik Persson 1.
Trotjänaren Mathias Tholin satte tre bollar och har därmed pangat in 249 slutspelsmål i sin långa karriär. Enbart Mattias Zachrisson är bättre i Guiftröjan med totalt 264 fullträffar i slutspel.