HK Malmö - Eskilstuna Guif 30-24 (Ht 15-14)

HK Malmö: Fredrik Petersen 7, Linus Persson 6, Jim Andersson 5, Zoran Roganovic 5, Hampus Nygren 3, Simon Nyberg 2, Mirsad Pecikoza 1, Fredrik Lindahl 1

Eskilstuna Guif: Simon Sonesten 6, Emil Hansson 5, Mathias Tholin 3, Daniel Ekman 3, Markus Sjöbrink 2, Fredrik Gustavsson 2, Emil Andersson 1, Jesper Lindgren1, Erik Persson 1

Publik: 909

Statistik

Matchanalys

Spelaranalys

HK Malmö gör sin nionde säsong i högsta serien. IFK Malmö tillhörde finrummet under totalt 20 säsonger. "Bobban" Andersson spelade för IFK Malmö 1973/74. Bollartisten blev då åtta i skytteligan med 74 mål.

Malmö hemförde förra säsongens verkliga utklassningsseger - mot Aranäs i första matchen efter EM-uppehållet, 2 februari 2016. Hela 33-11 sedan Robert Månsson satt nio bollar. Efter 13 minuter var ställningen 8-0.

Även den här säsongen inleddes starkt via 27-11 hemma mot IFK Ystad i Baltiska Hallen i seriepremiären 13 september. Under en period på 18 minuter i den andra halvleken höll Malmö nollan!

Även förra säsongen hade Malmö det besvärligt i Skånederbyna. Futtiga tre poäng på nio matcher inkasserades.

Guif slog ut Malmö i SM-kvartsfinalen 2012 med 3-0 i matcher. Men Malmö var länge i ledningen i de två första dusterna.

Målvakten Dan Beutler har hunnit bli 39 år. Född i Hallstahammar. Spelat för Irsta, IFK Ystad, RIK och Kristianstad. Men även för tre tyska klubbar (åtta år i Flensburg). När han skrev på för en iransk klubb för att spela en turnering i Qatar blev det livat värre i Kristianstad som då rev gällande kontrakt på direkten. Beutler vann 2003 SM-guld med RIK.

Vänstersexan Fredrik Petersen lämnade Ystad för tio år sedan och har därefter spelat handboll i Danmark och Tyskland innan han fick Malmö som klubbadress. Vann OS-silver i London för drygt fyra år sedan.

Malmö har vunnit de fem senaste matcherna mot Guif, senast med 36-25 i Skjulstahallen i december 2016. Guifs färskaste triumf mot Malmö är daterad 18 december 2013, klar seger med 33-23 i Eskilstuna. Därefter har Guif inte ens varit nära att vinna.

HK Malmös bästa tabellplacering är femma, 41 poäng säsongen 2015/16. Ystads IF vann sedan kvartsfinalserien med 3-0. Skånederbyn är tydligen ingenting för Malmö.

Christer Johansson

Eskilstuna Guif föll i Malmö

Efter en jämn första halvlek drog HK Malmö ifrån i andra och kunde vinna med 30-24, Eskilstuna Guifs första förlust i handbollsligan 2017.

Eskilstuna Guif började dock matchen bäst och ledde med 2-0 efter två minuter, och ledde även med 4-2 efter fem minuters spel efter en pigg start av kapten Mathias Tholin. Malmö var ikapp fram till 4-4 efter cirka sju minuters spel.

Nu skulle lagen följas åt, dock var det Malmö som fick ha ledningen innan Eskilstuna Guif kvitterade. Vid ställningen 11-11 lyckades dock gästerna göra två mål i rad, en säker straff av Fredrik Gustavsson följdes upp av 11-13, en riktig mörsare från Erik Perssons vänsterhand. Detta ledde till att Malmö tog sin första timeout, som gav utdelning till 13-13 innan en av dagens bättre Eskilstuna Guifare Simon Sonesten gjorde 13-14. HK Malmö svarade dock, 14-14 och med tre sekunder kvar av en svängig första halvlek gjorde Fredrik Petersén sitt femte och Malmös femtonde då han spikade paussiffrorna till 15-14.

Malmö fick en riktigt bra start på andra halvlek, 7 minuter in ledde de med 20-16 och Eskilstuna Guif kände sig tvingade att ta sin andra timeout i matchen. Laget passade på att byta in Richard Larsson i målet i samband med timeouten.

Malmö hade dock kommit igång ordentligt nu och fortsatte att trumma på framåt, samtidigt som försvarsspelet och Dan Beutler var avsevärt bättre än i första halvlek.

Eskilstuna Guif kämpade men hade det tungt framåt, med 48.07 på klockan tog laget sin tredje och sista timeout, hemmalaget ledde då med 25-20. Taktiska draget blir att spela med en extra utespelare i anfall, vilket dock inte fick testas överdrivet mycket då Eskilstuna Guif drabbades av två utvisningar i rask följd strax efter timeouten.

Malmö är helt enkelt hetare denna kväll och ledde med klara 29-21 när de tog sin sista timeout, efter den putsade dock gästerna siffrorna en aning och när slutsignalen ljöd lyste det 30-24 på resultattavlan.

Malmö fortsätter alltså att spöka för Eskilstuna Guif, nya tag redan på torsdag för herrarna, ännu en Skåneresa, denna gång väntar IFK Ystad. Bäst hos gästerna idag var Emil Hansson och Simon Sonesten, hos Malmö var "gamlingarna" Petersen och Roganovic framträdande, även Jim Andersson förtjänar ett omnämnande.